Després de ser objecte d’un assaig i d’una pel·lícula, Antoni Benaiges, el mestre republicà de Mont-roig del Camp afusellat pel franquisme en 1936 a Burgos, és el protagonista de l’àlbum infantil il·lustrat ‘El mestre Antoni‘, de les autores Judit Robert i Cristina Rom. El llibre, editat per Onada Edicions, és un cant a la memòria històrica i la vocació docent.
La vida d’Antoni Benaiges i Nogués, el mestre república de Mont-roig del Camp assassinat per milicians franquistes a l’inici de la Guerra Civil, ha estat adaptada en un nou àlbum infantil il·lustrat després de popularitzar-se la seva història a través de la pel·lícula ‘El mestre que va prometre el mar‘, de Patrícia Font.
La figura de Benaiges s’ha consolidat en un símbol de la passió per la docència i d’implicació en la formació educativa de la canalla. El llibre de Judit Robert i Cristina Rom incideix en aquesta vocació del mestre que va prometre el mar als alumnes de l’escola de Bañuelos de Bureba, una petita aldea de la província de Burgos.
‘El mestre Antoni‘ exposa la història vital de Benaiges des de la infantesa a Mont-roig del Camp, quan té el somni d’ensenyar. Ho fa realitat al 1929 i, tres anys després, quan està a l’escola de Vilanova i la Geltrú, coneix la metodologia pedagògica Freinet, la qual posava l’infant al centre de l’ensenyament.
Altres notícies: |
Antoni Benaiges implantaria aquesta tècnica a Bañuelos de Bureba, on és destinat a l’estiu de 1934. Allà es trobaria una escola mig abandonada, en un ambient social en el que el progrés que representava la República no s’havia fet present. En aquestes circumstàncies, el mestre va aplicar un ensenyament que afavoria la curiositat dels infants, la cultura, el pensament crític o el coneixement de la natura. Així, els menuts editaven revistes, escoltaven música i feien excursions. L’esperit de llibertat va xocar amb les forces reaccionàries del poble i, amb l’esclat de la Guerra Civil, Benaiges va ser detingut, torturat i afusellat a Briviesca. Les seves restes encara no han estat identificades.
Amb tot ‘El mestre Antoni’ és un exercici de memòria històrica que busca difondre la història d’aquest docent entre els infants. A més, s’ha escrit amb Lectura Fàcil, una tècnica que permet que el text siga accessible també a persones amb problemes de comprensió lectora.
Com Antoni Benaiges, les autores Judit Robert i Cristina Rom són naturals de Mont-roig del Camp. Robert, autora del text, és bibliotecària i compta amb una extensió bibliografia de contes infantils. Per la seva banda, Rom, dedicada professionalment a l’educació especial, és l’encarregada de signar les il·lustracions.
Equip de redacció