Prop de 800 joves de Reus estan aprenent a conduir un patinet elèctric de forma segura. Els professors són agents de la Guàrdia Urbana. Aquests dies s’han començat a impartir classes pràctiques en el circuit tancat del parc de trànsit que disposa la ciutat. L’objectiu és reduir l’alta accidentalitat amb aquests tipus de vehicles de mobilitat personal, unes xifres “in crescendo”, segons la regidora de Seguretat Ciutadana, Convivència i Civisme, Dolors Vázquez. En el que portem d’any ja s’han produït 9 accidents i s’han aixecat 161 actes. “Cal treballar amb aquesta pedagogia per rebaixar números”, afirma. Aquest dimarts ha estat el torn de 33 nois i noies de 4t d’ESO del col·legi La Presentació. La infracció més recurrent: saltar-se un stop.
La Guàrdia Urbana ha iniciat les sessions pràctiques del programa d’educació viària per formar els joves de la ciutat sobre com circular de manera segura per la ciutat amb vehicles de mobilitat personal. Les classes es porten a terme al parc de trànsit amb alumnes de 4rt d’ESO i 1r de BAT; i fins ara s’ha tancat la participació d’uns 790 joves de 7 centres educatius. Les sessions s’inicien amb una primera classe teòrica i continuen amb les pràctiques dels joves al circuït tancat del parc de trànsit. Les sessions donen continuïtat a les xerrades que la Guàrdia Urbana va iniciar fa dos anys als instituts de secundària de Reus.
El cos policial va adquirir quatre patinets elèctrics per integrar-los al programa d’educació viària i va plantejar aquest programa de formació específic davant la detecció d’un elevat desconeixement de les normes d’ús per part dels usuaris. Aquest escenari coincideix amb una important proliferació d’aquesta tipologia de vehicles a la ciutat. Segons s’apunta des de l’Ajuntament, la combinació dels dos factors genera situacions de risc i d’inseguretat viària en la relació entre vianants i patinadors. “I volem intervenir-hi de forma pedagògica per rebaixar aquests números d’accidents que han anat in crescendo”, diu Vázquez.
Des de l’Ajuntament de Reus es recorda que els patinets elèctrics i la resta de vehicles de mobilitat personal -igual com les bicicletes- no poden circular per voreres i zones de vianants i, en conseqüència, només poden anar per les vies expressament autoritzades, que són calçades, carrils bici i vies de velocitat 30.
Aquesta iniciativa complementa les xerrades d’educació viària que la Guàrdia Urbana porta a terme des de fa anys a les escoles i instituts de la ciutt amb l’objectiu promoure la reflexió a l’entorn de la mobilitat segura. Cada curs 4.500 alumnes d’infantil, primària i secundària prenen part en els diferents programes educatius.
Núria Torres
Equip de redacció