El passat dia 2 de gener de 2025, el diari El País va publicar un article on explicava que els quatre rectors de les universitats públiques de Barcelona plantejaven els dèficits del finançament del sistema universitari català. Malauradament, en aquesta reflexió dels quatre rectors no hi apareix cap menció a la resta d’universitats públiques catalanes, com és el cas de la Universitat Rovira i Virgili, que pateix un infrafinançament històric, afegit al qual pateixen les universitats de Barcelona.
El sistema universitari català no pot estar basat en un model de dues velocitats, un per a les universitats de Barcelona i un altre per a la resta. El nostre país necessita avançar cap a nous models que fomentin la seva cohesió social, econòmica, cultural o la innovació. La concentració de recursos al voltant de les universitats barcelonines no ajuda a reduir el desequilibri territorial i econòmic. Cal invertir a fomentar el talent local al llarg de tot el territori i la igualtat d’oportunitats potenciant, a més, múltiples inversions estratègiques, l’enfortiment de l’oferta educativa, la recerca i la innovació de les universitats del nostre país.
La URV representa un model únic en el sistema universitari català. És la universitat pública del sud de Catalunya i va ser concebuda com un centre distribuït en el territori d’una manera singular.
Les necessitats basals de la URV, d’acord amb aquest model distribuït són força diferents d’altres universitats i cal reivindicar aquesta diferència. Més encara, cal revertir la precarietat estructural de la URV, que és la universitat catalana amb un percentatge de professors associats més elevat del sistema i què, trenta anys després de la seva creació, encara té els seus campus inconclusos.
La URV necessita ser impulsada per lideratges forts, transformadors i amb visió estratègica, que reivindiquin els recursos i el reconeixement que mereix per tal de convertir-la en el motor que necessita el territori, sense caure en el provincianisme. La URV necessita una vocació europeista i internacional, capaç d’afrontar els grans reptes del futur i convertir-se en un referent d’innovació i desenvolupament per a la Catalunya Sud.
Domènec Puig Savi és Catedràtic d’Universitat al Departament d’Enginyeria, Informàtica i Matemàtiques de la Universitat Rovira i Virgili
Equip de redacció