.

Les becàries, gairebé tot noies

Les becàries, gairebé tot noies

Són cinc joves que han rebut la beca per iniciar els estudis, i altres tretze que l’han renovat per continuar la seva formació. Aquesta és la 10ª edició de les beques, dotades cadascuna amb 5.000 euros anuals.

L’acte de lliurament, en el qual han estat protagonistes els estudiants, ha tingut lloc el dimecres, 24 de febrer al Paranimf de la URV

L’acte ha estat animat per la projecció de dos vídeos, fets amb la col·laboració de la televisió pública TAC 12, en els quals s’ha explicat l’objectiu de les beques i s’ha entrevistat joves anteriorment becats. L’investigador del Departament d’Enginyeria Química de la URV, finalista del concurs FameLab de monòlegs científics, Toni Vallès, ha intervingut parlant de la ciència en un llenguatge planer.

Una taula rodona ha reunit el director general d’Universitats Josep Pallarès, el vicepresident de la Fundació Repsol Ignacio Egea, el rector de la URV Josep Anton Ferré i el president del Consell Social de la URV Joan Pedrerol.

Després de lliurar les beques als estudiants el periodista Carles Cortés, conductor de l’acte, ha entrevistat Gemma Rodríguez, exbecària i ja incorporada al món professional, que ha explicat les seves experiències.

Beques per a tots els estudis

En la convocatòria 2015-16, s’ha atorgat per primer cop una beca anual renovable a cinc persones: un estudiant de la doble titulació de Grau en Biotecnologia i Bioquímica i Biologia Molecular; una per a un estudiant del Grau en Química; una altra per Educació Social, un altra per a Pedagogia i una altra per la doble titulació de Grau d’Educació Infantil i Educació Primària amb menció d’Anglès.

Les tretze renovacions de beca, subjectes als requisits de renovació regulats en les bases de la convocatòria, són per a joves que estudien Infermeria, Enginyeria Elèctrica, Fisioteràpia, Enginyeria Informàtica, Química, Publicitat i Relacions Públiques, Biotecnologia, Medicina, Enginyeria Química i Bioquímica i Biologia Molecular.

“L’objectiu d’aquest beques és fer possible l’entrada a la Universitat de persones que per raons econòmiques, culturals o de discapacitat no hi poden accedir i que han demostrat un rendiment acadèmic notable a secundària”, ha destacat Pedrerol.

De vegades, el principal obstacle no és ja el cost econòmic dels estudis universitaris, sinó el cost d’oportunitat que suposa que un jove hagi de retardar la incorporació al món laboral per continuar els estudis. Moltes famílies no poden assumir, per motius estrictament econòmics en molts casos, però també per motius culturals, aquest cost d’oportunitat, i opten perquè el jove deixi els estudis, independentment de la seva capacitat intel·lectual o vocació per l’aprenentatge. Amb aquestes beques, el Consell Social de la URV i la Fundació Repsol aconsegueixen, doncs, que molts joves puguin superar aquests obstacles.