.

La comissió ha fixat el programa de 2024, que compta amb una aportació d’1 milió d’euros per part de la Diputació. Foto: Cedida

La Diputació de Tarragona i la Universitat Rovira i Virgili renoven la seva col·laboració, a través d’un nou acord marc 2024-2027. Els membres de la comissió mixta Diputació/URV s’han reunit aquest dimarts al Palau de la Diputació per primera vegada des de l’aprovació del conveni, una trobada que ha servit per concretar els projectes que la universitat impulsarà aquest 2024 gràcies a l’impuls de la Diputació.

Es tracta de projectes que afavoreixen la transferència de coneixement al teixit productiu del Camp de Tarragona, les Terres de l’Ebre i el Baix Penedès. Els projectes seleccionats es distribueixen en tres categories (infraestructures i inversions; projectes institucionals, i càtedres universitàries) i la Diputació hi destina per primer cop 1 milió d’euros, xifra que suposa un increment de gairebé el 20% respecte l’exercici anterior.

La trobada, encapçalada pel vicepresident primer de la Diputació de Tarragona, Rubén Viñuales, i el rector de la Universitat Rovira i Virgili, Josep Pallarès, ha posat de manifest la voluntat d’ambdues institucions de seguir impulsant el coneixement i la investigació en diferents camps d’actuació (energies renovables, salut, biotecnologia, nutrició, bioeconomia, enginyeria, química, pedagogia, geografia, economia, dret, antropologia o treball social) afavorint la transferència directa del coneixement a la societat.


Altres notícies:


Per a Viñuales, aquesta col·laboració és un instrument que permet “guanyar competitivitat al territori, generant coneixement i transferint-lo a la societat, de la mà de dues de les institucions amb més pes a la demarcació”. Pallarès ha volgut destacar el fet que les actuacions seleccionades són “de mutu interès per a les dues institucions i abasten el conjunt del territori, invertint en infraestructures, en gestió del coneixement i en talent”.

El conveni marc 2024-2027 entre la Diputació i la URV dona continuïtat als convenis de col·laboració quadriennals que se signen des del 2018. La col·laboració de la Diputació de Tarragona amb la universitat es remunta a l’any 1971, amb la implantació els estudis universitaris.

Els projectes del 2024

La distribució de les inversions i projectes que desenvolupa la universitat aquest 2024 i que compten amb finançament de la Diputació ha prioritzat aquells que reverteixen en la demarcació. És en 14 grans projectes als quals la Diputació de Tarragona hi destinarà 1 milió d’euros, distribuïts en tres categories: infraestructures i inversions; projectes institucionals, i càtedres universitàries.

Dues de les grans actuacions que conformen la llista inclosa en l’anualitat 2024 tenen lloc a la seu del Baix Penedès de la URV, amb una aportació total per part de la Diputació de 354.000 euros. Es tracta de l’adequació de l’accessibilitat dels espais exteriors i equipaments per a l’Aula de Simulació en Salut, que comptarà amb un equipament d’alta tecnologia.

Per altra banda, també destaca la col·laboració econòmica de la Diputació amb més de 266.000 euros amb el projecte Impulsant el Futur, que pretén transferir i socialitzar la recerca d’investigadors predoctorals a través de formació en àmbits estratègics per al territori.

El Full de Ruta per a la Transició Energètica, que comptarà amb més de 43.000 euros de suport per part de la Diputació, té com a objectiu facilitar la gestió i implementació de polítiques urbanes innovadores i sostenibles. Es preveu que sigui un model replicable a municipis tant del Camp de Tarragona com de fora.

Un total de 100.000 euros es destinaran a les actuacions previstes per aquest 2024 dins del Pla Triennal d’Actuacions del Consell Social de la URV, unes actuacions que tindran un impacte social sobre la comunitat universitària i, de manera indirecta, sobre la societat.

Finalment, també destaca l’aportació de la Diputació a diversos projectes estratègics per a la transformació i el funcionament de la Catalunya Sud amb 55.000 euros. Aquesta actuació s’emmarca en la Regió del Coneixement-URV i busca un impacte positiu en el teixit econòmic i empresarial, en la societat i el territori de la Catalunya Sud.

Els catorze projectes:

–       Infraestructura i inversions

  • Adequació de l’accessibilitat dels espais exteriors de la seu del Baix Penedès de la URV.
  • Equipament per a l’Aula de Simulació en Salut de la seu del Baix Penedès de la URV.

–       Projectes institucionals

  • Impulsant el Futur: transferència de la recerca dels investigadors en formació de la URV al territori.
  • Activitats del Centre de Formació i Innovació en Simulació Josep Maria Martínez Carretero.
  • Extensió de serveis i recursos del Centre de Recursos per a l’Aprenentatge i la Investigació (CRAI) de la URV a la ciutadania, facilitant l’accés i l’ús de tecnologies digitals i l’accés obert al patrimoni bibliogràfic del territori.
  • Activitats de divulgació científica.
  • Activitats de formació, recerca i divulgació en l’àmbit de la salut a les Terres de l’Ebre .– Càtedra URV d’Innovació i Simulació en Salut de les Terres de l’Ebre
  • Full de ruta per a la Transició Energètica.
  • Anàlisi del Sistema de Polígons d’Activitat Econòmica al Baix Penedès.
  • Desenvolupament del Pla Triennal d’Actuacions del Servei Social de la URV i els seus objectius.

–       Càtedres universitàries

  • Activitats en el marc de la Càtedra d’Estudis Jurídics Locals Màrius Viadel i Martín.
  • Estudis, formació i difusió de coneixement sobre economia local i regional, així com desenvolupament econòmic territorial de la província de Tarragona – Càtedra d’Economia Local i Regional, adscrita al campus Terres de l’Ebre de la URV.
  • Articulació de projectes estratègics i àmbits emergents per a la transformació i el funcionament en xarxa de la Catalunya Sud.
  • Activitats de recerca, formació i transferència en turisme a la Costa Daurada.