.

Jardí de papallones a la depuradora d’Olot. Foto: Cedida

La protecció de la biodiversitat és un repte inajornable per al futur de les persones i del planeta

Els ecosistemes tenen un paper fonamental en el nostre planeta, ja que proporcionen beneficis essencials per a tots els éssers vius, com l’aigua, els aliments o la purificació de l’aire, entre d’altres. Tots depenem d’ecosistemes saludables per a la nostra supervivència. És més necessari que mai que reconnectem amb la natura per frenar l’alarmant pèrdua d’espècies de flora i fauna i per contribuir a mitigar els efectes del canvi climàtic. Ara és el moment d’actuar.

El Dia Mundial del Medi Ambient, que se celebra el 5 de juny, posa l’èmfasi aquest any en la necessitat de preservar el nostre entorn, a partir de restaurar els ecosistemes danyats i protegir aquells que encara conserven la seva vitalitat i diversitat. La celebració marcarà el llançament de la Dècada de les Nacions Unides per a la Restauració dels Ecosistemes (2021-2030). Precisament, l’any 2030 és la data límit que els científics consideren crítica per evitar els pitjors impactes del canvi climàtic.

Així mateix, la pandèmia de la COVID-19 ha posat de manifest el paper protector de la natura. Segons l’ONU, uns ecosistemes sans ajuden a protegir-nos de les malalties, ja que la diversitat d’espècies fa més difícil la propagació de patògens. A més, d’aquí a 2030, la restauració de 350 milions d’hectàrees d’ecosistemes terrestres i aquàtics degradats podria eliminar de l’atmosfera de 13 a 26 gigatones de gasos d’efecte hivernacle, els responsables de l’escalfament global.

Amb més de 85.000 espècies d’animals i de plantes, Espanya és el país amb més biodiversitat d’Europa, fet que suposa el 54 % de les espècies d’Europa i prop del 5 % de les espècies conegudes al món. No obstant això, aquesta biodiversitat està greument en perill. De les 85.000 espècies esmentades, el 14 % estan amenaçades i poden extingir-se, segons la Llista Vermella de la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN).

Agbar, aliat en la defensa del medi ambient

Compromesa amb la preservació dels elements essencials del medi ambient, Agbar ofereix solucions innovadores al voltant de la gestió sostenible de l’aigua, dels recursos naturals i de la salut ambiental per a l’agricultura, la indústria i les ciutats, en línia amb el full de ruta de l’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides.

Corbs marins als aiguamolls del Delta de l’Ebre. Foto: Cedida

El desenvolupament de solucions basades en la natura és una prioritat per a la companyia. Un exemple són els aiguamolls artificials de depuració de l’Illa de Mar i L’Embut, situats al Delta de l’Ebre. Gestionats per Agbar, l’any passat van ser declarats reserva natural de fauna salvatge pel Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya. Es tracta d’una zona de gran interès ornitològic, que ofereix espais idonis (refugis, zona d’alimentació i nidificació) per a l’observació d’aus (algunes d’elles amenaçades), passejades naturalistes i educació ambiental.

Conservar la biodiversitat en les zones on opera és un altre objectiu clau per a la companyia, que té un 11,7 % de les seves instal·lacions en espais protegits. En aquests emplaçaments, i en l’entorn d’infraestructures com les ecofactories (depuradores basades en els principis de l’economia circular), es prenen mesures per protegir la flora i la fauna. En concret, Agbar ha realitzat un total de 21 diagnòstics de biodiversitat (18 d’ells en instal·lacions dins d’espais protegits) i ha posat en marxa 7 plans d’acció en plantes de tractament, 6 d’ells en espais protegits. L’objectiu per aquest any és que les 24 instal·lacions que gestiona en espais sensibles disposin de diagnòstics de biodiversitat. Un exemple d’iniciativa en la lluita contra la pèrdua de biodiversitat és el programa de gestió integral d’espècies de flora invasora desenvolupat per la companyia. A través d’una metodologia i eines pròpies, el personal de les instal·lacions es forma per identificar i reportar observacions, així com elaborar i executar plans de control i comunicació d’espècies invasores.

Agbar aposta també per l’eliminació de l’ús de productes fitosanitaris a totes les seves instal·lacions, fet que comporta un canvi en el model de gestió de les zones verdes. Els treballadors reben formació específica i la companyia ha elaborat una guia de manteniment i un document de clàusules que s’està incloent en els contractes amb empreses subcontractades encarregades del manteniment d’aquestes zones verdes. Gràcies als esforços de tots els actors implicats, aquest any s’assolirà que el 100 % de les instal·lacions estiguin lliures de fitosanitaris i pesticides.

Aconseguir que treballadors i membres de les comunitats locals siguin veritables guardians de la natura és una altra de les missions. Per exemple, el programa de voluntariat BiObserva és una iniciativa corporativa, implantada en 31 instal·lacions, en la qual col·laboren més de 60 professionals de la companyia com a voluntaris. Aquest programa contempla l’observació de les espècies d’avifauna en els centres de treball i el seu registre en una aplicació mòbil o en una plataforma web d’accés públic. Les observacions recollides han estat utilitzades internament per la companyia per tal d’analitzar i dissenyar plans d’acció de biodiversitat i estan a disposició de la ciència.

Tenir cura del planeta és cuidar de nosaltres mateixos. Revertir els danys causats a la natura és el repte intergeneracional actual més important. És el moment de comprometre’s.

Branded content