Els deu municipis més poblats de la província de Tarragona rebran refugiats de les guerres de Síria, Irak i Afganistan. Es tracta de Tarragona, Reus, El Vendrell, Tortosa, Cambrils, Salou, Valls, Calafell, Vila-seca i Amposta, que són les deu ciutats més poblades, segons han confirmat a Tarragona21 fonts de la Diputació.
Es desconeix de moment la xifra de refugiats que rebrà cada municipi. Les mateixes fonts han indicat que el més urgent és “agilitzar” el procés d’arribada dels refugiats davant el drama que estan vivint.
Tarragona ja havia anunciat per mitjà de l’Ajuntament la seva disposició a recollir refugiats. Altres municipis de la província han fet el mateix aquest dies, especialment després de les crues imatges que arriben de les costes de Turquia i d’Europa central.
Per evitar una allau de ciutats sol·licitants, la Diputació s’ha posat al capdavant per coordinar el procés. A la vegada, ha posat sobre la taula una xifra econòmica per començar a treballar i ha fixat que siguin els deu municipis més poblats els que comencin a rebre els refugiats per quant s’entén que tenen coberts molts serveis. L’opció triada dels deu municipis més poblats no tanca la porta a altres si les necessitats ho requereixen.
5.000 refugiats a Catalunya
La Diputació de Tarragona ha començat a preparar el protocol que ha de permetre que els deu municipis acullin part dels 5.000 refugiats que arribaran a Catalunya properament. És la resposta a la Cimera per a l’acolliment Temporal de Refugiats que es va celebrar ahir al Palau de la Generalitat, durant la qual entitats i institucions del país (entre elles, les quatre diputacions catalanes) van consensuar una resposta conjunta des de Catalunya a l’èxode de ciutadans procedents de Síria i d’altres països que fugen de la guerra. Per part de la Diputació de Tarragona, hi va assistir el president, Josep Poblet.
El pla que prepara la Diputació de Tarragona, i que es preveu que estigui enllestit en les properes setmanes, preveu que siguin els 10 municipis amb més habitants de la demarcació els que acullin aquestes famílies que fugen de la guerra. Si fos necessari, en una fase posterior, s’ampliaria el nombre de municipis.
La Diputació hi posa 100.000 euros
El president de la Diputació, Josep Poblet, valora de forma molt positiva la reunió d’ahir, i assegura que se’n va dur una “molt bona impressió” per la capacitat de consens i el perfil executiu d’aquesta. En aquest sentit, el president proposarà al Ple de la Diputació destinar un total de 100.000 euros per iniciar l’acolliment de les famílies. Així mateix, preveu crear una partida extraordinària en el pressupost de 2016 per tal de continuar donant suport als municipis acollidors.
Equip de redacció