.

L’Institut Pere Virgili i l’Hospital Universitari Pere Mata lideren el projecte, que implicarà a 2.000 pacients. Foto: Cedida

L’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili i l’Hospital Universitari Pere Mata de Reus lideren un projecte per al desenvolupament d’un nou protocol de cribratge sobre malalties mentals basat en la genètica. Per fer-ho possible, l’Institut de Salut Carlos III ha destinat una ajuda d’1,7 MEUR al projecte CESPED, que involucrarà 2.000 pacients amb malalties mentals de 17 centres de tot l’estat espanyol durant tres anys. La iniciativa pretén detectar de forma més eficaç i personalitzada un tipus d’alteracions que comporta la pèrdua o el guany de material genètic i que, sovint, són causants de diagnòstics psiquiàtrics, però que fins ara, no es tenien en compte pels professionals de la psiquiatria.

Segons els experts, es calcula que el 4% de les persones que tenen un diagnòstic psiquiàtric greu és portadora d’una de les alteracions genètiques que explica la seva malaltia. Basant-se en aquesta dada, els investigadors desenvoluparan un nou protocol de cribratge que utilitzarà paràmetres genètics i mèdics que fins al moment, no s’havien tingut presents per part dels professionals. D’aquesta manera, s’inclouran detalls com ara el fet que els pacients pateixin problemes de cor, que tinguin un sistema de defenses deficitari o bé que els nivells de calci en sang siguin més elevats de l’habitual.

També s’afegirà altra informació, com la forma de la cara i la composició dels seus elements per detectar la presència d’una alteració genètica, a més d’un test genètic. Amb tots aquests detalls, els investigadors preveuen ser capaços de valorar la probabilitat que el pacient sigui portador d’un gen que determini el guany o pèrdua de material genètic.


Altres notícies:


L’objectiu d’aquest nou protocol de cribratge és detectar de forma més precoç el diagnòstic de malalties mentals més greus, a més de millorar-ne el tractament. Segons els impulsors del projecte CESPED, en la iniciativa hi participaran 2.000 pacients de trastorns de l’aspecte autista, trastorn per dèficit d’atenció amb hiperactivitat, trastorn bipolar, esquizofrènia i altres psicosis.

Pel que fa als centres hospitalaris, en aquest projecte s’hi implicaran disset grups d’investigació de vuit comunitats autònomes. També s’hi afegirà la unitat de genètica clínica del laboratori clínic de l’ICS Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre, que des de l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona participarà en el projecte en el diagnòstic i assessorament genètic. Alhora, proporcionarà formació continuada per als professionals de la salut per facilitar-los la detecció de possibles casos. Durant tres anys, amb l’ajuda d’1,7 milions d’euros provinents de l’Institut de la Salut Carlos III, treballaran plegats per desenvolupar aquesta eina.

Tot i que en termes generals, cada centre hospitalari està previst que aporti uns 133 pacients de mitjana, en el cas de l’Hospital Universitari Pere Mata de Reus aquesta xifra s’elevarà fins a les 200 persones amb diferents malalties mentals greus. Segons el director de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Mata, Joan Vendrell, es tracta d’un projecte “molt rellevant” perquè integra recerca i una part de l’activitat assistencial, que de retruc, té un impacte en el pacient i en la medicina personalitzada.

ACN/Ariadna Escoda