.

L’organització criminal formava part del ‘Balkan Cartel’ i hi ha vuit detinguts. Foto: Cedida

La policia espanyola ha desmantellat el primer macrolaboratori de processament de clorhidrat de cocaïna liderat per una cèl·lula del ‘Balkan Cartel’, en una masia situada en una zona rural a prop de Cambrils. Els agents han detingut vuit persones. La cocaïna estava camuflada en un material de construcció similar al guix, del qual s’han intervingut més de 1.000 quilos, a més de 6.000 litres de precursors, 25 quilos de clorhidrat de cocaïna, 70 quilos de pasta de base de cocaïna en diferents fases d’elaboració, 52 quilos de marihuana, maquinària, 6.000 euros i dos vehicles. El laboratori tenia una capacitat de processament de més d’una tona de substància contaminada i tenia un rendiment d’aproximadament 400 quilos de producció.

L’organització criminal estava formada per ciutadans d’origen albanès pertanyents al ‘Balkan Cartel’, que s’encarregaven del lideratge i supervisió del laboratori; i de colombians experts portats expressament fins a Cambrils per cuinar la substància estupefaent. En el dispositiu policial hi van participar més de 30 agents de diferents unitats policials.


Altres notícies:


La investigació es va iniciar a mitjans d’abril quan, a través dels canals internacionals de cooperació policial, els agents van rebre informació sobre dos ciutadans de procedència albanesa que s’haurien instal·lat a la província de Barcelona per tal d’establir un laboratori d’extracció de cocaïna. Després de les primeres investigacions es va localitzar un xalet en una població barcelonina i es va confirmar la presència del investigats a l’interior de l’habitatge, que es desplaçaven amb una altra persona d’origen hispanoamericà per reunir-se, després, amb un altre individu.

La investigació ha revelat la gran quantitat de mesures de seguretat que adoptaven els narcotraficants en els seus desplaçaments, ja que utilitzaven vehicles de lloguer que canviaven amb freqüència per dificultar la seva identificació. En un dels desplaçaments els agents van detectar com els homes es dirigien a una zona de trasters on els van veure com introduïen una gran quantitat de garrafes transparents etiquetades com a substància perillosa.

Paral·lelament, les autoritats policials de Colòmbia van advertir la policia espanyola que dos ciutadans d’aquell país volien traslladar-se a Espanya per treballar en un gran laboratori de cocaïna. Arran d’això, els agents els van identificar i van poder acreditar que eren les persones que s’havien reunit amb els albanesos i que no tenien cap ocupació a l’Estat. Durant les trobades, que es van produir durant les setmanes posteriors, adoptaven fortes mesures de vigilància, fet que confirmava la connexió entre les dues organitzacions criminals.

A principis de maig, els agents van detectar el desplaçament d’un dels investigats des de l’habitatge de la província de Barcelona fins al xalet de Cambrils. A més d’estar situat en una zona rural poc concorreguda, reunia totes les qualitats –a prop de les vies principals o densitat de vegetació– per poder-hi establir un laboratori de processament de cocaïna i fer-hi l’activitat de forma ràpida, discreta, segura i pràcticament indetectable. Amb l’avenç de la investigació, la policia va acreditar nombrosos trasllats de bosses i caixes des de la casa de Barcelona fins a la de Cambrils i com alhora incrementaven les mesures de seguretat, com ara moure’s amb moto o trobar-se de forma fugaç en llocs públics i oberts com aparcaments de supermercats per tal de no ser descoberts durant els passis d’estupefaents.

Professionalització de l’activitat criminal

La investigació ha posat de manifest algunes particularitats relatives al ‘modus operandi’ de l’organització. D’una banda, és la primera vegada que al lloc de l’extracció es troba la pràctica totalitat del material contaminat de cocaïna. A més, els arrestats canviaven l’envàs original del material per tal de dificultar-ne el rastreig, i l’introduïen en caixes transparents de plàstic. A banda, emmagatzemaven el terraplast -material similar al guix on camuflaven la droga- en un cobert situat al costat del laboratori per accelerar la producció enlloc de tenir-lo custodiat en un lloc diferent, com és habitual en aquests casos segons els experts. Això, segons la policia, és perquè prioritzaven la velocitat de producció a la seguretat. A la finca hi treballaven fins a altes hores de la matinada.

A mitjans de maig es va fer l’escorcoll del xalet. A la part baixa hi van trobar el laboratori d’extracció de cocaïna i el material comissat. A l’habitatge hi havia quatre persones treballant, dues d’origen albanès i dues d’origen colombià. Simultàniament també van entrar a les altres cases de la província de Barcelona on vivien els altres membres del ‘Balkan Cartel’.

ACN