El GEPEC-EdC i Salvem els Muntanyans denunciaran davant la Comissió Europea la tramitació, aprovació i execució dels Plans parcials urbanístics de Muntanyans I (Nova Torredembarra) i Muntanyans II. Segons han informat les dues entitats en una nota de premsa, tota la documentació recollida servirà per defensar el cas davant l’organisme comunitari.
Als Muntanyans, a Torredembarra, es van tramitar, aprobar i executar dos plans urbanístics sense una Avaluació d’Impacte Ambiental (AIA). Els Muntanyans són un espai protegit, inclòs en el Pla d’Espais d’Interès Natural (PEIN) i a la Xarxa Natura 2000. “Es tracta d’un ecosistema gairebé únic -explliquen des de les organitzacions ecologistes-, d’enorme valor paisatgístic i ecològic, essent una zona humida on es preserven algunes espècies vegetals endèmiques, com el lliri de mar (en perill d’extinció) o la sargantana cua-roja, entre d’altres. Abans d’executar les obres, caldria haver sotmès els plans urbanístics de Nova Torredembarra i Muntanyans II a una Avaluació d’Impacte Ambiental segons allò disposat a les Directives europees”.
L’AIA permet valorar els efectes d’un projecte determinat sobre el medi ambient i, per tant, permet aprovar-lo o descartar-lo en funció dels possibles danys ambientals. “En aquest cas -afirma la nota-, aquest procediment es va ometre. Els resultats d’haver executat les obres sense avaluar-ne l’impacte ha tingut i tindrà un greu impacte sobre els hàbitats i espècies protegides. Els plans urbanístics també es van aprovar incomplint la legislació estatal i autonòmica en permetre urbanitzar zones inundables i en construir edificis que superen l’alçada màxima permesa”.
El mes de març un particular, amb el suport del Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans – Ecologistes de Catalunya (GEPEC-EdC), va denunciar els fets davant la Comissió Europea per possibles infraccions del Dret Europeu en la tramitació, aprovació i execució dels Plans Parcials Urbanístics de Muntanyans I (Nova Torredembarra) i Muntanyans II. “La Comissió Europea ens va comunicar a principis de juny que examinaria el cas. Ara, amb el suport de la Plataforma Salvem els Muntanyans, des del GEPEC-EdC hem elaborat una memòria explicativa dels fets i hem facilitat un conjunt de documentació al denunciant per tal que l’adjunti a la denúncia realitzada”.
En la memòria “sol·licitem a la Comissió Europea que actuï per tal de revertir la greu situació en què es troba l’espai protegit i que iniciï els procediments necessaris per a que es compleixin les Directives Europees”, conclou el comunicat.
Redacció
Equip de redacció