.

Imatge de la façana d’entrada a l’Audiència de Tarragona. Foto: Roger Segura

Un home de 54 anys s’asseurà dijous a la banqueta de l’Audiència de Tarragona acusat de violar, maltractar i tancar a casa habitualment una menor -amb una discapacitat intel·lectual del 59%- amb qui mantenia una relació sentimental.

La fiscalia demana per a l’home més de 26 anys de presó, vuit anys de llibertat vigilada i el pagament d’una indemnització de 9.000 euros a la víctima. Segons l’escrit d’acusació del fiscal, la relació va començar a mitjan 2015 quan la noia tenia quinze anys i s’escapava del seu domicili de Reus fins a Salou, on vivia l’home. Posteriorment, van conviure a Barcelona i Massanes (La Selva) fins el maig del 2017, quan la víctima va tornar amb la seva mare.

Durant el primer any de relació, l’acusat va començar a sotmetre la noia a constants insults i a expressions humiliants per acoquinar-la i humiliar-la, segons el ministeri fiscal. El juny del 2016, ja amb setze anys, la noia va ingressar a un centre d’acollida de Tarragona, però unes setmanes més tard va fugir a Barcelona amb l’acusat.

Mentre van conviure a la ciutat comtal fins el gener del 2017, l’individu la sotmetia de forma diària a constants expressions despectives i humiliants com “foca, gorda, que estàs com una balena, que em fas fàstic, et deixaré desdentegada i et deixaré feta un ‘cristo’”. Així mateix, l’agredia de forma habitual, donant-li bufetades, puntades i cops de puny, sempre segons el relat de la fiscalia.

Durant aquell període, l’acusat va impedir a la menor sortir en tot moment del pis que compartien, tancant-la a l’immoble i privant-la de claus i del telèfon mòbil. El gener del 2017 es van traslladar a Massanes (La Selva), on compartien habitatge amb una parella. Allà l’home la va tancar dins l’habitació cada dia, com havia fet a Barcelona, de les deu del matí a les vuit del vespre, sense que ni tan sols pogués disposar d’un lavabo.

Segons la fiscalia, mentre van conviure a Barcelona i a Massanes, l’acusat va obligar la menor en diverses ocasions a mantenir relacions sexuals. Davant la negativa de la noia, la colpejava i li propinava bufetades, i es col·locava damunt seu i l’agafava fortament dels braços per sotmetre-la.

A més, la va sotmetre a agressions físiques continuades i a insults constants. El 6 de març l’acusat li va propinar diversos cops de puny a la zona dels pòmuls i boca i, el 28 d’aquell mes, tots dos es van enfrontar verbalment i l’home li va llançar una forquilla que va quedar clavada a la cama de la menor. Tot seguir va llançar-la a terra, on li va propinar cops a la cara mentre li deia que si se n’anava a casa seva la mataria. Després de la discussió, la noia va aprofitar un descuit de l’acusat per marxar del pis i agafar un tren en direcció a Salou, on l’esperava la mare.

Atemorint la menor

Quan la noia ja estava a casa dels pares, el juny del 2017, l’individu va enviar diversos missatges de text a la mare de la víctima amb l’ànim d’atemorir la menor. “Demà l’espero per la tarda, ja veuràs com surt, la mataré, li trauré la vida. Demà la mato, pels meus avantpassats morts li tallo el coll amb un ganivet, avisada quedes. Vaig a per ella, li costarà la vida haver-me conegut”, relataven els missatges. L’home va ingressar a presó el juliol del 2017.

La fiscalia l’acusa d’un delicte de maltractament habitual, de dos delictes en l’àmbit de la violència de gènere -tots ells agreujats per fer-se en el domicili comú-, d’un delicte de detenció il·legal, d’un delicte continuat d’agressió sexual amb penetració a persona especialment vulnerable i d’un delicte d’amenaces en l’àmbit de la violència de gènere.

En conjunt, el ministeri fiscal reclama 26 anys i nou mesos de presó, que l’home no pugui apropar-se a menys de 500 metres o comunicar-se amb la víctima durant 20 anys, i la prohibició de tenir o dur armes durant tretze anys. A més, la fiscalia sol·licita vuit anys més de llibertat vigilada.

En concepte de responsabilitat civil, el ministeri públic demana que l’home indemnitzi la víctima amb 6.000 euros pels danys morals i amb prop de 3.000 euros més per les lesions i seqüeles derivades de diverses agressions -entre elles, un trastorn d’estrès post traumàtic-. El cas arribarà a judici aquest dijous, 14 de març, a l’Audiència de Tarragona.

Roger Segura – ACN