.

.

TOTS 21


La URV ha servit d'escenari per al debat entorn al turisme al territori

La URV ha servit d'escenari per al debat entorn al turisme al territori

El principal repte per a les destinacions pel que fa als productes de turisme col·laboratiu o P2P (de persona a persona) es troba en definir com s’incorpora a la seva pròpia oferta i com dialoga amb la resta modalitats existents. Aquesta ha estat una de les conclusions del fòrum de turisme col·laboratiu ‘L’encaix del P2P a les destinacions’ celebrat a la Facultat de Turisme i Geografia de la Universitat Rovira i Virgili a Vila-seca i organitzat pel Parc Científic i Tecnològic de Turisme i Oci de Catalunya i el Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona.

Les diverses activitats de turisme col·laboratiu tenen recorregut a mig i llarg termini i capacitat per a modificar el sector turístic, que ha d’analitzar com és la seva demanda i aquesta oferta per detectar les oportunitats que té. “El repte de les destinacions és intentar aprofitar el que aporta de bo aquest model i limitar-ne el que pot ser negatiu”, ha indicat en les conclusions Antonio Paolo Russo, investigador del Grup de Recerca d’Anàlisi Territorial i Estudis Turístics del departament de Geografia de la URV i del PCT de Turisme i Oci.

Pel que fa al paper de l’Administració pública, s’hauria de centrar en aconseguir una regulació de mínims, un aspecte en el que tots els ponents del fòrum han estat d’acord que és necessària i útil, com ha assenyalat Marta Farrero, directora tècnica del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona.

Cal tenir en compte que aquesta regulació és una tasca difícil per la complexitat del fenomen que s’ha vist afavorit sobretot pel canvi tecnològic i que ha generat un canvi d’escala de les relacions socials i de la capacitat de mobilitat. “La regulació té a veure amb aspectes no relacionats amb el consum tradicional sinó amb el conjunt de la cadena de valor. L’important és reconèixer que existeix aquesta cadena de valor i veure si correspon només a l’Administració garantir i regular, o intervenir per crear model”, ha indicat Salvador Anton Clavé, director del Parc Científic i Tecnològic de Turisme i Oci de Catalunya a les conclusions del fòrum.

Un dels aspectes analitzats en la primera part del fòrum ha estat definir què és el turisme col·laboratiu, en aquest sentit Antonio Paolo Russo, que també ha moderat la primera taula, ha assenyalat en la ponència inaugural la diferència en la ‘sharing economy’ dels models purs sense transacció econòmica (per exemple HomeExchange, Couchsurfing, BlaBlaCar o Helpx) i dels models híbrids amb transacció i comissió per part de les plataformes (com Airbnb, Über, SocialCar, Trip4Real, Sherpandipity, Takeachef o RentALocalFriend).

El fòrum, que ha estat inaugurat per Marta Nel·lo, degana de la Facultat de Turisme i Geografia de la URV, i Octavi Bono, director del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona, s’ha organitzat en el marc del LAB-IIT, el Laboratori d’Innovació i Intel·ligència Turística del PCT de Turisme i Oci de Catalunya.