En el primer ple ordinari de l’actual mandat s’ha aprovat, amb l’única abstenció de Convergència i Unió, una moció impulsada per ERC-MES-MDC, IC-EUiA i PSC en favor de la sanitat pública. Una moció que recull majoritàriament les propostes del nostre grup.
Valorem molt positivament que al ple es parlés força de la sanitat i vam incidir en la necessitat que l’Ajuntament, més enllà que tingui competències molt limitades en aquest àmbit d’actuació, exerceixi una intervenció activa com a portaveu dels interessos i necessitats de la ciutadania.
En aquesta línia vam defensar el paper central que l’Hospital Joan XXIII ha de mantenir, la necessitat d’integrar l’empresa pública GIPSS en l’Institut Català de la Salut i que, mentre aquest procés no es realitzi, l’Ajuntament de Tarragona tingui presència en el Consell d’Administració de l’esmentada empresa pública.
Per a nosaltres, com a republicans, la sanitat pública ha de garantir la gratuïtat i el seu accés en condicions d’igualtat per a tots els ciutadans. Estem en contra de la ingerència d’interessos privats en el disseny de la sanitat pública, però valorem positivament que s’utilitzi l’experiència i el coneixement de diferents institucions sanitàries, fruit d’una rica història i de procedències molt diferents, perquè estiguin al servei de tots els ciutadans. La llista de grans hospitals de diferents propietats i orígens que integren el nostre servei públic de salut és llarguíssima; alguns tan prestigiosos com l’Hospital de Sant Pau, Sant Joan de Déu, l’Hospital Clínic, l’Institut Guttmann… i a Tarragona l’Hospital de Sant Pau i Santa Tecla, que crec recordar que és el més antic del país.
La discussió no està en la titularitat de qui exerceix el servei sinó en la qualitat d’aquest servei, que ha de ser universal. La veritable preocupació recau en situar clarament el límit de l’actuació dels agents concertats dins del sistema públic. Qui ha de dissenyar les línies estratègiques sanitàries i els plans d’actuació ha de ser el govern, a partir de criteris d’universalitat. En el nostre país, amb els governs de CiU, la norma general ha estat l’ocupació de responsabilitats en el departament de salut, des del màxim nivell fins als directors territorials i els gerents, de persones en excedència d’institucions privades i això no és precisament, més enllà de l’honorabilitat que li suposo a totes les persones mentre no es demostri el contrari, una garantia d’independència d’interessos.
Creiem que Tarragona, de la mateixa manera que el conjunt del país, ha de marcar unes línies ben definides perquè, més enllà de la col·laboració entre centres sanitaris que pot tenir molts aspectes positius, quedi molt clar que les estratègies i les línies d’organització i gestió parteixen de la sanitat pública amb uns objectius sempre generals.
Pau Ricomà és portaveu d’ERC-MES-MDC
Equip de redacció