.

La plaça Mercadal amb l'Ajuntament al fons. Foto: Cedida

L’espectacle s’estrenarà el 21 de novembre i està format per vuit monòlegs d’alumnes de l’Escola de Teatre i Cinema de Reus. Foto: Arxiu

En el marc de les activitats programades amb motiu del 25-N, Dia Internacional de la Violència contra les Dones, l’Escola de Teatre i Cinema de Reus (ETCR) estrenarà l’espectacle ‘Darrere del silenci’, el proper dijous 21 de novembre, a les 20 h, a la plaça del Mercadal de Reus. L’espectacle està format per vuit monòlegs –basats en casos reals escrits pels alumnes del Cicle de Formació Professional de l’ETCR i dos sorgits del concurs de dramatúrgia organitzat per l’escola– i finalitzarà amb l’actuació d’unes ballarines de l’Escola de Dansa i Arts Escèniques Artis, que prendran el centre de la plaça per escenificar un crit silenciós en contra la violència de gènere.

Els espectadors tindran la llibertat de triar el monòleg o monòlegs que vulguin escoltar. Jordi Vall: “El més notable de la proposta és la llibertat que es dona al públic” El director de l’escola, Jordi Vall, descriu ‘Darrere el Silenci’ com “un poderós espectacle format per deu commovedors monòlegs que exploren les complexes realitats de les víctimes de violència contra la dona, en què cada monòleg és una finestra cap al món amagat d’emocions, reptes i resistència que enfronten aquells i aquelles que han viscut situacions d’abús”.

Vall posa en valor que aquest espectacle “no només busca crear consciència sobre la violència de gènere, sinó també fomentar l’empatia i la comprensió entre el públic”. A més, el director de l’ETCR destaca que “el més notable d’aquesta proposta és la llibertat que es dona al públic, que podrà caminar lliurement per la plaça i triar escoltar els monòlegs que prefereixi”.

El títol ‘Darrere el Silenci’ encapsula la premissa central de l’espectacle: la necessitat de desemmascar les històries que sovint queden amagades darrere de la vergonyosa mordassa del silenci. A través de la interpretació dels alumnes del Cicle de Formació Professional de l’Escola de Teatre i Cinema de Reus, en col·laboració amb actrius del Bravium i del Teatre Estable del Baix Camp (TEBAC) com a convidats, el públic s’endinsarà en narracions que van més enllà de les aparences.

Una experiència teatral única per a l’espectador

‘Darrere del silenci’ pretén que es converteixi en una experiència única que fusiona la solemnitat del tema amb la llibertat d’elecció de l’espectador. El muntatge busca trencar amb les convencions teatrals, oferint una experiència immersiva que transcendeix les barreres de l’escenari. Per fer-ho possible, la plaça del Mercadal es transformarà aquell dia en un espai emotiu i reflexiu, amb una escenografia formada per deu taüts, cadascun il·luminat per ciris repartits per la plaça.

Cada taüt representarà una història silenciada de violència contra la dona destacant la gravetat del tema i honorant aquelles persones que han patit en silenci. La il·luminació suau projectarà una atmosfera íntima, que convida el públic a reflexionar sobre els monòlegs que ens explicaran. El so d’una sirena ressonarà marcant el final d’una experiència impactant i preparant el terreny per a l’inici de la següent. Aquest so serà un recordatori audible de la urgència d’abordar qualsevol tipus de violència, instigant l’audiència a l’acció.

La dansa clourà l’espectacle amb un crit silenciós contra la violència de gènere Passats els primers trenta minuts de monòlegs, unes ballarines de dansa contemporània de l’Escola de Dansa i Arts Escèniques Artis, prendran el centre de la plaça per oferir una actuació poderosa i emotiva. La seva actuació es desenvoluparà enmig d’una narrativa impactant que buscarà donar visibilitat a aquesta xacra social. A través de moviments fluids i expressius, les ballarines transmetran el dolor, la lluita i l’esperança de moltes dones, convertint els seus cossos en un vehicle d’expressió que convida a la reflexió i al canvi. La seva dansa serà un crit silenciós que ressona en l’ànima el públic, tot recordant la importància d’unir veus per eradicar la violència i promoure el respecte i la igualtat. La durada de l’espectacle, aproximadament d’una hora, permetrà aquelles persones que ho desitgin, participar activament en l’experiència o simplement ser testimonis de les poderoses històries que es comparteixen.