.

Dames i Vells actuarà enguany al Teatre Metropol

Dames i Vells actuarà enguany al Teatre Metropol. Foto: Adrià Recasens

Després de celebrar els 30 anys de recuperació, el ball de Dames i Vells de Tarragona torna a estar d’aniversari. Enguany pels 500 anys des de la primera referència escrita a documents de l’Arxiu Històric de Tarragona datats als 1514. 

Segons ha pogut saber Tarragona21, un musical al Teatre Metropol, un congrés sobre balls parlats a la URV, a més d’un llibre i un documental, seran els actes especials per commemorar-ho.

Espectacle-musical amb retrospectiva històrica

Oriol Grau, director de ‘Trono Villegas’ -recuperadors del ball-, i membre de Dames i Vells normalment en el personatge de l’arquebisbe, explica a aquest digital que enguany la representació es durà a terme de forma especial al Teatre Metropol amb una durada d’hora i mitja, habitualment són uns 23 minuts, amb un repàs i recorregut històric des del 1514. “Serà una retrospectiva d’aquests 500 anys amb salts per centenaris cada 100 al Teatre Metropol, ja que tot i que vam valorar la possibilitat de fer-ho al Teatre Tarragona, aquest és més proper al públic, un dels factors clau amb els assistents que cada any al carrer els tenim a tocar” explica.

La representació anirà en format musical com ja es va fer en una ocasió i requerirà escenografia diversa. “A la celebració dels 30 anys ja vam fer petites peces musicals i un de més propiament dit també al Metropol amb sis cançons tot i que aquest cop hi haurà nou” comenta, “en aquest cas a diferencia del carrer caldrà escenografia per poder fer el repàs històric. La representació dels 30 anys era com un corral de comèdia i tot i que va estar molt bé i va ser una gran experiència, ens va quedar la nostàlgia d’un teatre” admet. Participaran els 13 personatges habituals (quatre vells, quatre dames, tres autoritats i dos dimonis) i d’altres que serviran de “reforç” fins a completar un total de 21 persones sobre l’escenari, més els que s’encarreguen de maquillatge, vestuari i escenografia.

La primera representació tindrà lloc divendres 19 de setembre. Es durà a terme fins a deu funcions com és habitual tot i que en aquesta ocasió al llarg de sis dies oferint dues sessions diàries en gairebé tot ells, tres el dia de Santa Tecla. Donat el requeriment escènic hi haurà un preu “raonable” que no serà superior als 10€. “Segurament es quedarà en vuit euros que per una funció d’hora i mitja és molt raonable” valora Grau.

Dames i Vells de Tarragona celebren enguany 500 anys

Dames i Vells de Tarragona celebra enguany 500 anys. Foto: Adrià Recasens

Congrés de balls parlats a la URV

Acabades les festes de Santa Tecla, els dies 24, 25 i 26 tindrà lloc un Congrés de Balls Parlats organitzat per Dames i Vells de Tarragona amb la Universitat Rovira i Virgili a la mateixa universitat amb una sèrie de ponències i debats. “Ja es va fer un l’any 80 i algo i em pensat que seria bona ocasió de fer el segon en aquest cas de caràcter internacional amb gent també de Sud-Amèrica com la part teòrica i intel·lectual d’aquest fenomen del teatre popular còmic que fem lúdicament al carrer” declara Grau.

Un llibre i un documental

Abans, per Sant Magí “escalfarem l’olla” comenta Grau ja que es presentarà també un llibre amb versots i il·lustracions del ball, i un documental realitzat per dos membres periodistes de Dames i Vells, amb la història, la recuperació i testimonis de gent gran. D’aquesta manera l’agrupació tornarà a fer acte de presència durant les festes petites com ja van fer l’any anterior amb l’enregistrament d’un Harlem Shake.

A la presentació també es donaran a conèixer aquests actes, que Tarragona21 ha pogut conèixer gairebé mig any abans, tindrà lloc al Port. “La presentació la farem en algun dels tinglados del Moll de Costa ja que ens consta que els primers tarragonins que van dur a terme el ball eren els bastaixos del Port, els descarregadors, i per tant és una bona manera de mantenir aquest vincle” avança Grau.

Tot i que els components de Dames i Vells solen començar-se a reunir al mes de juliol enguany ja estan posats en materia ja que “cal assajar els balls i coreografies i com tots som homes som uns patos” bromeja el director. Les nou cançons i músiques ja estan acabades i com sempre fins a última hora es tindrà en compte l’actualitat per fer-la constar als seus satírics versots. “Al llarg dels anys hem tingut casos de tot tipus. Des dels polítics que demanen que parlem d’ells als que no volen que ho fem i fins i tot alguna amenaça de querella criminal per alguna cosa dita”. En aquest sentit Grau comenta que “ara estem preocupats i ens solidaritzem amb els diables de l’Arboç que han rebut una denúncia per part d’una regidora del PP per fer uns versos sobre ella”.

Oriol Grau acostuma a interpretar el personatge de l'arquebisbe. Foto: Adrià Recasens

Oriol Grau acostuma a interpretar el personatge de l'arquebisbe. Foto: Adrià Recasens

Un ball més que consolidat

El Ball de Dames i Vells és un dels actes més tradicionals, populars, multitudinaris i arrelats de les festes de Santa Tecla a Tarragona. És al 1514 que hi ha la primera referència escrita. Al 1886 la premsa arracona als Balls per “poco dignos de una capital de província”per ser una imatge del passat rural. Fins al 1922-23 no torna a sortir, tan sols al 1908 de forma esporàdica. És l’any 1981 quan es recupera de forma definitiva, per part de la Colla Sardanista “Joventut Tarragonina”, ara Trono Villegas. El Josep Mª Salvadó i l’Oriol Grau dos dels responsables que arribi als nostres dies amb gran vigència, i segons ells per una iniciativa de l’Ajuntament per recuperar la tradició del seguici tarragoní. L’Oriol Grau, si bé d’una forma col·legiada, s’encarrega de la composició final del text i de l’apartat interpretatiu del ball i encara ho fa. “Estem molt contents de la trajectòria del ball, ha crescut i s’ha consolidat” valora Grau.

A més, Dames i Vells ha apadrinat i ha inspirat al ressorgir, recuperar o versionar Dames i Vells a altres territoris. Hi ha a Reus, Constantí i Alcover per exemple. “Hi ha absoluta amistat amb tots ells” comenta. Respecte si el ball ha canviat molt o no en tots aquests 500 anys l’actor bromeja dient “no ho sabem, ja que no hi érem tot i que hi ha referències puntuals que diuen que portaven cascavells, colors molt vius o que eren malparlats i deien marranades sobre la crònica social de cada època”.

Per tornar a gaudir de la seva sàtira i comicitat caldrà esperar de nou a les festes. Dames i Vells ja hi treballa per arrancar novament rialles entre el públic tarragoní. “Toca peron!”

-Adrià Recasens-