L’Ajuntament de Creixell es bolca a celebrar unes festes no sexistes. Així ho va aprovar el ple municipal del mes de gener passat, en donar el vist-i-plau a un protocol no sexista, i ara comença la ronda de festes al municipi.
El consistori destaca que els espais de festa “són contextos susceptibles de produir-se agressions sexistes amb més facilitat, ja que sota el paraigües de l’oci, l’alcohol i el “bon-rotllisme” es produeixen actituds i agressions sexistes”.
Per això, aquesta campanya compta amb un protocol que planteja actuacions a nivell preventiu i accions orientades a intervenir quan s’han produït les agressions.
Cal tenir en compte que és agressió sexista tota agressió (física o no) exercida sobre una persona per motius de gènere, orientació sexual o aspecte físic. Les bromes sexistes, la insistència, la gelosia, els insults, les humiliacions, els tocaments no consentits i l’assetjament són formes d’agressió sexista, destaca l’Ajuntament.
“Res justifica una agressió: ni el alcohol, ni les drogues, ni el vestuari, ni l’hora, ni res. El paper de cadascú és important perquè no es toleri cap tipus d’actitud sexista ni cap forma de violència de gènere”, afirma el consistori.
Des de l’Ajuntament de Creixell i totes aquelles associacions que s’hi vulguin afegir, s’afirma que “volem unes festes i espais d’oci que siguin lliures d’agressions sexistes i no discriminatòries on puguem relacionar-nos de manera lliure i consentida, i que al carrer, la nit i els espais de festa siguin un context de llibertat per a tothom: anar sense por, segures i amb confiança”.
Per això posa en coneixement de les entitats del municipi aquest protocol per tal que si puguin adherir, si així ho consideren oportú.
“Una agressió no és un conflicte ni un malentès. És un abús d’una persona sobre una altra però, que socialment s’ha acceptat com a normal i que pateixen les dones i aquelles persones amb opcions sexual diferents a les hetero normatives”, subratlla.
Les actuacions preventives a les festes de Creixell són aquestes:
a) Programació de les festes amb perspectiva de gènere.
b) Elaboració de materials gràfics i audiovisuals. Cartells preventius penjats per la zona on cada entitat adherida fa les festes. – Cartells informatius sobre el protocol als espais de festa.
c) Sensibilització a les entitats i associacions per part del col·lectiu Papallones Liles sobre la necessitat del protocol: -Campanya comunicativa per les xarxes socials.
d) Presentació del protocol el primer dia d’activitat festiva al poble de Creixell.
Actuacions davant d’una agressió
– Comunicar a la persona agressora que el seu comportament és inacceptable.
– Si no atura el seu comportament, convidar-la a marxar pacíficament.
– Donarem a conèixer a l’escenari que hi ha hagut una agressió, respectant la intimitat de la víctima, i que condemnem aquestes accions.
El protocol es donarà a conèixer a totes les persones responsables d’activitats festives, amb l’objectiu de que puguin actuar de manera efectiva i eficient davant la possible situació d’agressió.
Equip de redacció