Aquest dissabte vinent tindrà lloc a la Casa de Cultura Cal Cabaler de Creixell una Jornada cultural inèdita i singular per conèixer una de les històries més desconegudes i sorprenents rere les petjades dels càtars i el campanar de Jujol a Creixell. La jornada està organitzada per l’àrea de cultura de l’ajuntament de Creixell i Ilercavonia Terra Nostra Càtars, amb el suport de Mon Medieval i la Diputació de Tarragona.
Sessió de matí:
10h. Benvinguda i inauguració de la jornada, per part de les autoritats municipals de Creixell.
10:30h. Presentació del projecte Camins Càtars un itinerari cultural Europeu, un potencial per el Baix Gaià i Creixell, per part de José Luis Soler (coordinador del projecte europeu).
11:h. Conferencia ‘La comunitat dels càtars de les terres de Tarragona, segons els registres de la Inquisició’, per part d’Eduard Berga (investigador i expert en estudis dels Càtars).
12h. Taula rodona: Interpretació herètica del campanar de Creixell i el món místic de Jujol, amb la participació de Mònica Sans Duran i José Luis Soler.
13h. Cinema fòrum, amb la 1ªpart amb la projecció del film “Bogre la gran heretgia europea” de Fredo Valla, amb presentació inicial.
15h. Degustació gastronòmica amb el receptari de la cuina medieval dels càtars, ofert pel restaurant La Masieta de Creixell.
Sessió de tarda
16:30h. Tast poètic “Lo Tel de l’ombra”, amb poesies dedicades a indrets històrics dels càtars, per part de l’escriptora Conxita Jiménez.
17h. Cinema fòrum amb la 2ª Part amb la projecció del film ” Bogre la gran heretgia europea” de Fredo Valla, amb debat sobre el contingut del film documental.
19h. Recital musical. “The Catar Man” de Mònica Sans Duran. Interpretada pel grup Monnie&The Awesome Boys. La cançó “The Cathar Man” de Mònica Sans (arquitecta i cantant) està inspirada en la girola del campanar de Creixell. El misteri de la seva simbologia ha provocat una recerca personal de l’autora per intentar esbrinar els motius que van empènyer a Jujol a utilitzar una creu occitana i un lleó: dos elements decoratius molt singulars que l’arquitecte no ha fet servir en cap altre obra seva. La cançó també s’inspira en el llibre “Pere Mauri, l’últim pastor càtar” de José Luis Soler, l’himne càtar “Lo Boier (occità) i un altre document que serà desvelat durant la taula rodona del matí.
Activitats gratuïtes obertes al públic, excepte la degustació gastronòmica. Es prega registre previ al telf. 619763328 o al correu electrònic: bibliocreixell@gmail.com
Redacció
Equip de redacció