La història dels pobles catalans acostumen també s’escriu des de les entranyes. Aquells espais oblidats i soterrats que amaguen relats xiuxiuejats des de fa anys o sabuts i retrobats amb el pas del temps. Aquest és el cas de la troballa realitzada a Creixell, on durant les obres que s’estan realitzant de remodelació de la Plaça Major s’ha descobert un pou de 20 metres de profunditat que comunica amb les antigues galeries subterrànies que es troben sota els carrers de la vila.
Segons expliquen des de l’Ajuntament en una nota de premsa, “era sabuda l’existéncia d’aquestes galeries subterrànies i que, fa molts anys, havien servit d’amagatall dels contrabandistes de finals del segle XIX i principis del XX que es dedicàven a l’estraperlo a Creixell. També havien servit de refugis durant la Guerra Civil”.
Però més enllà de l’època contemporània, “a la vegada és sabuda l’existéncia també d’aquest tipus de coves i d’altres galeries subterrànies que comunicarien el Castell i les Torres de Defensa medievals del nucli històric amb la sortida de Creixell, en direcció a l’avinguda Catalunya i la platja”.
La troballa no afecta el desenvolupament i propera finalització de les obres, ja que s’ havia previst deixar-ho visible quan fa uns mesos s’ havia trobat la bóveda del pou. “L’ajuntament de Creixell -continua la nota- anirà informant de les gestions corresponents que s’estan fent amb el Departament de Cultura i Patrimoni de la Generalitat de Catalunya i del ritme de les obres”. Tanmateix, des de l’àrea de turisme del consistori “s’està treballant conjuntament amb les àrees de cultura i patrimoni i amb la Generalitat per tal de poder fer visitables aquestes galeries subterrànies i que esdevinguin un atractiu turístic més de la nostra Vila”.
Redacció
Equip de redacció