El procés de creació d’una obra determina de forma absoluta el que podran veure els espectadors. D’aquí la importància de reflexionar sobre l’acció creativa i el llenguatge escènic i visual com a eines per transformar la societat. Amb aquest objectiu, l’Aula de Teatre de la URV i l’Ajuntament de Tarragona organitzen les primeres jornades obertes Teatre, acció i revolució, que es faran el divendres 22 i dissabte 23 de novembre al campus Catalunya i a l’Espai Jove Kesse, a Tarragona.
Creadors audiovisuals, directors d’escena i actors però també mestres, professors i pedagogs poden obtenir eines útils per a la seva feina en aquestes jornades. Podran escoltar i participar en els col·loquis amb els ponents: Marc Chornet, director artístic de l’Escenari Joan Brossa; Lídia Porcar, artista i professora d’Art i Comunicació Visual a l’Escola d’Art i Disseny de Reus; Sergio Muro i Pere Estadella, artistes plàstics i visuals, docents i agitadors culturals; María Vera, creadora, formadora d’actors i directora d’escena, i Joan Pascual, director de l’Aula de Teatre de la URV, mestre, actor, dramaturg i director teatral.
Mostra de produccions teatrals, musicals i de dansa
A més de participar en els col·loquis, alguns d’aquests creadors mostraran les seves produccions, com també ho faran Funky Monks, un projecte d’exploració musical interessat per la narrativa sonora, i La imperfecta, una companyia de dansa que pretén apropar la dansa contemporània al públic no expert i remoure consciències.
“Volem que aquestes jornades siguin un espai obert a la reflexió i a la llibertat d’expressió dels creadors, en un context en què cada cop ho tenim més difícil”, ha explicat el director de l’Aula de Teatre Joan Pascual, que juntament amb la vicerectora de Relacions Institucionals, Cultura i Compromís Social de la URV, Cori Camps, ha presentat aquest matí les jornades.
Durant l’acte de cloenda, que tindrà lloc dissabte a les 20.30 h a l’Espai Kesse, es donarà a conèixer el veredicte de la proposta guanyadora de l’ajut per a la creació escènica que es va convocar la primavera passada amb motiu dels 25 anys de l’Aula de Teatre de la URV. L’obra guanyadora serà escollida entre les 30 propostes rebudes, rebrà un ajut econòmic de 1.000 euros a més de suport tècnic i artístic per a la seva realització i s’estrenarà la primavera de 2020 a la ciutat de Tarragona.
Una iniciativa amb continuitat
Pascual ha afirmat que vol convertir aquestes jornades “en un espai per trobar-se, parlar i mostrar petites peces creatives”, i ha anunciat que a partir d’ara es faran de forma anual, sempre al novembre. Una pota d’aquesta proposta és el projecte “búnker creatiu”, en què a partir de gener i de forma mensual es convidarà un referent de les arts escèniques a ensenyar com treballa i compartir amb el públic algun espectacle de petit format.
El programa complet de les primeres jornades “Teatre, acció i revolució” i el detall dels ponents i artistes participants es pot consultar aquí. Les activitats són obertes al públic i no és necessària inscripció.
Equip de redacció