Cornudella de Montsant ha pedut avui un alcalde que va ser tot un referent i de marcada personalitat, Àlvar Busquets Estivill, a l’edat de 88 anys i trobant-se ingressat a l’Hospital Joan XXIII de Tarragona. Busquets serà enterrat dissabte a les 10 hores a l’església parroquial de Cornudella.
L’Ajuntament de Cornudella de Montsant s’ha unit en el dolor de la família per la mort d’Àlvar Busquets, que va ser el primer alcalde de la democràcia (ERC) i va exercir el mandat de manera ininterrompuda entre els anys 1979 i 1995.
L’alcalde de Cornudella, Josep Maria Castan, ha volgut destacar “el caràcter honest i valent de l’Àlvar, una persona molt estimada al poble, molt compromesa amb el mateix i reconegut en el món institucional català”.
El pare d’Àlvar Busquets havia estat alcalde republicà del municipi i per tal fet va ser afusellat pel franquisme. La seva causa l’ha oberta actualmente una jutjat d’Argentina junt al d’altres alcaldes catalans de la II República.
Àlvar Busquets va ser “un pioner a l’hora de detectar les mancances que patia Cornudella i el seu entorn, especialment en matèria d’infraestructures i serveis”, ha subratllat Castan.
Sota el seu mandat, Cornudella va inaugurar el Parc de Bombers, una professió i una dedicació que des d’aleshores ha estat relacionada amb Cornudella de manera intensa.
També amb Àlvar Busquets com a alcalde, Cornudella i el seu territori van disposar per primera vegada d’una ambulància amb seu al municipi, que es manté des d’aleshores. L’Ajuntament va fer-se càrrec dels costos.
Àlvar Busquets va preveure amb molta antelació la necessitat de la millora substancial de la carretera comarcal C-242, de Reus a Lleida. De manera insistent, Busquets va reclamar la seva reforma a fons. Amb els anys, la Generalitat acabaria millorant-la.
També sota el seu mandat es va asfaltar l’aleshores camí que conduïa al nucli de Siurana, una reclamació que finalment va acometre la Diputació de Tarragona.
Cornudella també va ser coneguda als anys 80 i 90 del passat segle pels plans ocupacionals que es van fer sota el mandat de Busquets, i que van suposar una inversió global de més de 300 milions de pessetes de l’època i van permetre la creació d’empreses i l’alta de professionals.
Fou conegut així mateix per haver suprimit el pagament de contribucions especials en els veïns del terme a l’hora que l’Ajuntament emprenia obres.
Una altra millora va ser la posada al dia de la piscina municipal.
“L’actual ajuntament se sent hereu d’aquesta visió que va tenir Àlvar Busquets”, ha descatat l’alcalde.
Equip de redacció