.

Imatge de la roda de premsa d’aquest matí. Foto: Tots21

Constantí recuperarà aquesta Setmana Santa la representació de la Passió. Posada en marxa per primer cop el 2019 per part de l’Associació d’Amics del Teatre de les Forques, torna el dissabte dia 16 després dels dos anys d’obligada aturada per la pandèmia. I ho fa amb novetats. Segons ha explicat aquest matí el president de l’entitat, Marc Cardó, s’incorporaran dues noves escenes que permetran donar joc als nens i joves associats que “tenen ganes de participar”.

Es preveu una seixantena d’actors que reviuran les experiències “d’èxit” de l’edició d’ara fa tres anys. La intenció es reproduir les sensacions de proximitat al públic i d’intensitat en les interpretacions, introduïnt canvis en el recorregut i sumant dues noves escenes que ampliaran la durada de dues hores a dues hores i mitja. La representació s’iniciarà a les 19 hores davant de l’Ajuntament amb l’entrada a Jerusalem. Posteriorment hi haurà una aturada (la primera de les dues novetats) a les escales de l’Església amb protagonisme per als nens i nenes de l’associació. La tercera escena (i segona novetat) es viura entre el carrer Major i el carrer Sant Vicenç, amb la representació d’un miracle de Jesús amb presència de joves de l’entitat, mentre que la quarta tindrà com a escenari La Muralla amb el Sant Sopar i l’Hort de les Oliveres. La cinquena es viurà a la plaça de l’Hospital, davant la Biblioteca (Jesús davant d’Herodes) per tornar a l’Ajuntament (Jesús davant Pilat) i culminar a la Pista d’Estiu amb la Passió de Jesús. Tot plegat comptarà amb la presència dels Armats de la localitat i la col·laboració del Club de Gimnàsia Estètica, que representaran les concubines d’Herodes. L’alcalde, Óscar Sánchez, mostrava l’agraïment de la corporació a l’associació “per la feina que estan duent a terme de manera altruïsta” i destacava la volada que està prenent la representació, a l’alçada de les més consolidades del país.

L’escenari escollit pel contacte amb la premsa ha estat l’històrica Pista d’Estiu, propietat en l’actualitat del Casino i lloc emblemàtic per a moltes generacions d’habitants del municipi quan estava a ple rendiment. “Aquí es van viure amors”, deixava anar Cardó evocant les nits en les quals l’espai s’omplia amb actuacions musicals de primer nivell. “El 2019 el vam obrir al públic -i es va acondicionar amb uns mínims exigibles gràcies a l’esforç dels membres de l’associació- i ens agradaria que es recuperés d’alguna manera per dur-hi a terme activitats lúdiques”, afegia. El batlle reconeixia que “és una llàstima la situació en la qual es troba. Actualment està inclòs dins d’un pla parcial urbanístic” integrat dins del POUM del 2009, que catal·loga l’espai com a “zona verda amb una petita zona d’equipaments. Caldria, per tant, per una modificació del planejament urbanístic. És un plantejament que ens hauríem de fer a llarg termini”.

El que sí s’ha desencallat per fi és el nus que ofegava el nou teatre del municipi. Sánchez vaticinava que la recuperació de l’equipament, iniciat el 2011 amb el moviment de terres i les estructures de formigó i després caigut en l’oblit, “va en una bona línia”. El batlle ha afirmat que hi ha consens entre tots els grups del consistori per tirar endavant amb un projecte que, en un primer moment durant aquest mandat, va ser haver de ser aparcat davant la prioritat d’arranjar els carrers de la població,  “Ara sí que li ha arribat l’hora i estimem que a finals del 2024 es podrà utilitzar almenys la primera planta de l’edifici”, avançava l’alcalde. “Tot i que perdriem part del contacte amb el carrer, disposar d’un teatre ens permetria fer obres més elaborades i personatges més treballats amb la màgia que dona els decorats”, assegurava Cardó.

J.S.