.

La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó. Foto: Generalitat

La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha anunciat davant del ple del Parlament que avui mateix s’ha resolt la convocatòria d’ajuts extraordinaris que atorgarà el Consell Català de l’Esport per fer front a la suspensió de l’obertura al públic de les instal·lacions i dels equipaments esportius durant la pandèmia. Budó ha informat que aquets ajuts, dotats amb 25 milions d’euros en total, arribaran a “1.234 entitats, entre les quals hi ha 680 empreses, 12 fundacions i 542 entitats esportives”.

Meritxell Budó ha intervingut aquesta tarda al ple del Parlament per presentar el Decret llei 43/2020, de 17 de novembre, pel qual s’habilita el Consell Català de l’Esport per a l’atorgament d’ajuts extraordinaris i d’emergència per fer front a la suspensió de l’obertura al públic de les instal·lacions i dels equipaments esportius a Catalunya; es crea el Fons extraordinari addicional 2020 per als ens locals, i es modifica el Decret llei 41/2020, de 10 de novembre, de mesures extraordinàries de caràcter social en centres educatius i en l’àmbit de l’educació en el lleure i de les activitats extraescolars per fer front a la crisi sanitària, econòmica i social generada per la COVID-19.

Durant la seva intervenció, Meritxell Budó ha posat de relleu que la previsió d’ajuts feta pel Govern per a aquests equipaments i instal·lacions esportives “ha estat ben proporcionada, i hem pogut cobrir totes les sol·licituds que complien els requisits de les bases”. En aquest sentit, ha dit que “s’esgotaran gairebé la totalitat dels 25 milions, sense que cap entitat que compleixi amb els requisits, es quedi fora del procediment de concessió”.

La consellera ha explicat que des del Govern s’ha convocat periòdicament els màxims representants del sector esportiu a Catalunya, mitjançant una taula de treball sectorial, constituïda el passat 9 d’abril, per tal d’abordar “la greu afectació econòmica i social de caràcter essencial en el sector de l’esport i de l’activitat física a Catalunya” davant la suspensió de l’activitat i el tancament de les instal·lacions i dels equipaments esportius.

També ha recordat que durant aquest 2020 “s’ha volgut garantir i ampliar les dotacions de les convocatòries de subvencions per donar resposta a la complicada situació de la pandèmia”. I ha assenyalat que “s’han treballat d’altres mesures extraordinàries per arribar a tot el sector afectat, actuacions que han posat a disposició 35 milions més no previstos inicialment abans de començar la pandèmia”.

Fons extraordinari addicional de 20 milions per a ens locals

El decret també contempla la creació del Fons extraordinari addicional 2020 per als ens locals, que enguany està dotat amb 20 milions d’euros i que permetrà finançar les mesures que adoptin per fer front a la crisi sanitària, econòmica i social generada per la Covid-19. Se’n podran beneficiar els ens locals, els ajuntaments, els consells comarcals i el Conselh Generau d’Aran, l’Àrea Metropolitana de Barcelona per l’àmbit del Barcelonès i les entitats municipals descentralitzades. D’aquests 20 milions, 13 es destinaran als municipis; 6 es distribuiran entre l’Aran i les comarques de Catalunya, excepte el Barcelonès; 287.048 euros, a l’Àrea Metropolitana de Barcelona, i 56.128 euros per a les entitats municipals descentralitzades de Catalunya.

La consellera ha recordat que la dotació total d’aquest Fons extraordinari per a ens locals és de 120 milions d’euros, dels quals 20 corresponen a aquest exercici i 100 al del 2021. I d’aquests 100, 50 es distribuiran durant el primer trimestre.

Finalment, la consellera ha donat a conèixer la modificació prevista en aquest decret del Decret llei 41/2020, de 10 de novembre, de mesures extraordinàries de caràcter social en centres educatius i en l’àmbit de l’educació en el lleure i de les activitats extraescolars, establint un ajut econòmic extraordinari d’urgència, amb tres modalitats diferents: per a les activitats específicament de lleure educatiu (esplais diaris de dilluns a divendres i esplais o agrupaments escoltes que fan activitat de cap de setmana); per a les activitats extraescolars, i per a les instal·lacions juvenils.

La consellera ha assenyalat que s’han incrementat els ajuts a les activitats de lleure educatiu realitzades de dilluns a divendres, equiparant-les a les activitats extraescolars als efectes de l’ajut. També ha dit que s’ha eliminat la previsió de l’atorgament de les subvencions segons l’ordre cronològic de presentació de les sol·licituds i que s’ampliarà la dotació pressupostària en cas que s’exhaureixi el crèdit per atendre totes les sol·licituds que compleixin els requisits per ser-ne beneficiari. A data d’avui, ha anunciat, “s’han presentat unes 3000 sol·licituds en total”.

Redacció