El passat 30 de juliol va tenir lloc a l’església de Sant Vicenç Màrtir, de Castellvell del Camp, el primer dels dos concerts que l’Associació Cultural Musical Ars Aurea Sonora ha programat en el seu projecte d’estiu, Harmonies Eternes. L’església, plena de gom a gom, va acollir aquest acte com a inauguració musical de la celebració dels 600 anys de l’Ermita de Santa Anna (1424-2024) d’aquesta localitat del Baix Camp. El segon concert tindrà lloc el proper dissabte 3 d’agost a les 20 hores a l’església de Sant Francesc de Montblanc.
El principal protagonista d’aquesta introducció va ser el jove talent montblanquí, Alexandre “Sasha” Amorós. Amorós és una de les joves promeses més reconegudes entre els intèrprets musicals de la demarcació de Tarragona. El jove Amorós va obrir el concert amb un extraordinari domini tècnic i una sublim i apassionada comunicació emocional.
La primera part del programa va portar al públic assistent, que semblava ignorar les altes temperatures de l’interior de l’església, a gaudir de la brillant interpretació del concert per a violí i orquestra en sol menor d’Antonio Vivaldi, conegut com “L’Estiu” i part de la tetralogia de “Les Quatre Estacions”. A continuació, es va interpretar el concert en mi major per a violí i orquestra de Johann Sebastian Bach i la dansa espanyola de La vida breve de Manuel de Falla, en una versió arranjada pel mateix Sasha per a violí i orquestra de corda.
Altres notícies: |
La segona part va començar amb una suite per clarinet i orquestra composta per Jordi Borràs-Gelonc, titulada Cendres al mar. Aquesta obra convida a la revisió i reflexió sobre les víctimes civils de diferents episodis de conflictes armats de la nostra història. Està dedicada a totes aquestes víctimes que, de manera no volguda, acaben patint les conseqüències de les guerres. Aquesta revisió de l’obra per a orquestra de corda i clarinet va ser interpretada pel reconegut clarinetista Carles Pertegaz.
Seguidament, la joveníssima i brillant soprano Martina Omedes va fer les delícies del públic amb unes peces d’Eduard Toldrà: El Romanç de Santa Llúcia i A l’Ombra del Lledoner, totes dues arranjades per a orquestra de corda i soprano. Per acabar, es va interpretar Els Goigs de Santa Anna, la patrona de Castellvell del Camp, en una versió orquestrada per Jordi Borràs-Gelonc basada en els goigs que mossèn Senén Aguadé, rector de Castellvell del Camp entre 1907 i 1916, va composar. L’actuació va culminar amb una versió per orquestra i soprano de L’Emigrant, amb música d’Amadeu Vives i poema de mossèn Cinto Verdaguer, que va emocionar profundament el públic, fent brollar les llàgrimes de molts dels assistents.
Els tres solistes-intèrprets, acompanyats per l’orquestra Cum Jubilo del Camp de Tarragona i amb el clavecinista convidat, Eladi Dalmau, van convertir l‘església de Sant Vicenç en un espai d’immersió musical d’exquisida qualitat durant tot el recital. Sasha Amorós no només va demostrar una vegada més el seu virtuosisme amb el violí, sinó que també va suposar el seu debut a Catalunya com a director d’orquestra, un art en què va demostrar una mestria i domini absoluts.
L’orquestra Cum Jubilo del Camp de Tarragona, comptava també amb joves intèrprets que representen el futur de la música a les nostres terres.
Aquesta producció d’Ars Aurea Sonora compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Montblanc, l’Ajuntament de Castellvell del Camp i patrocinadors privats del món empresarial i institucional, com ara l’empresa SAS de Barcelona i la Fundació Martí L’Humà: Tot Conca, així com altres institucions, entitats i particulars que han volgut participar en aquesta producció de manera anònima. Entre tots, s’ha construït aquest projecte que, per un costat, ret homenatge a la patrona Santa Anna en la construcció de la seva ermita el 1424 i, per l’altre, pretén també fer un reconeixement al jove talent més reconegut de les comarques de Tarragona, Sasha Amorós.
Equip de redacció