La setmana passada van acabar els cursos de català que l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant i el Centre de Normalització Lingüística de l’Àrea de Reus Miquel Ventura han impartit a l’Hospitalet. Així doncs, el dia 29 de gener comencen les inscripcions per als cursos del segon quadrimestre, que s’allargaran fins a l’1 de febrer de 16.30 a 20 h.
Els tràmits es faran a Sala Bonet Castellana del Centre Cultural Infant Pere (c. de Ramon Berenguer IV) de l’Hospitalet de l’Infant i les classes, a l’antiga Escola Àster.
Els nivells previstos per al segon quadrimestre són: Elemental 1 (E1), dimarts i dijous de 15.15 a 17 h; Suficiència 1 (S1), dimarts i dijous de 17.15 a 19 h, i Bàsic 1 (B1), dimarts i dijous de 19.15 a 21 h. I també I1, I2, I3, S1, S2 i S3 en línia.
Durant els dies d’inscripció també s’administraran proves de col·locació a les persones que vulguin millorar el seu nivell de català però que no sàpiguen quin és el curs que els correspon de fer.
Per als catalanoparlants s’ofereixen cursos tant presencials com en línia amb el Parla.cat, una bona opció per a persones que no poden assistir a classe.
A més, el Centre de Normalització Lingüística de l’Àrea de Reus obre un nou període de matriculació per als cursos presencials a Cambrils. El detall del calendari i l’oferta d’aquesta localitat es poden consultar a www.cpnl.cat/reus o demanar-los al 977 12 88 61 de 9 a 14 h.
Voluntariat per la llengua
Coincidint amb els cursos de català per a adults a l’Hospitalet, arrenca una nova edició del Voluntariat per la llengua (VxL) presencial i virtual, una modalitat d’aquest programa que es va posar en marxa l’any passat, per tal que les persones que no poden trobar-se de manera presencial amb la seva parella lingüística ho puguin fer a través de videoconferència.
Per participar-hi com a voluntari (persones que volen ajudar una altra persona a practicar el català) o com a aprenent (persones que necessiten practicar-lo), cal ser major d’edat i inscriure’s a http://www.vxl.cat/participa-hi. A la fitxa que s’ha d’emplenar hi ha la possibilitat d’escollir la modalitat virtual, la presencial o totes dues.
Com sempre, la dinamitzadora del VxL del Centre de Normalització Lingüística de l’Àrea de Reus s’encarregarà d’assignar una parella lingüística als nous inscrits d’acord amb la seva disponibilitat horària i les seves preferències, donarà unes orientacions perquè les trobades siguin el màxim de satisfactòries, facilitarà materials de suport en línia per promoure les converses i atendrà totes les consultes o suggeriments que es vulguin fer.
El compromís de la parella lingüística és trobar-se una hora a la setmana durant un mínim de 10 setmanes per parlar en català en un context distès el dia i l’hora que els vagi bé. En el cas de la modalitat virtual, ho podran fer des d’un ordinador o dispositiu mòbil amb el programa de videoconferència que més els convingui.
El Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) continua apostant per l’aprenentatge i l’ús de la llengua catalana com a eina fonamental i bàsica que fa possible la igualtat d’oportunitats de la ciutadania, així com l’accés i la promoció en el món laboral. Poder-se relacionar amb fluïdesa i normalitat tant en l’entorn personal com en el laboral són els objectius bàsics que s’assoleixen gràcies a l’ampli ventall de cursos, nivells, modalitats i franges horàries.
Equip de redacció