.

El curs 2021-2022 per l’Abel Ferrater està ple de reptes, però també de projectes engrescadors. Foto: Canal Camp TV

Comença el tercer curs en pandèmia, però les imatges d’aquest passat dilluns han estat molt diferents de les de fa exactament un any. Per descomptat, s’han vist mascaretes a l’entrada dels centres escolars, però no control de temperatura ni tampoc gel hidroalcohòlic. L’experiència adquirida el curs passat, el primer complet amb restriccions, juntament amb la millora dels indicadors sanitaris, han permès flexibilitzar algunes de les mesures que van marcar el curs anterior.

Així s’ha viscut el retorn a les classes a l’Abel Ferrater. Al punt de les 9 del matí, l’equip docent del centre ha obert les portes i ha donat la benvinguda als menuts i menudes que s’han afanyat a entrar i retrobar-se amb els seus amics després de dos mesos i mig de vacances. Els nous horaris, les assignatures o els exàmens han tornat a ocupar les converses en aquest primer dia. Tot plegat, amb un bon grapat de nervis.

L’Abel Ferrater enfronta un nou curs amb canvi en la seva direcció. Violeta Cristià serà, durant aquest curs i de manera provisional, la màxima responsable del centre, i donarà continuïtat al pla de treball engegat per l’anterior directora, Lola de María. Al marge del projecte pedagògic, bona part dels esforços d’enguany s’han centrat a seguir implantant els protocols antiCovid que, tot i ser més laxes, segueixen estant presents. En aquest sentit, les entrades a l’escola continuen sent esglaonades (tot i que es redueix el temps de mitja hora a un quart d’hora), les ràtios d’alumnes per aula es mantenen i la mascareta segueix sent obligatòria amb una única excepció: l’hora del pati.

El curs 2021-2022 per l’Abel Ferrater està ple de reptes, però també de projectes engrescadors. El centre té previst desplegar un nou programa d’innovació pedagògica de l’assetjament escolar proposat des de la Generalitat, que s’afegirà als ja consolidats a l’escola com el del foment del consum de fruita, o les competències bàsiques. Amb la millora de la situació, des de l’Abel Ferrater s’espera recuperar la presencialitat de moltes d’aquestes iniciatives, que fins ara eren eminentment telemàtiques.

Les mateixes sensacions s’han pogut palpar al col·legi Sant Rafael, que ha donat inici a un curs de la llar d’infants, infantil i primària amb millors garanties que l’any passat, però amb la il·lusió intacta de seguir apostant pel seu projecte educatiu. Els alumnes, ja fos patinet, a peu o en cotxe, utilitzant el ja consolidat carril kiss&ride, han estat rebuts pels professors que els acompanyaran, durant els propers mesos, al llarg del seu camí formatiu. Els nervis, novament, han fet acte de presència, però s’han esvaït ràpidament per les ganes de tornar a veure’s amb els seus amics i fer algunes de les seves activitats i assignatures preferides.

El relaxament d’alguns dels protocols marcaran aquest curs; un curs que vol ser el de l’inici al retorn de la normalitat. Sigui com sigui, durant aquests mesos els petits han donat una autèntica lliçó de bon comportament.

De cara a aquest curs, des del Sant Rafael se seguiran implantant els veterans projectes que el centre porta promovent des de fa anys. Entre ells, la promoció de noves maneres d’ensenyar més enllà dels llibres de text, les comunitats d’aprenentatge, on els pares participen de manera activa amb el professorat, així com altres de més concrets, com l’estudi de l’arquitectura del Convent de Sant Rafael. Es tracta d’un treball que es realitza a partir de 4t de Primària per tal de descobrir la història que s’amaga rere l’entorn en el qual estudien els infants, catalogat Bé Cultural d’Interès Local.

Redacció