.

Més de mil alumnes de 23 centres escolars de les comarques de Tarragona passaran des d’aquest dilluns i fins divendres pel CRAI del campus de Sescelades. Foto: AEQT

El CRAI del Campus Sescelades ha iniciat aquest dilluns la cinquena edició dels Tallers de la Setmana de la Ciència, amb la finalitat “de despertar vocacions científiques” entre els prop de mil cent alumnes de primària i secundària de 23 centres escolars del territori que hi prendran part. Així ho explicava Carles Lozano, coordinador de l’anomenada Aliança STEM que agrupa departament d’Educació, Universitat i Empreses col·laboradores per convertir tot allò relacionat amb la química i les seves aplicacions pràctiques en un centre d’atracció “de nous talents cap al sector científic-tecnològic”. Una “inversió a llarg termini” que ha de servir per millorar la competitivitat de la indústria implantada al territori, segons comentava. I per aconseguir captivar l’atenció la idea és fer-ho divertit però amb els límits que imposa no oblidar que es tracta d’una eina didàctica. “Pretenem que els alumnes surtin d’aquí havent après. No és fer un Hormiguero, basat en l’espectacularitat, sinó fer un treball de continguts”, afegia.

Els tallers, que reben el finançament de l’Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT), tracten de disciplines molt variades com ara la instal·lació d’un hort urbà sostenible, la recerca sobre la naturalesa dels imants i els materials ferromagnètics, l’eficiència de les bombetes, la valorització dels residus, la neteja d’aigües residuals i la utilització de ferro, clorur de calci i poliacrilat de sodi per la fabricació d’una bossa tèrmica instantània per escalfar les mans per veure com funcionen les bosses tèrmiques comercials. També s’ha organitzat una activitat en què els alumnes apliquen el mètode científic -realització d’observacions directes i indirectes, elaboració d’hipòtesis, prova i comprovació- en la determinació de la configuració interna d’una caixa negra.

Rafael Muñoz, en representació dels serveis territorials d’Ensenyament, refermava la validesa d’aquest model “d’èxit als centres escolars” que “no és un experiment perquè garanteix cada any mil cent alumnes” i de l’esforç de l’AEQT per estar al costat “de tot allò que signifiqui futur de la ciència i la tecnologia”. Muñoz recordava també les activitats dutes a terme “en l’àmbit del batxillerat i dels cicles formatius” perquè les vocacions científiques es troben en totes les derivades del sistema educatiu. “Necessitem i tenim grans professionals en els cicles formatius i no hem d’oblidar” que, al capdavall, la intenció a llarg termini és aconseguir “la integració al mercat laboral”.

Imatge de família dels representants de les institucions que col·laboren en els tallers de la Setmana de la Ciència al CRAI de Sescelades. Foto: Tarragona21

En la mateixa línia, el director de l’AEQT, Josep Font, donava la benvinguda “a aquesta setmana intensiva amb la ciència” encaminada a “recolzar iniciatives adreçades a la nostra gent jove, que s’ha d’acabar de formar per entrar al mercat de treball”. Pel que fa a objectius, un de predominant: “Revitalitzar les vocacions científiques. Nosaltres creiem que aquestes àrees han perdut atractiu avui en dia. Però per mantenir el sector fort i vigorós hem d’atraure aquest talent jove que en els pròxims tres anys ha de decidir cap a on adreçar la seva carrera professional. Volem que aquest sigui un camí”. Font deixava clar que l’interès de les químiques per descobrir cervells s’origina en el fet de ser “una àrea molt especialitzada, que té com principal objectiu mantenir la seguretat i un estàndard de respecte al medi ambient. Si volem que d’aquí a cinquanta anys continuem tenint una indústria química forta i motor del territori necessitarem que els joves vinguin a nosaltres. I només ho podrem fer de la mà de referents al territori, com és la URV”.

Figueras: “Química amb ADN de la URV”

La seva rectora, María José Figueras, destacava la “continuïtat” aconseguida per la iniciativa (sorgida de la Fira i exposició muntada a la Rambla l’any 2011 amb motiu de l’Any Internacional de la Química) gràcies “al compromís de suport que ens donen les institucions i les empreses. “La vocació comença amb la curiositat”, comentava, reconeixent que “la nostra societat està molt interrelacionada amb la Química, convivint amb les empreses des de fa molts anys, i jo em sento orgullosa de trobar quan vaig a visitar-les molt d’ADN de la URV, persones formades a la nostra institució i que ocupen càrrecs de responsabilitat. I moltes d’elles dones”.

Davant del reconeixement de la manca de vocacions cap a terrenys de joc tecnològics, Figueras responia a preguntes dels periodistes que “en el nostre país tot està infradotat” econòmicament respecte als principals veïns europeus. “No és un problema exclusiu de la ciència. La nostra universitat es caracteritza per haver tingut uns recursos molt limitats i haver-ne sabut treure el màxim benefici. Els investigadors -argumentava- també ens orientem en funció de la disponibilitat del que tenim. Entre tota la societat hem de reclamar més diners per a la investigació perquè això fa créixer el país en tots els àmbits, especialment en l’àrea productiva. Menys serveis i més capaços d’inventar coses noves”, deixava anar Figueras.

Altres activitats

Juntament amb els tallers, també han començat ja les activitats de la Setmana de la Ciència al Campus Extens, amb 11 xerrades i tallers que arriben a tot el territori, Aquest divendres a Bonavista va tenir lloc l’activitat plantejada per l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura sobre les estructures dissenyades per da Vinci. Són construccions que es caracteritzen perquè són autoportants, no tenen la necessitat d’utilitzar cap tipus d’element connector per aguantar-se, es construeixen amb un sol tipus de peça i la magnitud d’aquesta estructura depèn del nombre de peses que es disposin. el professor Albert Samper va explicar com eren aquestes construccions i els assistents ho van poder posar en pràctica en un taller que es va fer al centre cívic. I el centre cívic de Sant Salvador es va omplir també per veure els experiments del catedràtic d’Enginyeria Química, que va portar el seu taller la Ciència en Família en què van participar 40 persones.

La Setmana de la Ciència a les comarques de Tarragona compta un any més amb les rutes per aproximar la figura i aportacions científiques d’Antoni de Martí i Franquès, que van començar dimarts, dia 9, i s’acabarà el proper dissabte, dia 17. I durant aquest darrer trimestre de l’any centenars d’alumnes passen pels laboratoris i aules de la URV en una nova edició del programa Fem Recerca.

(Seguirà ampliació)