.

El segon debat entorn al riu Francolí ha posat de manifest totes les vessants i l’estat ecològic del riu. Foto: Cedida

Continuant amb el cicle de debats dins de la primera edició de ‘Les Setmanes de l’aigua PortTarragona’ el Tinglado 1 del Moll de Costa va acollir el segon debat sobre el cicle de l’aigua. Aquest segon acte ha portat el títol “El riu Francolí. Desaparèixer o renéixer: exemples de restauració i recuperació”.

Es tracta d’un cicle on es vol tractar sobre els aspectes més rellevants que afecten la gestió dels nostres rius: el Siurana, el Francolí, l’Ebre i el Gaià. Al finalitzar el debat, l’escola de dansa Scènic Dansa, d’Elisabet Esporrín, va presentar novament l’espectacle sota el títol ‘El so de l’aigua amb la dansa’, un espectacle ideat i inspirat en l’aigua i creat pel ballarí Lluis Ortega.

El debat sobre el riu Francolí s’ha iniciat amb la presentació d’aquest espai. El Camp de Tarragona té la sort de tenir un riu com el Francolí que desemboca al mar passant per la ciutat de Tarragona. Aquest regal, planteja des de fa dècades una gestió complexa que, a hores d’ara encara no està solucionada. El riu Francolí és un riu clàssicament mediterrani que pateix molt les faltes de pluges, com s’està vivint en aquests moments.


Altres notícies:


El debat ha posat de manifest, com només cal anar a passejar pel tram final del riu, per veure que el riu desapareix en períodes de sequera persistent com ara. En un context d’emergència climàtica, aquesta situació es repetirà més sovint. La imatge del riu, és la d’un riu abandonat i sense aigua. Sotmès a pressions i amb la recuperació espontània del riu molt i molt limitada. L’altre extrem, el Francolí que creix sobtadament, es desborda i provoca grans inundacions i fins i tot desgràcies materials i personals, com durant l’any 2019, amb la desaparició de sis persones a la Conca de Barberà, el curs més alt del riu.

Aquests reptes s’han plantejat al debat i el fet de com sapiguem gestionar aquest riu com a societat, de la mà d’administracions i de tots els actors implicats, en depèn el futur del riu Francolí.

El debat sobre el riu Francolí i la seva presència o absència ha estat un tema candent en l’àmbit ambiental. Exemples de restauració i recuperació han inclòs idees de projectes de neteja de rius, reintroducció d’espècies natives, i programes de reforestació en les conques hidrogràfiques. Aquests esforços no sols podrien millorar la qualitat de l’aigua, sinó que també revitalitzarien els ecosistemes fluvials i promourien la biodiversitat local.

No obstant això, persisteixen desafiaments com la gestió sostenible de l’aigua i la mitigació de la contaminació per a garantir la salut contínua del riu Francolí. Els experts convidats han post de relleu els problemes de l’aigua del riu Francolí des de diverses perspectives, com la contaminació industrial, agrícola i urbana, així com la sobreexplotació dels recursos hídrics i la degradació de l’ecosistema fluvial. També han avaluat les possibles solucions, com la implementació de tecnologies de tractament avançat, la regulació d’abocaments industrials i agrícoles, i la promoció de pràctiques sostenibles de gestió de l’aigua.

Els ponents d’aquest segon debat van ser:

Victor Álvarez López – Coordinador tècnic d’Ecologistes en Acció a Tarragona. Participa en el projecte de restauració del tram final del riu Francolí a Tarragona, liderat per Ecologistes en Acció.

Guillermo García Pérez – Biòleg especialista en ecologia i hidrogeomorfologia fluvial. Amb 28 anys d’experiència i estàncies a centres als EEUU, la Universitat de Barcelona i l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries. Actualment és director de MN Consultors en Ciències de la Conservació, i Cap del seu Departament d’Ecologia Fluvial. Com a assessor d’administracions mediambientals i hidràuliques estatals i autonòmiques, i en el marc de projectes europeus, ha dirigit més d’un centenar d’estudis, estratègies, i recerques envers la hidrogeomorfologia aplicada, l’hidrobiologia i l’ecologia ripària de rius mediterranis, així com projectes de restauració d’alta complexitat.

Laureà Giné Benaiges – Biòleg, ha desenvolupat el seu àmbit professional en l’avaluació ambient i la gestió i restauració d’espais naturals. I en l’àmbit de la docència com a professor associat a la URV al grau de Geografia anàlisi territorial i sostenibilitat.

El punt i final del debat el va posar l’espectacle El So de l’Aigua i la Dansa, amb el Port de Tarragona’, inspirat amb l’aigua. Foto: Cedida

El so de l’aigua amb la dansa

La dansa ha estat novament present en aquesta primera edició de ‘Les Setmanes de l’Aigua #PortTarragona’. Al finalitzar el segon debat, al voltant de les 21h, es va representar l’espectacle de dansa sota el títol ‘El So de l’Aigua i la Dansa, amb el Port de Tarragona’. Es tracta d’un espectacle de dansa inspirat en l’aigua a càrrec de l’escola Scènic Dansa, dirigida per Elisabet Esporrín i amb direcció artística del ballarí Luis Ortega.

La darrera oportunitat per veure aquesta proposta serà el divendres 26 d’abril, a les 21 h, després del debat dedicat al riu Ebre. Esporrín, directora de Scènic Dansa, compta amb més de 30 anys de trajectòria a Tarragona, es dedica en cos i ànima a la dansa en totes les seves disciplines. El centre ha rebut el reconeixement com a Escola Autoritzada pel Departament d’Educació per la Generalitat de Catalunya).

Tercer debat: 26 d’abril a les 19 hores

El cicle de quatre debats començà el 12 d’abril parlant sobre el riu Siurana, a continuació el passat 19 d’abril el riu Francolí va ser el protagonista i, el pròxim 26 d’abril ho serà el riu Ebre. Un debat sota el títol ‘La connexió de conques: beneficis i perills. Fins on pot donar l’aigua de l’Ebre? La jornada estarà moderada pel periodista i president del Col·legi de Periodistes de Catalunya a Tarragona, Esteve Giralt, amb l’objectiu de generar un debat dinàmic amb propostes de present i futur a partir de la participació dels tres ponents. El debat estarà obert al públic i serà retransmès per la televisió pública del Camp de Tarragona, TAC 12.

El divendres 3 de maig a les 19h al Tinglado 1 es durà a terme el darrer debat del cicle sota el títol “El riu Gaià. Esmenar errors i preparar el futur l’aigua de l’Ebre?”.