.

Coques a l'aparador de la pastiseria Sant Miquel. Foto: Adrià Recasens / Tarragona21

Coques a l'aparador de la pastisseria Sant Miquel. Foto: Adrià Recasens / Tarragona21

Arriba Sant Joan i Tarragona es prepara per viure i celebrar la nit més curta de l’any i l’entrada a l’estiu. Les coques de sucre i els petards són sense dubte els principals protagonistes i la platja i els masos els indrets habituals.

Aprofitant l’arribada del bon temps i la calor, els sopars a l’aire lliure i a la fresca són una bona opció. Preguntats per Tarragona21, alguns tarragonins i tarragonines coincideixen en què la parcel·la i la platja són els indrets més habituals. “Anirem un grup d’amics a sopar a la platja i després anirem a alguna revetlla” ens comenten en Joan i la Maria, una parella a la Rambla. Altres, com la Roser i la seva filla Esther, expliquen a aquest digital que “fem sopar familiar al nostre mas allà al camp, menjarem la tradicional coca de sucre i pinyons i després farem una copeta, uns jocs de taula i els menuts llençaran alguns petards amb l’ajuda dels pares”.

Cua a una tenda de coets de Tarragona, al carrer Fortuny. Foto: Adrià Recasens / Tarragona21

Cua a una tenda de coets de Tarragona, al carrer Fortuny. Foto: Adrià Recasens / Tarragona21

Els petards més petits, els més venuts

La Botiga del Port, propera a la Plaça dels Carros i on es venen petards i coets tot l’any, explica a Tarragona21 que respecte a altres anys on es començaven a vendre petards a inicis de juny, “enguany gairebé no hi ha hagut gaires ventes fins avui mateix”. La seva propietària també explica que “els que més es venen són els més petits i per als nens, les bombetes, els xinos… però els grans, les traques i els lluminosos es venen de forma més puntual ja que també tenen preus més elevats”. Afirma que “la mitjana de pressupost de la gent és no passar dels 10 o els 20 euros quan fa anys que es gastaven fins i tot més de 50€”. També es queixa que “es donen molts permisos a venedors fins i tot de casetes temporals i nosaltres que paguem tot l’any sortim perjudicats”. Altres n canvi, com la tenda del carrer Fortuny, acumulava cua aquest matí per comprar-ne.

Prestatgeria amb diversos tipus de coets a la Botiga del Port. Foto: Adrià Recasens / Tarragona21

Prestatgeria amb diversos tipus de coets a la Botiga del Port. Foto: Adrià Recasens / Tarragona21

Les coques farcides les més venudes

Un altre clàssic per Sant Joan en termes gastronòmics són les coques dolces. “Les hi ha de sucre, de pinyons, de crema, de nata, cabell d’àngel, farcides o sense farcir, de fruites, de xocolata, combinades… per a tots els gustos” expliquen a la Pastisseria Sant Miquel. “Els preus han pujat 50 cèntims o un euro respecte a l’any anterior i la mitja està entre els 30 i 50€”. Les més venudes, afirmen, són les farcides de crema i de mida mitjana.

A Tarragona i les Terres de l’Ebre s’espera un volum de vendes de coques de Sant Joan similar al de l’any passat, entre les 30.000 i les 40.000. El preu tampoc canvia respecte altres anys, i es manté entre els 20 i els 25 euros el quilo.

El vicepresident del Gremi d’Artesans Pastissers de les comarques de Tarragona, Josep González, fa una crida a què els clients comprin en establiments artesanals i ha criticat les grans superfícies, on venen “pastissos industrials de dubtosa qualitat”. González relata que “el dia 2 o 3 de juny” va veure “coques de Sant Joan que caducaven el 31 de juliol”. “Déu meu! Que em diguin a mi què va aquí dintre!”, esglaia. En aquest sentit, demana a les administracions que controlin, sanitàriament, aquest tipus de productes.

A Tarragona enguany la revetlla gran se celebra davant la pantalla de la Tabacalera.

-Adrià Recasens-