Una darrera conferència sobre les diverses arts del Modernisme que atessora el fons del Museu Nacional d’Art de Catalunya -MNAC- ha clos el cicle de conferències previ a la celebració de les II Jornades Modernistes Els Pallaresos 1900, que arribarà el primer cap de setmana de novembre, el dies 4, 5 i 6.
La sala d’actes del Centre Jujol dels Pallaresos ha enregistrat aquest dimecres, novament, una gran entrada, que ha confirmat, per segon any consecutiu, el gran interès que a la població desperta tot el relacionat amb el Modernisme.
A més a més, el seguit de conferències obren una perspectva nova per al municipi dels Pallaresos, ja que l’enllaça amb els grans experts catalans del Modernisme i els grans centres investigadors i expositors, com és el cas del MNAC, o en anteriors casos, Can Negre, de Sant Joan Despí.
Ha estat la conservadora del MNAC Mariàngels Fondevila l’encarregada d’il.lustrar, a modus de tast, l’enorme fons modernista de què disposa el museu, referent a l’Estat i al món en peces d’aquest moviment i que inclouen obres del tarragoní Josep Maria Jujol, a qui estan dedicades les Jornades Modernistes, com ara poms de portes, secreters, miralls, mobles de despatxos, escriptoris, teles o tinters. Jujol és molt apreciat i valorat al MNAC.
La majoria de les obres del fons procedeixen d’una exposició celebrada en 1969 a Barcelona, i té el seu inici en la 3a Exposició de Belles Arts i Indústries Artístiques que es va celebrar a la capital catalana en 1896. Ja en èpoques més actuals, el MNAC aconseguí fer-se amb donacions destacades, com les de la Càtedra Gaudí en l’època de quan la dirigia Joan Bassegoda.
Fondevilà detallà els grans autors i obres de les diverses arts, nascuts fruit de l’impuls de la gran burgesia barcelonina, els Eusebi Bertrand, Batlló, Pere Milà, Eusebi Güell, Vicenç Bosch -propietari de la firma badalonina Anís del Mono, que Ramon Casas faria popular amb la seva cartelleria publicitària- o Lleó Morera.
Apareixen noms com el mateix Antoni Gaudí, que treballarà amb el fuster Casas Bardés, amb mobiliari, enreixats, portes o trencadissos. Però també tenim Puig i Cadafalch, amb treballs a la Casa Ametller, decoradors d’interiors com Francesc Vidal i Gaspar Homar -el gran autor dels interiors de Casa Navàs, de Reus-, pintors com Francesc Masriera o Ramon Casas, moblistes com Joan Buquets i autors que treballen els objectes i figures, com Lambert Escaler, Ismael Smith, Dionís Renart, Antoni Serra o el joier Manolo Hugué.
Les conferències han acabat ‘amb un gran èxit’, destacava el regidor de Cultura, Samuel Urbano, i el poble està bolcat ja de cara al dia 4, quan arribarà la inauguració de les Jornades, que inclouran un sopar modernista, on tothom haurà d’anar vestit d’època.
Jaume Garcia
Equip de redacció