.

Els canvis en el panorama polític des del 24M són una realitat a tot el Tarragonès. Si és veritat que la primera setmana de negociacions ha servit en molts municipis per tantejar els interessos de cada força política, en els dies vinents la situació de Salou, El Catllar, Torredembarra, el Morell, Vilallonga i Constantí podria complicar-se si no s’arriba a un acord en ferm. El territori és obert.

Alcalde de Salou Pere Granados votant. Foto: Cedida.

Alcalde de Salou Pere Granados votant. Foto: Cedida.

A Salou, aquesta setmana s’enceten les negociacions. Ciutadans sembla que ja ha descartat un pacte amb la guanyadora CiU (Pere Granados) per la qüestió sobiranista. La gran incògnita és què farà el PSC. S’apunta a un govern en minoria de CiU, almenys d’arrencada. Tot i que el PSC té una oportunitat d’or per governar (CiU i PSC sumen majoria absoluta), hi ha moltes ferides entre membres de la candidatura del PSC amb Pere Granados ja que no s’oblida la moció de censura de 2009, que va deixar el governant PSC a l’oposició. Granados, al seu torn, posa com a condició de possibles pactes “prioritzar Salou”. CiU té 8 regidors, Ciutadans, 4; PSC, 4; PP i ERC, dos cadascun d’ells, i Ganemos, un. Tot plegat, 21 regidors.

L'alcalde Antonio López votant. Foto: Tarragona 21

L’alcalde Antonio López votant. Foto: Tarragona 21

L’alcaldia del Catllar ha estat ostentada fins ara pel socialista Antoni López i podria veure’s alterada per un acord entre ICV, UNICAT o ERC. Al llarg d’aquesta setmana es desvetllarà si es respectà la llista més votada i el socialista pacta amb el convergent Carles Guillén, tal com s’havia preludiat en conèixer el resultat de les eleccions.

Cal recordar que l’anterior legislatura al Catllar va donar-se un pacte entre els convergents i els socialistes, on els primers van presidir l’alcaldia durant 3 anys i el darrer any de legislatura va prendre el relleu el grup socialista. En aquesta eleccions han intercanviat el nombre de regidors al consistori. PSC ha passat de 2 a 4 i CiU de 4 a 2. Caldrà veure si els socialistes accedeixen a acordar el mateix pacte.

La tercera força política que té representació a l’Ajuntament és ICV, que manté el regidor de l’anterior legislatura.

L'alcalde Jaume Domínguez votant. Foto: Cedida

L’alcalde Jaume Domínguez votant. Foto: Cedida

Als Pallaresos, el PSC ha guanyat les eleccions, però podria passar a l’oposició si hi ha un ‘tots contra un’. El PSC ha aconseguit 4 regidors, per 3 CiU. ICV, ERC, IP i PP tenen un regidor cadascun. Es descarta un pacte PSC-CiU pel mal ambient viscut. El PSC, per tant, necessitaria dues forces per governar, i CiU, tres. Una sorpresa: ERC demana el primer any d’alcaldia.

Representants de les tres forces polítiques al Morell. Foto: Cedida

Representants de les tres forces polítiques al Morell. Foto: Cedida

Al Morell són tres les forces polítiques que han obtingut representació a l’Ajuntament. La més votada ha estat CiU, encapçalada per Pere Guinovart, que ha perdut la majoria absoluta, passant de 6 regidors a 5. Malgrat que ha estat la llista més votada, si el partit municipal i d’esquerres UPM-AM (ERC), encapçalat per Lluís Navarro, pactés amb els socialistes, Pere Guinovart passaria a l’oposició. Alberto Ortega, número 1 del PSC, sap que la formació del govern passa de ben segur per la decisió del seu partit, ja que després d’una setmana d’ençà de les eleccions ni els convergents ni el partit de Navarro han mantingut cap tipus de contacte. Tots tres, Guinovart, Navarro i Ortega, afirmen que “estan oberts a totes les opcions” fins i tot al pacte entre totes tres formacions polítiques. Opció factible però poc probable.

L'alcalde de Vilallonga votant. Foto: Cedida

L’alcalde de Vilallonga votant. Foto: Cedida

A Vilallonga del Camp les negociacions també han de prosperar, ja que la força més votada ha estat CiU (Xavier Armengol), que ha obtingut 4 regidors, com també ho ha fet ERC (Ignasi Valera), que se situa com a segona força per nombre de vots. Seguit va el partit VPM-CP, amb dos regidors, i un els populars. Durant l’anterior mandat els convergents van pactar amb els populars, obtenint així la majoria absoluta, però ara no sumen. CiU té 4 regidors, els mateixos que ERC, per 2 el PSC i un el PP. Tot està obert. Pot haver un pacte CiU-ERC, CiU-PSC o ERC-PSC. Els negociadors calculen que fins la setmana que ve no hi haurà res tancat.

L'alcaldable per CiU Torredembarra votant. Foto: Cedida

L’alcaldable per CiU Torredembarra votant. Foto: Cedida

A Torredembarra són vuit forces polítiques les que han obtingut representació a l’ajuntament. Aquesta pluralitat política l’encapçala ERC, que passa de tenir 2 regidors a tenir-ne 4, seguida de Ciutadans, que entra al consistori amb 3, i de PSC, que manté els tres regidors de l’anterior legislatura; CiU i ABG els segueixen amb 2 regidors cadascú. La CUP, Avui Democràcia i PP tenen un regidor cadascú.

Durant l’anterior legislatura va ser CiU el partit amb més representació, ja que va obtenir 6 regidors. Tot i així, fins el 16 de juny es va establir un pacte entre CiU, PP i GIT (Grup d’Independets per Torredembarra). Després es va formar govern amb PSC, CiU, PP, ERC i l’Agrupació que tan sols va durar uns pocs mesos fins que Unió va abandonar el govern i CiU es va quedar dividida amb CDC al govern. La setmana passada ja es va començar el primer intercanvi d’impressions entre ERC, CiU i PSC que s’ha definit com trobades “coordials i amb bona sintonia” però que han de continuar al llarg d’aquesta setmana. El que sembla clar és que Ciutadans anirà directa a l’oposició però el futur és encara incert per la CUP, PP i Avui Democràcia que la seva poca representació pot fer decantar la balança cap a un costat o cap a un altre en un paisatge polític tan plural.

Óscar Sanchez, alcalde de Constantí. Foto: Twitter. @oscarsancheziba

Óscar Sanchez, alcalde de Constantí. Foto: Twitter. @oscarsancheziba

Constantí és potser el municipi que amagui menys sorpreses, ja que l’àmplia representació del PSC, encapçalat per Óscar Sánchez amb 5 regidors, sembla que facilitaria el pacte d’esquerres, ja que ERC ha aconseguit 3 regidors al consistori. En l’anterior mandat, CiU i ERC -amb els mateixos regidors, 3- i ICV van segellar un pacte de govern deixant socialistes i populars a l’oposició. Aquest 24M la situació ha canviat perquè CiU ha perdut un regidor, passant de 3 a 2, mentre que PP, UPC i ICV tan sols han aconseguit la representació del cap de llista. El pacte es podria repetir però caldrà esperar que passi l’intercanvi d’impressions i comencin les negociacions i els pactes en ferm.

B. Urzaiz / J. Garcia