.

La secretària d’Organització i Comunicació del sindicat a Catalunya, Montse Ros.

CCOO ha organitzat aquest divendres a la seu dels Serveis Territorials del Departament de Cultura una assemblea de delegats per explicar com s’està transmetent al territori la posició del sindicat davant la situació política, social i laboral catalana. Tenint present que al final tot gira al voltant de la independència, la secretària d’Organització i Comunicació del sindicat a Catalunya, Montse Ros, ha explicat als periodistes com hi fan front: “Estem molt amoïnats. En aquest moment ens preocupa molt la gent que està a la presó. Trobem que és una mesura desproporcionada i espero que surtin ben aviat. Ens dol pel que representen però també -admetia- perquè tenim l’experiència de ser els primers a rebre”.

En aquest sentit Ros ha recordat tant els drets laborals perduts pel camí com “els sindicalistes de la vaga general que van ser encausats”, els que han hagut “de pagar multes” i els que “encara tenim amb processos oberts. És la deriva del PP que porta Espanya cap a una política autoritària”.

Davant d’aquells que reclamen als sindicats majoritaris que escullin trinxera, Ros ha afirmat que “nosaltres volem ser aferrissadament independents dels partits”, però “no som absents de la posició política. Si no som capaços de posicionar-nos, ens passaran per sobre”. Per això el camí de sortida es troba en “treballar en la línia del catalanisme polític i en la direcció que ha portat sempre CCOO, de ser una eina de cohesió de gent de tots els orígens”. Més enllà de la necessitat de l’existència “de l’autogovern, perquè els governs de proximitat són els capaços de garantir els serveis públics així com drets i llibertats, no tenim una posició unívoca”, admetia conscient de la diversitat ideològica dels seus afiliats. “Crec que amb eleccions no n’hi ha prou, però pot significar una treva en aquesta polarització tan potent. Nosaltres hem posat damunt la taula una doble via de modificació de la Constitució espanyola per fer possible un referèndum a Catalunya que sigui reconegut per tothom. Ningú ens ha dit que no a aquesta proposta, i jo crec que en un determinat moment tindrà el protagonisme que es mereix”.

Ja dins de les afectacions econòmiques derivades, Ros ha admès “l’augment de la desigualtat” des de l’inici no tant del procés sinó dels governs del PP, si bé ha precisat que “no hem detectat una pèrdua d’ocupació a Catalunya en aquests moments. Però sí que els indicadors econòmics ens preocupen i hem advertit molt seriosament als governs i a Foment. La Patronal és la que ha fet més alarmisme i més pressió perquè marxin empreses de Catalunya” amb declaracions “com les del seu president en les quals parlava de fam i ruïna. Escolti’m, no digui això perquè està provocant una reacció econòmica”, etzibava abans de sentir-se “indignada amb el real-decret que va facilitar la marxa d’empreses”.

Tanmateix, Ros ha deixat clar que “tampoc vaig estar gens contenta quan el vicepresident Oriol Junqueras deia que no passava res. Sí que passa. Que marxin més de 2.000 empreses de Catalunya té efectes tributaris. I veurem com evoluciona a efectes de serveis associats i evolució de la feina a llarg termini”, impactes negatius que poden acabar sent “reals” especialment pel fet que entre finals d’enguany i principis del vinent s’ha d’obrir la negociació col·lectiva “dels 140 convenis més grans de Catalunya. Si mantenim una situació d’incertesa tindrem més problemes per aconseguir millores salarials”.

J.S.