.

Imatge d’arxiu de la Torre del port de cambrils, un dels espais més emblemàtics del munciipi. Foto: Arxiu

L’Ajuntament de Cambrils ha completat les tasques de l’Informe Diagnòstic DTI de la mà de SEGITTUR, entitat pública impulsada per la Secretaria d’Estat de Turisme d’Espanya i responsable de la implantació de la metodologia DTI a les destinacions. Després de la seva adhesió a la Xarxa de Destinacions Turístiques Intel·ligents (DTI) el 2020, l’Ajuntament de Cambrils ha apostat per la implantació d’aquesta metodologia orientada a la millora de la competitivitat de la destinació en l’àmbit dels principals eixos d’actuació d’una DTI: governança, accessibilitat, innovació, tecnologia i sostenibilitat, i amb això, la qualitat dels serveis a visitants i residents des de la perspectiva de la transparència i la participació.

La implantació de la metodologia DTI a la destinació s’ha materialitzat a través de l’execució de l’Informe Diagnòstic DTI. Aquesta metodologia, basada en 97 requisits i 261 indicadors per al conjunt d’eixos clau d’un DTI, ha permès valorar per a la destinació Cambrils el grau de maduresa de cada requisit a la destinació i proposar-li recomanacions a executar.

Gràcies al diagnòstic DTI elaborat per SEGITTUR, l’Ajuntament de Cambrils disposa d’un full de ruta per a la transformació de la destinació a Destinació Turística Intel·ligent. La regidora de turisme, Camí Mendoza, considera que Cambrils s’està posicionant “entre les destinacions més dinàmiques de la costa mediterrània”. Mendoza ha afegit que els nuclis turístics han d’adaptar-se permanentment als gustos dels clients i tot sovint portar la iniciativa de nous continguts o serveis. Per la seva part, Neus Cárdenas, regidora de Promoció Econòmica, pensa que “l’oferta turística no pot quedar estancada, ha de moure’s constantment i cercar el visitant que millor es pot integrar a la nostra oferta”.

El procés d’implantació de la metodologia DTI a l’Ajuntament de Cambrils ha comptat amb l’especial implicació del Patronat Municipal de Turisme i la regidoria de Promoció Econòmica, així com de les àrees de l’ens gestor responsables dels serveis públics que possibiliten, de manera directa o indirecta, l’activitat turística, permetent establir un marc comú de treball, que ajudarà la destinació a identificar les necessitats i accions prioritàries per iniciar el procés de conversió en Destinació Turística Intel·ligent d’una manera ordenada.


Altres notícies:


Amb validesa fins a juliol 2026, la destinació es converteix en Destinació Turística Adherida que acredita que ha iniciat la implantació del model DTI, la qual cosa representa un important pas per formar part del grup de destinacions a l’avantguarda del desenvolupament turístic i amb una estratègia de futur basada en la governança, la sostenibilitat, l’accessibilitat, la innovació i la tecnologia com a eixos vertebradors.

L’Ajuntament de Cambrils forma part de la Xarxa de Destinacions Turístiques Intel·ligents des de l’any 2020, mostra de l’aposta del consistori per la transformació de la destinació que finalment ha materialitzat a través de la implantació de la metodologia de Destinació Turística Intel·ligent.

La implantació de la metodologia DTI ha estat avaluada en base als 97 requisits i 261 indicadors que la componen , per al conjunt d’eixos clau d’un DTI. Aquesta presa d’informació ha permès valorar a SEGITTUR el grau de maduresa de la destinació “Cambrils” amb cada requisit i posteriorment proposar una bateria de recomanacions a executar per la destinació per a la transformació en Destinació Turística Intel·ligent.

Programa Destinació Turístic Intel·ligent

El programa Destinació Turística Intel·ligent és un projecte promogut per la Secretaria d’Estat de Turisme (SETUR) i gestionat per la Societat Mercantil Estatal per a la Gestió de la Innovació i les Tecnologies Turístiques (SEGITTUR), que persegueix contribuir a millorar la competitivitat de les destinacions turístics i la qualitat de vida dels seus residents incidint en cinc àmbits d’actuació: governança, innovació, tecnologia, sostenibilitat i accessibilitat.

Aquesta iniciativa, sorgida del Pla Nacional i Integral de Turisme 2012-2015, genera els mecanismes adequats per facilitar la incorporació ràpida d’innovacions a les destinacions.

El Destí Turístic Intel·ligent es defineix com una destinació turística innovadora, consolidada sobre una infraestructura tecnològica d’avantguarda, que garanteix el desenvolupament sostenible del territori turístic, accessible per a tothom, facilitant la interacció i integració del visitant amb l’entorn i incrementant la qualitat de la seva experiència a la destinació i la millora de la qualitat de vida del resident.

Per assolir aquests objectius, el programa DTI promou la implantació d’un model de gestió que té en compte la transversalitat de l’activitat turística i les característiques diferenciadores de cada destinació. S’articula sobre una metodologia de diagnòstic, basada en 97 requisits i 261 indicadors, que deriva en un sistema de recomanacions i un sistema de monitorització, que conformen els elements fonamentals del model, permetent un procés de millora continu de la gestió de la destinació adaptada als reptes presents i futurs del turisme.