El projecte Cal·lípolis Next Generation que promouen Repsol, el Port de Tarragona i l’Ajuntament de Vila-seca ha rebut aquest dilluns el suport d’administracions, sector turístic i teixit empresarial. En un acte a Vila-seca, Generalitat, Estat, Universitat Rovira i Virgili o Diputació de Tarragona han avalat la iniciativa, que preveu una inversió de 260 MEUR i crear més de 4.000 llocs de treball per tal d’ampliar la zona d’activitats logístiques del Port de Tarragona, millorar la competitivitat de la indústria petroquímica i promoure accions relacionades amb el medi ambient. La delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, ha manifestat que “el projecte compleix els pilars bàsics per rebre fons Next Generation EU”.
Un dels grans objectius de Cal·lípolis Next Generation és la recuperació econòmica al Camp de Tarragona a partir de la coexistència de la indústria, el turisme i el medi natural. L’alcalde de Vila-seca, Pere Segura, ha destacat que es tracta d’un projecte que transcendeix l’àmbit local. “És estratègic pel Camp de Tarragona i per Catalunya”, i “contempla els àmbits social i mediambiental com a eixos estratègics”. En aquest sentit, el president de l’Autoritat Portuària de Tarragona, Josep M. Cruset, ha assegurat que “una de les virtuts d’aquest projecte, que combina indústria, turisme i logística, és que s’irradia molt més enllà del nostre territori i convertirà el Camp de Tarragona en un punt clau en el futur”. Per la seva banda, el president de Repsol, Antonio Brufau, ha incidit en què “Cal·lípolis Next Generation” demostra que “la vinculació entre els àmbits públic i privat funcionen, de la mateixa manera que ho fan la indústria i el turisme”, remarcant que “si no som sostenibles, no podrem subsistir” fent referència a la vessant mediambiental d’aquest projecte.
En representació de la Generalitat, en l’acte de suport hi han participat els consellers en funcions de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet; i el d’Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa. També hi ha estat present el secretari general de vicepresidència, Economia i Hisenda, Albert Castellanos. Tots tres han remarcat la importància de tirar endavant el projecte per al Camp de Tarragona i el conjunt del país. “La revolució energètica s’ha vist accelerada amb els fons europeus. Cal reconèixer el paper de les empreses i acompanyar des de les administracions”, ha valorat Tremosa.
Castellanos ha assegurat que un dels objectius més rellevants és que “consolidar el Port de Tarragona com un dels principals actius econòmics i logístics del país. Primer, en la seva activitat principal logística de node del sud d’Europa, per ajudar a superar la barrera psicològica dels 10.000 milions d’euros que exporta la demarcació de Tarragona cada any”. El secretari general ha afegit que “aquestes exportacions que tenen molt de pes en els àmbits energètic i químic també poden diversificar l’economia amb aquestes noves capacitats”. I en segon lloc, això es pot fer compatible també amb l’activitat turística. El secretari ha destacat que “el Port de Tarragona ha d’atreure nous turistes, tenint en compte que ha de ser una de les fonts de demanda de sortida de la crisi, que ens ha d’ajudar a créixer molt més ràpid”.
Des del món local hi han participat l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, i la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, així com també la rectora de la Universitat Rovira i Virgili, María José Figueras. Alhora, en format telemàtic hi han intervingut nombrosos representants d’entitats vinculades als sectors turístic i empresarial.
Les 11 fites d’aquest projecte són les següents:
1 – Noves infraestructures, impuls a l’activitat portuària i generació d’empresa i ocupació
Desenvolupament de la Zona d’Activitats Logístiques
Desenvolupament de la Zona d’Activitats Logístiques (ZAL) del Port de Tarragona. Projecte de construcció de tota la urbanització de la ZAL, aproximadament 915.000 m2. Consisteix en la carretera principal d’accés i serveis, tot previst sota criteris de sostenibilitat.
La ZAL també suposarà la creació de més de 4.200 llocs de treball directes i indirectes. Aquest espai implicarà un increment del 20% de l’espai per a les activitats logístiques al Port de Tarragona i un impacte positiu en el tràfic marítim xifrat en un increment d’entre 2,7 i 4,6 milions de tones més a l’any.
Per a la urbanització de la ZAL inclou tecnologies innovadores per augmentar l’eficiència energètica portuària i la sostenibilitat, incloent-hi un disseny urbanístic sostenible, elements per a la mitigació del canvi climàtic i criteris d’eficiència energètica.
Impulsa: Port de Tarragona.
Pressupost: 30.000.000 euros.
2 – Desenvolupament de la connectivitat de la ZAL
LA ZAL estarà directament connectada a la terminal intermodal de la Boella i contribuirà a la seva potenciació i desenvolupament mitjançant la provisió d’un major volum de tràfic de mercaderies i, en conseqüència, un major impuls del transport ferroviari.
Aquesta terminal està prevista per a una capacitat de 8 trens diaris, corresponents a 16 moviments diaris. Es preveu que entre el 65% i el 75% del tràfic es farà amb el centre i el nord d’Europa, mentre que entre un 25% i un 35% aniria a destinacions de la península Ibèrica, entre elles Portugal.
Per això, el projecte preveu el desenvolupament de la connectivitat ZAL amb la construcció de l’accés per carretera i ferroviari amb l’objectiu de dotar-la de la millor connectivitat possible.
Impulsa: Port de Tarragona.
Pressupost: 62.500.000 euros.
3 – Nou contradic dels Prats
La construcció del nou contradic dels Prats del Port de Tarragona és un projecte que contribuirà a protegir el port pel costat sud, desenvolupar noves àrees portuàries i permetrà la implantació de noves empreses, generant nous tràfics marítims, noves activitats econòmiques i un impacte positiu en l’activitat econòmica de tota la zona d’influència del port.
Es tracta d’una fita que té també un vessant ambiental i turístic (com s’exposa més endavant) que preveu una major protecció de la platja de la Pineda i un ús turístic del contradic (com s’esmenta més endavant).
Impulsa: Port de Tarragona.
Pressupost: 86.500.000 euros.
4 – Nou front marítim, recuperació del paisatge i aposta pel turisme sostenible
Recuperació Ambiental Xarxa Natura 2000
“Cal·lípolis Next Generation” també inclou la recuperació i restauració de l’espai natural inclòs a la Xarxa Natura 2000 format per uns 370.000 m2 en terrenys de l’Autoritat Portuària de Tarragona adjacents a la Pineda. Es preveu recuperar l’ecosistema d’aiguamolls costaners, creant una llacuna d’aigua interior i regenerant un sistema de dunes costaneres, en el qual es plantaran diferents espècies autòctones amb l’objectiu de reintroduir diferents tipus d’animals i aus.
Impulsa: Port de Tarragona.
Pressupost: 4.500.000 euros.
5 – Recuperació Ambiental del Passeig Marítim de la Pineda
L’Ajuntament de Vila-seca treballa per la recuperació, gestió i millora ambiental del passeig Marítim de la Pineda, amb l’objectiu d’aconseguir una imatge de paisatge i qualitat ambiental per a tot el passeig marítim. Es tracta de redefinir la frontera urbana en contacte amb la platja eliminant bona part de la carretera, fer-lo més permeable i natural, incorporant els espais lliures existents del front costaner i els serveis i equipaments públics per als usuaris.
Impulsa: Ajuntament de Vila-seca.
Pressupost: 8.500.000 euros.
6 – Consolidació de la Platja de la Pineda
És un projecte conjunt, entre el Port de Tarragona i la Universitat de Cantàbria, en coordinació amb l’Ajuntament de Vila-seca, per dissenyar i implantar un sistema sostenible i definitiu per a la regeneració, estabilització i protecció de la platja de la Pineda i evitar així la necessària aportació de sorres que cada any s’ha de fer per mantenir-la.
Impulsa: Port de Tarragona.
Pressupost: 23.200.000 euros.
7 – Regeneració de l’Ecosistema Marí / Nou contradic dels Prats
El projecte de regeneració de l’ecosistema marí consistirà en la construcció i col·locació de biòtops submarins per a la recuperació de cefalòpodes i vegetació marina autòctona per recuperar l’ecosistema marí d’aquesta part de la costa. Fruit de la recerca desenvolupada per Tecnatox s’han trobat nous materials reciclats per construir estructures submarines que facilitin la procreació i desenvolupament d’espècies vegetals i animals marines que permetran aconseguir la recuperació de l’ecosistema natural de la costa.
Impulsa: Tecnatox (URV).
Pressupost: 142.000 euros.
Nou contradic dels Prats
La construcció del nou contradic dels Prats del Port de Tarragona preveu la integració d’aquesta infraestructura portuària en un entorn urbà, turístic i paisatgístic, amb la inclusió de diferents elements que permetin convertir el contradic en un pol d’atracció i gaudi per a les persones, fent possible la integració del port amb la ciutat (solàrium, piscina, etc.). Aquest vessant del projecte pretén ser un referent innovador en matèria d’interacció amigable i complementària entre port i ciutat.
Impulsa: Port de Tarragona i Ajuntament de Vila-seca.
Pressupost: Es pot veure en l’apartat anterior, integrat dins del pressupost de l’obra.
8 – Modernització de la logística d’hidrocarburs i reducció del risc d’emergències ambientals
Transformació del front 80S
L’objectiu del projecte és adequar el front 80-S existent al pantalà de Repsol, per permetre l’atracada d’embarcacions de fins a 140.000 TPM que actualment no poden operar a l’interior del Port de Tarragona a causa de les seves grans dimensions. D’aquesta manera, es desviarà el tràfic existent de la monoboia a mar obert a l’esmentada plataforma 80-S a l’interior del Port, eliminant el risc ambiental que comporta.
Impulsa: Repsol.
Pressupost: 19.800.000 euros.
9 – Millora logística de la fracció C4
Projecte de millora logística de la fracció C4. Requerirà la instal·lació de dos magatzems enterrats coberts en l’àrea d’instal·lacions marines de Repsol, que permetran donar cabuda a la descàrrega dels vaixells allotjats a la zona portuària. A la infraestructura proposada hi haurà una sèrie d’actuacions de millora en logística de matèries primeres i es complementa amb un sistema de bombament, adaptacions i interconnexions seguint les millors pràctiques disponibles.
Impulsa: Repsol.
Pressupost: 21.000.000 euros.
10 – Aposta per la innovació i la digitalització per a una major eficiència i sostenibilitat
Desenvolupament Digital del Tracking de Camions
Aquest projecte preveu la creació d’un sistema digital de tracking per controlar el moviment de camions a l’interior del recinte portuari. Aquest projecte desenvolupat per Prodevelop SL es vincularà amb el Sistema Entregues Agroalimentaris (SEA); un procés que recentment ha desenvolupat l’Autoritat Portuària de Tarragona per proposar als transportistes la franja horària més adequada per a la seva estada a les instal·lacions portuàries, millorant el funcionament i reduint l’impacte ambiental causat per la congestió de vehicles.
Impulsa: Prodevelop SL.
Pressupost: 550.000 euros.
11 – Digitalització de la Gestió d’Accessos
Després de 10 anys de la implementació del sistema d’accessos al recinte portuari sense papers, l’Autoritat Portuària de Tarragona vol revisar i millorar el procés per vincular-lo als nous negocis i tecnologies de control d’accés d’acord amb les normes actuals (acreditació mòbil, reconeixement facial en accés…). Aquest projecte també ha de proporcionar una millora en el procés de registre del transportista en el sistema i l’explotació de la informació generada per l’Autoritat Portuària.
Impulsa: Portel Logistics Technologies.
Pressupost: 2.750.000 euros.
Redacció
Equip de redacció