Diversos equips d’emergència busquen una avioneta de l’Aeroclub de Reus desapareguda des d’aquest dimarts a la tarda. L’aparell, que havia sortit al matí de l’aeroport reusenc en direcció a l’illa d’Eivissa, feia el trajecte de tornada, quan hauria caigut a unes 40 milles nàutiques, mentre sobrevolava el Delta de l’Ebre. El pilotaven dos experimentats pilots de la zona, socis de l’aeroclub i membres de la junta. En veure que l’aparell no tornava a la base, es va activar l’alerta. Es desconeixen les causes de l’accident. La cerca de l’avioneta es fa per mar i aire, amb un helicòpter, un avió de l’Exèrcit de l’Aire i dues embarcacions de Salvamar, entre la costa sud de Tarragona i la nord de Castelló.
Amb una distància de 250 quilòmetres, el trajecte de l’aeroport de Reus a Eivissa és un dels més habituals pels socis de l’aeroclub. El contacte amb l’avioneta, un Piper Seneca amb matrícula EC-HCA, es va perdre cap a tres quarts de set de la tarda, quan la seva tornada prevista era a un quart de vuit del vespre. En rebre l’alerta, mitjans de Salvament Marítim i el SAR de l’Exèrcit de l’Aire van sortir en la seva recerca.
Pintada d’un vistós color groc, aquesta avioneta s’havia incorporat a la flota del club aeri l’any 2018. S’utilitza per vols a demanda dels socis o cursos d’iniciació. L’aeroclub no havia registrat cap accident, almenys en anys. “En els 18 anys que porto de president no n’havíem tingut mai cap”, assegura a l’ACN el seu president, Pere Moralla, molt afectat per l’incident. L’aeroclub ha fet aquest dimecres un comunicat.
Un pilot i un mosso, a l’aparell
Els dos pilots, de 42 i 35 anys, compten amb àmplia experiència. Un d’ells és un mosso d’esquadra fora de servei, segons han confirmat fonts del cos policial a l’ACN. En el comunicat, l’aeroclub lamenta els fets ocorreguts i dona el seu suport als familiars i amics dels socis de l’entitat. A la vegada, agraeix les mostres de suport i la implicació de totes les autoritats i unitats d’emergència.
Segons els responsables de l’aeroclub, estan treballant estretament amb Aena, l’Agència de Seguridad Aèria (AESA), la Comissió d’Investigació d’Accidents i Incidents d’Aviació Civil (CIAIAC) amb la coordinació de l’Exèrcit de l’Aire per esclarir les causes de la desaparició de l’aeronau, i s’investiga per què va desaparèixer del radar. El Servei de Salvament Marítim, sota la coordinació del Servei Aeri de Rescat (SAR) estan buscant l’aparell i als dos tripulants, sense èxit fins al moment.
L’avioneta va desaparèixer a unes 40 milles nàutiques -75 quilòmetres- al sud de l’aeroport, en el Mar Mediterrani. Des de l’aeroclub es remarca que la Piper Seneca forma part de la seva flota des de de fa un any i mig, sent “una de les unitats més populars” i que compta “amb el programa de manteniment al dia”.
Més de 70 anys formant pilots
L’Aeroclub de Reus té més de 200 socis i porta més de 70 anys formant pilots d’avió amb una flota de sis aeronaus amb més de 2.000 hores totals de vol cada any.
La Piper Seneca és una avioneta de sis places i dos motors de 180 cavalls de potència -unes 5 hores d’autonomia-, que s’utilitza tant per a vols d’escola como per a vols privats. La seva velocitat de creuer és de 150 nusos -uns 270 Km/h- i el seu sostre operatiu és d’aproximadament 5.000 metros d’altura.
ACN
Equip de redacció