Nieto també ha fet una lectura positiva de la contractació de treballadors que genera la data. Ha xifrat en 500 les que s’incorporaran en botigues de la demarcació de Tarragona arran d’aquesta acció comercial, el 90% de les quals ja es mantindran per la campanya de Nadal. Aquestes xifres però, no les veuen tan clares des de l’Associació de Comerciants La Via T, de la ciutat de Tarragona. “Pot ser que el petit comerç agafi algú, però en general no és el cas. Tant de bo fos així, però suposo que les contractacions són de les grans cadenes”, ha afirmat Judith Sentís, dinamitzadora de La Via T.Tot i això, Sentís va en la línia de Nieto en el fet que els establiments han d’aconseguir que “fer una compra sigui una experiència agradable”, a partir d’un bon tracte amb el client i de vendre un bon producte. Fins i tot busquen maneres d’atreure compradors fent esdeveniments, tasts d’articles o dinamitzant el carrer amb actuacions musicals o tallers infantils. “Hem de ser més creatius perquè el client torni al centre de la ciutat”, enlloc d’anar a grans superfícies de l’extraradi, ha resumit Sentís.
Ambient fluix al matí
En el seu cas fan descomptes de fins al 25% en algunes peces de roba. Una mica superiors de la majoria dels comerciants, que els situen entre el 10% i el 20%. “Haver de fer descomptes un mes abans de la campanya de rebaixes, és ofegar-nos”, ha comentat Sentís, que també ha lamentat que “les grans empreses fan promocions cada tres mesos”. “Estem en contra del ‘Black Friday'”, ha exclamat.
Des del punt de vista dels consumidors, els descomptes són benvinguts. Elena, una dona que passejava amb la família per la Rambla Nova, ha aprofitat l’avinentesa. “He anat a mirar una cosa i me n’he emportat tres”, ha explicat mentre ensenyava la bossa. En el seu cas valora la feina del petit comerç. “Normalment compro per aquí, però és una llàstima que cada vegada hi hagi més botigues tancades. Llavors has d’anar al Parc Central”, un dels centres comercials de la ciutat, ha indicat.
La sensació que el petit comerç a Tarragona pateix més que en altres indrets, la confirmen les dades facilitades per Pimec. En un any, a la demarcació, s’han perdut 225 establiments, en passar de 9.683 comerços el 2017 a 9.458 l’any passat. En comparació amb la resta de Catalunya també hi ha menys botigues, ja que l’índex de densitat comercial al país és de 13,66 comerços per cada 1.000 habitants, mentre que a la demarcació és de 9,9. Per municipis, l’11,76% de les localitats no té cap comerç, i un 57,05% en tenen entre zero i deu. Això fa que deu ciutats concentrin el 68% dels establiments. Especialment Tarragona i Reus, que n’acumulen el 38%.
Mar Rovira / Eloi Tost – ACN
Equip de redacció