.

La fira va acollir una notable quantitat de públic en les hores en les quals el mal temps ho va permetre. Foto: Cedida-Aj.Torre-AnnaF.

Aquest cap de setmana passat, 21 i 22 de setembre, el Nucli antic de Torredembarra ha acollit la XIII Fira d’Indians, un esdeveniment que s’ha consolidat com una cita clau del calendari cultural i turístic de la vila i que ofereix un ampli ventall d’activitats que rememoren la relació històrica de Torredembarra amb els indians, aquelles persones que van emigrar a Amèrica i després varen retornar a les seves localitats d’origen, alguns d’ells després d’haver fet fortuna. Tot i la pluja que va afectar la jornada de dissabte, la fira va rebre una gran afluència de públic, amb un total de 5.000 persones que van gaudir de les activitats programades durant tot el cap de setmana.

El programa va oferir un ampli ventall d’activitats que incloïen visites guiades, tastos de cafè i xocolata, espectacles musicals, tallers i parades d’artesania, entre d’altres. La pluja de dissabte va obligar a suspendre la plantada i ball dels gegants indians i va afectar l’actuació del DJ, però la resta de propostes es van dur a terme amb normalitat.

Comerç local i impacte econòmic

La fira va comptar amb un total de 32 parades d’artesania i alimentació, de les quals sis eren locals, a més de sis parades d’oficis antics. La participació de comerciants i entitats locals, juntament amb la gran afluència de visitants va generar un impacte positiu en els comerços i la restauració del Nucli antic i del carrer d’Antoni Roig. Segons les dades recollides, el comerç local experimenta un augment notable de vendes durant esdeveniments com la Fira d’Indians, que atrauen tant a visitants de proximitat com a turistes internacionals.

El taller de salsa va tornar a ser un dels que va resultar més exitosos. Foto: Cedida-Aj.Torre-AnnaF.

L’organització de la fira ha anat a càrrec de l’Ajuntament de Torredembarra, a través de la regidoria de Turisme i Comerç, que ha comptat amb la col·laboració de la Xarxa de Municipis Indians. També cal destacar la implicació d’entitats locals, com els Gegants i l’associació de Puntes de Coixí, tot i que finalment no hi van poder participar per la pluja.

La majoria dels visitants van ser del Tarragonès, però també es va rebre públic de Lleida, Barcelona, Andorra i fins i tot grups internacionals procedents d’Alemanya, França, Bèlgica i el Regne Unit, que van ser atesos a la carpa d’informació.

La regidora de Turisme i Comerç, Jovita Baltasar, ha valorat molt positivament aquesta edició de la Fira d’Indians: “Tot i les dificultats derivades de la meteorologia, estem molt satisfets amb la resposta del públic i l’impacte positiu que aquest esdeveniment ha tingut en el nostre comerç local. La Fira d’Indians s’ha consolidat com un referent cultural i turístic, i continuarem treballant per mantenir-ne la qualitat i l’atractiu en futures edicions”.

Tres dames indianes vestides de l’època. La fira va recuperar l’ambient de l’època colonial. Foto: Cedida-Aj.Torre-AnnaF.

A continuació, es detallen algunes de les activitats més destacades i la seva participació:

En total es van realitzar tres visites guiades, amb una xifra conjunta de 100 participants.

Tast de cafè cubà: Tres sessions de tast van sumar 210 persones, esgotant les existències de cafè cubà i xocolata.

Xocolatada popular: 450 racions servides.

Barrets lliurats: Es van repartir 1.700 barrets al llarg dels dos dies.

Conferència sobre els indians: 20 assistents.

Jocs tradicionals: Més de 400 infants van participar en les activitats lúdiques.

Exposició al Castell: 1.400 visitants.

Taller de construcció de vaixells de gorres de cop: 36 infants distribuïts en 6 torns.

Taller de ball de música cubana: 1.100 persones van participar en el taller de ball amb Saltxitxo.

Concert d’havaneres: 350 persones van gaudir de l’actuació.

Concert de rumba: Malgrat començar més tard pel mal temps, va reunir 200 persones, però el DJ va haver de suspendre’s als 10 minuts a causa de la pluja.