Després que el nom de Núria Parlon, fins ara alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, s’anunciés ja durant la campanya electoral com a futura consellera d’Interior i Seguretat Pública del govern de Salvador Illa si aquest arribava a la Generalitat, entre aquest dissabte i, sobretot, diumenge, s’han conegut la resta de noms de l’executiu català que presidirà Illa a partir d’aquesta setmana.
Entre les nombroses sorpreses hi figura la creació d’una nova conselleria d’Esports, que dóna un nou grau d’entitat a la fins ara Secretaria General de l’Esport, i el primer conseller serà un conegut pels tarragonins i tarragonines, donat que es tracta de Berni Álvarez. L’exjugador de bàsquet tarragoní, actualment regidor d’Esports i d’Educació del govern de Ruben Viñuales, passarà a fer-se càrrec de la nova conselleria i serà l’únic tarragoní amb cartera en el nou govern.
La nova conselleria d’Esports era una vella reivindicació de l’esport català, que fins ara depenia de la conselleria de Presidència i que dirigia d’una altra dirigent sorgida del món del bàsquet, l’exentrenadora Anna Caula, que ha estat al capdavant de la Secretaria de l’Esport des del 2021.
Nascut a Reus l’any 1971 i format al C.B. Tarragona, Álvarez va jugar vuit anys a la Lliga ACB, entre el Pamesa València i el Caprabo Lleida. Va arribar a jugar tant amb la selecció espanyola com amb la catalana. És tècnic superior en esports i té estudis de medicina. Va treballar en el Comitè organitzador dels Jocs del Mediterrani i actualment és segon tinent d’alcalde de Tarragona, a més de màxim responsables d’esports i d’Educació municipals.
Albert Dalmau, responsable de Presidència
El primer dels noms dels consellers que s’ha donat a conèixer és el d’Albert Dalmau, que ocuparà la cartera de Presidència. El que era fins ara gerent de l’Ajuntament de Barcelona farà el salt del consistori barceloní a la Generalitat i formarà part del nou executiu com un dels homes forts del president Illa.
Nascut a Barcelona l’any 1990, és graduat en Ciències Polítiques a la Universitat Pompeu Fabra (UPF). La seva trajectòria professional ha anat lligada a les relacions institucionals, governamentals i a l’àmbit econòmic i empresarial, especialment de Barcelona.
Altres notícies: |
Entre el 2013 i el 2016 va estar vinculat a Barcelona Global, una associació privada i independent, d’empreses i professionals, on va exercir de mànager de projectes. A partir de llavors, va passar a treballar a l’Ajuntament de Barcelona, primer com a cap de Cap de Gabinet de la Segona Tinència d’Alcaldia, d’Empresa, Cultura i Innovació, entre el 2016 i el 2017 i, posteriorment, com a cap de Gabinet del president del Grup Municipal Socialista fins el 2019.
En l’actualitat i des del mes de juny del 2023, Dalmau ha ocupat el càrrec de gerent del consistori de la capital catalana, convertint-se en un dels més joves en ocupar aquesta posició. És també la mà dreta de l’alcalde socialista Jaume Collboni, no només en els 14 mesos que aquest porta al capdavant del govern municipal, sinó també des de molt abans en els seus càrrecs previs.
Alícia Romero, Economia i Hisenda
La diputada del PSC Alícia Romero serà la nova consellera d’Economia i Hisenda i assumirà la cartera que ara ocupa en funcions Natàlia Mas. Romero, que ja era la referent econòmica del PSC al Parlament, on també exercia de portaveu, serà l’encarregada de negociar com s’aplica el nou finançament de Catalunya fruit de l’acord d’investidura subscrit entre els socialistes i ERC.
La reforma del finançament contempla que la Generalitat passi a recaptar cada vegada més impostos, començant per l’IRPF de l’exercici 2025, però mantenint una quota de solidaritat amb la resta de comunitats autònomes.
Sílvia Paneque, Acció Climàtica, Territori i portaveu
Per la seva banda, Sílvia Paneque (Girona, 1972) serà la consellera d’Acció Climàtica i Territori, i també la portaveu del nou Govern de Salvador Illa. Paneque, fins ara portaveu del grup socialista l’Ajuntament de Girona i diputada al Parlament, ha estat la cara visible del PSC sobre la sequera i va criticar la “manca de planificació” del govern sortint en aquesta qüestió.
En les últimes eleccions municipals, la llista que encapçalava Paneque va ser la més votada a la ciutat de Girona, però un pacte a tres bandes entre Guanyem, Junts i ERC la va deixar sense alcaldia.
Olga Pané, consellera de Salut
La doctora Olga Pané serà la nova consellera de Salut del Govern de la Generalitat. Pané substituirà Manel Balcells en el càrrec. Olga Pané Mena (Barcelona, 1956) és experta en gestió sanitària i especialista en medicina del treball. Va iniciar la seva trajectòria a la atenció primària –dirigint centres de l’Institut Català de la Salut (ICS) al Baix Llobregat– i posteriorment va ser gerent de l’Hospital d’Igualada, de la Fundació de Recerca en Atenció Primària Jordi Gol i del Parc de Salut Mar, que engloba l’Hospital del Mar, el de l’Esperança, el centre sociosanitari Fòrum i el centre de salut mental Emili Mira. Illa ja va proposar el seu nom com a consellera de Salut el 2021 quan va optar per primer cop a la presidència de la Generalitat.
Mónica Martínez Bravo, Drets Socials
L’economista i investigadora Mónica Martínez Bravo és l’escollida per ser nova consellera de Drets Socials i Inclusió al Govern d’Illa. Martínez Bravo, reconeguda per les seves investigacions en el camp de la igualtat d’oportunitats, és en l’actualitat secretària general d’Inclusió al Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions encapçalat per Elma Saiz. La nova consellera és llicenciada en Economia per la UPF el 2004 i doctora en Economia pel Massachussets Institute of Technology (MIT). També ha estat professora del Centre d’Estudis Monetaris i Financers (CEMFI), de la Universitat Johns Hopkins i del MIT.
Mónica Martínez Bravo (Barcelona, 1982) ha publicat en les millors revistes científiques d’economia i ha rebut diversos premis i distincions com el Premi Nacional per a Joves ‘Clara Campoamor’ el 2023 o el Premi Banc Sabadell a la millor economista menor de 40 anys el 2021. L’any 2022 se li va concedir un projecte de l’European Research Council, i entre 2021 i 2023 va ser investigadora principal i coordinadora científica de l’equip d’investigadors que dona suport al Ministeri d’Inclusió en l’avaluació dels itineraris associats a l’Ingrés Mínim Vital (IMV). De fet, una de les principals tasques de la nova consellera serà precisament la gestió de l’IMV a Catalunya, traspassat a la Generalitat el 24 de juliol passat.
Eva Menor, consellera d’Igualtat i Feminisme
Eva Menor, exalcaldessa de Badia del Vallès, serà la nova consellera d’Igualtat i Feminisme del Govern de Salvador Illa. Advocada de professió, Menor havia renunciat fa un parell de mesos a l’alcaldia del municipi vallesà –que ostentava des del 2009– en ser escollida diputada al Parlament de Catalunya. Eva Menor Cantador (Madrid, 1972) és llicenciada en Dret per la Universitat Autònoma de Madrid el 1995, té un màster en pràctica jurídica per la Universitat de Barcelona i està especialitzada en dret penal, laboral i de família. Es va afiliar al PSC el 1998 i va iniciar la seva trajectòria a l’Ajuntament de Badia del Vallès l’any 2003, quan va ser elegida regidora de Cultura i Participació Ciutadana.
L’any 2007 va ser nomenada tinenta d’alcalde de l’àrea d’Economia i Hisenda, Recursos Humans i Serveis Generals. No va ser fins l’any 2009 quan es va convertir en alcaldessa del municipi, càrrec que ha revalidat en les eleccions municipals de 2011, 2015, 2019 i 2023. En la darrera ocasió, Menor va obtenir una àmplia majoria absoluta, amb 11 dels 17 regidors del ple.
Miquel Sàmper, conseller d’Empresa i Treball
Miquel Sàmper serà el conseller d’Empresa i Treball en el nou executiu de Salvador Illa. Sàmper, provinent de Junts, va ser el titular d’Interior en el govern de Quim Torra, en substitució de Miquel Buch, i es va donar de baixa de Junts per discrepàncies amb el partit sobre la llei d’amnistia, el febrer d’aquest any.
Com a advocat, Sàmper es feia càrrec de la defensa de l’exconseller Lluís Puig. En els últims mesos se l’ha pogut veure en actes amb Salvador Illa i es va adherir a la plataforma de suport al líder socialista en les últimes eleccions al Parlament.
Ramon Espadaler, Justícia i Qualitat Democràtica
Un altre conseller provinent de l’entorn de l’antiga CiU és Ramon Espadaler, que serà el nou conseller de Justícia i Qualitat Democràtica del Govern de Salvador Illa. Espadaler substituirà la discutida Gemma Ubasart en el càrrec. L’exdirigent d’Unió Democràtica de Catalunya (UDC) i actual líder d’Units per Avançar –que s’ha presentat en coalició amb el PSC en els últims set anys– ja havia estat conseller d’Interior (2012-2015) en l’època d’Artur Mas i de Medi Ambient (2001-2003) en l’últim govern de Pujol.
Ramon Espadaler i Parcerisas (Sant Quirze de Besora, 1963) és llicenciat en Història per la UB i ha cursat estudis en Ciències Polítiques i Sociologia per la UAB. També ha estat tinent d’alcalde de Vic, de Sant Quirze de Besora i director general d’Administració Local entre 1999 i 2001.
Òscar Ordeig recupera Agricultura
El diputat i primer secretari del PSC de Lleida, Òscar Ordeig (Vic, 1978), serà el nou conseller d’Agricultura del Govern de Salvador Illa. Ha viscut molts anys a la Seu d’Urgell, d’on n’ha estat regidor a l’Ajuntament. És Doctor en Administració i Direcció d’Empreses i llicenciat en Ciències de l’Activitat Física i l’Esport. Ara viu a Lleida ciutat i substituirà al conseller d’Acció Climàtica, David Mascort.
Entre d’altres, recupera el nom d’Agricultura per a la conselleria. Ordeig és diputat socialista del Parlament per Lleida des de 2014 i ha estat portaveu del grup parlamentari a les comissions d’Agricultura, Empresa i Sindicatura de Comptes. També ha tingut responsabilitats en matèria d’Esports.
Esther Niubó, consellera d’Educació
Esther Niubó (Barcelona, 1980) serà la nova consellera d’Educació i Formació Professional del Govern de Salvador Illa. Llicenciada en Ciències Polítiques i de l’Administració, Niubó ja s’ocupava d’aquest àmbit en l’anomenat govern a l’ombra que Illa va impulsar per fiscalitzar del de Pere Aragonès. Ara substituirà la republicana Anna Simó.
Niubó és militant del PSC des de 2002 i ha esta secretària de política europea, fet tasques de portaveu i va ser la número 2 a les eleccions al Parlament Europeu al 2014. També ha estat secretaria d’educació de la comissió executiva del PSC des de 2019. Esther Niubó ha estat regidora de l’Ajuntament de Castelldefels des de 2019 i és la primera secretària del partit en aquest municipi.
Francesc Xavier Vila estrena Política Lingüística
Francesc Xavier Vila (Esplugues de Llobregat, 1966) seguirà al capdavant de la política lingüística del Govern. A partir d’ara, però, ho farà dirigint una conselleria dins l’executiu de Salvador Illa. La creació d’aquest nou departament formava part de l’acord per la investidura que van signar socialistes i republicans.
Vila és catedràtic de Sociolingüística Catalana a la Universitat de Barcelona i abans d’entrar al Govern de Pere Aragonès va ser director del departament de Filologia Catalana i Lingüística General d’aquesta universitat. Expert en llengua, és llicenciat en Filologia Catalana i doctor en Lingüística per la universitat Vrije Universiteit Brussel. A més, ha estat professor a diferents universitats catalanes i estrangeres.
Sònia Hernández, nova consellera de Cultura
La gestora cultural Sònia Hernández Almodóvar (Barcelona, 1968) serà la nova consellera de Cultura del Govern de Salvador Illa. És llicenciada en Història de l’Art i té un postgrau en Museus i Educació i un màster en Direcció de Comunicació Empresarial i Institucional. Al 2022 va ser nomenada pel Govern com a directora general del Patrimoni Cultural i ara rellevarà Natàlia Garriga al capdavant de la conselleria.
Sònia Hernández també ha dirigit el Museu de les Aigües i ha coordinat projectes museogràfics a Stoa, Planificació, Comunicació i Presentació de Patrimoni. Ha treballat com a educadora, dissenyadora i consultora per a diferents institucions museístiques i patrimonials.
Núria Montserrat s’encarregarà de Recerca i Universitats
La bioenginyera Núria Montserrat Pulido (Barcelona, 1978) serà la nova responsable de Recerca i Universitats en el govern de Salvador Illa. La futura consellera, sense afiliació al PSC, és professora d’investigació de la Institució Catalana d’Investigació i Estudis Avançats (ICREA) i cap del grup d’investigació ‘Pluripotency for organ regeneration’ a l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC).
Montserrat està especialitzada en cèl·lules mare pluripotents i la generació de sistemes multicel·lulars complexos amb l’objectiu d’entendre el desenvolupament de les malalties en humans. Montserrat prendrà el relleu a Joaquim Nadal al capdavant de la conselleria.
Jaume Duch serà el nou conseller d’Acció Exterior
Finalment, el portaveu del Parlament Europeu i Director General de Comunicació de la cambra, Jaume Duch, serà el conseller d’Acció Exterior del govern de Salvador Illa. Duch és un dels catalans amb més experiència a les institucions europees, on treballa des de finals dels anys 80. Com a portaveu de l’Eurocambra, és una de les cares més conegudes de la institució, en lidera rodes de premsa i tracta habitualment amb la premsa internacional que cobreix l’activitat de la institució. Duch substituirà en el càrrec a la republicana Meritxell Serret.
A tots aquests consellers cal sumar-hi dos homes més que completaran el cercle de confiança del president Illa, tal com s’explicava ja el passat dissabte, i que són el tarragoní Alejandro Villamayor, que ocuparà el càrrec de secretari del Govern, així com el fins ara alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas, que ocuparà el lloc de director del Gabinet del President.
Redacció/ACN
Equip de redacció