Estem millor ara que fa quinze anys? Aquesta és la pregunta que fa dies que tinc damunt de la taula arran de la commemoració, avui, dels 15 anys de la declaració del patrimoni mundial de Tarraco. La resposta és inequívoca, ho estem, i molt, ja que malgrat quedi camí per recórrer hi ha un abans i un després del nomenament dut a terme per la Unesco que ens ha fet canviar la relació amb el nostre patrimoni, que ha passat de ser quelcom mort a un element viu, que forma part del nostre projecte present i futur.
Som una ciutat donada a un cert pessimisme històric i podria ser per això que fins ara no hem destacat prou la importància de tenir quatre patrimonis mundials adscrits, dos d’ells de molt directes, com el conjunt arqueològic de Tarraco o els Castells, i altres de forma més general però no menys important, com són la dieta mediterrània o l’art rupestre de l’arc llevantí amb una petita mostra als abrics de l’Apotecari. La celebració, avui, de la declaració de Tarraco ens serveix per reivindicar tots quatre. Com diu l’alcalde Josep Fèlix Ballesteros, “aquests quinze anys que han passat representen la majoria d’edat de la Tarragona que camina decidida i orgullosa cap a la maduresa, on passat i present s’han de combinar de forma sàvia i especial com ho fa la llum del sol sobre la mar”.
Tenim, doncs, un passat ple de futur amb una tasca que és col·legial i que ho haurà de ser cada cop més, entre les administracions propietàries del patrimoni, començant pel propi Ajuntament seguit de la Generalitat i el Govern espanyol, passant per entitats com l’Arquebisbat, empreses privades, institucions com la Universitat Rovira i Virgili o el Institut d’Arqueologia Clàssica de Catalunya i entitats com el Col·legi d’Arquitectes o la Reial Societat Arqueològica Tarraconense. Sovint surt la pregunta de si caldria un organisme gestor, lamentablement la legislació actual no ho permet. Això no treu que responsablement hem de treballar com si el tinguéssim, amb la mateixa filosofia de cooperació.
En això estem. L’Ajuntament de Tarragona ha assumit la responsabilitat de ser el pal de paller per fer possible les sinèrgies necessàries que ens permetin millorar el camí iniciat fa ara quinze anys. En aquest període hem estat capaços de liderar iniciatives en àmbits com la gestió i conservació, la difusió i la investigació, i el repte és consolidar aquestes millores.
Hem aprés a valorar la importància del nostre patrimoni, i hem canviat la nostra mirada cap a ell. Com diu l’alcalde, amb la declaració de Patrimoni Mundial vam entendre que ara va de bo, i enguany la Unesco ha ratificat que el conjunt arqueològic de Tarraco té una significació excepcional que transcendeix els límits nacionals. Tenim la responsabilitat de seguir treballant per la seva preservació de cara a generacions futures i per la seva difusió en els presents. I ens sentim orgullosos de fer-ho. I tenim la obligació de celebrar com cal aquests 15 anys.
Begoña Floria, consellera de Patrimoni de l’Ajuntament de Tarragona
Equip de redacció