La voluntat de Tarragona per consolidar-se com la capital de la segona àrea metropolitana de Catalunya es manifesta en molts àmbits i la cultura en forma part. Som una capital oberta, dinàmica i viva, que aposta de manera estratègica per la cultura amb la voluntat de projectar la ciutat i el territori a l’exterior.
Tot plegat s’emmarca en una estratègia política que té com a objectiu utilitzar el fet cultural com a motor de canvi i de cohesió social. Des de l’àrea de Cultura -que engloba també Festes i Patrimoni- creiem que hem fet una molt bona feina assolint aquests objectius. Ho diuen també els números: durant l’any 2018, a Tarragona van tenir lloc 8.198 actes. La gran majoria van ser de tipus cultural, però la xifra també inclou un ampli ventall de propostes esportives, socials i formatives. Estem parlant de 22 activitats diàries. I alguns encara diuen que a Tarragona no es fa res!
Som, per tant, una ciutat molt activa. Som cultura viva, i ho som malgrat les restriccions pressupostàries motivades per la darrera crisi. En un context difícil, on les prioritats més socials han passat per davant, hem sabut trobar fórmules alternatives per mantenir la capitalitat cultural. Ho hem fet a través del diàleg, de la participació i la cooperació amb els agents locals. Junts, hem articulat una estratègia cultural que està oferint uns resultats destacats, amb certàmens i festivals de primer nivell internacional.
Apostem pel talent local com a motor de la internacionalització i del lideratge cultural que exercim. Els exemples són molts i prou coneguts per tothom: des del Concurs de castells al Dixieland, passant per la imprescindible Tàrraco Viva, el Festival d’Estiu, SCAN, REC, les nostres Festes Majors o el merescut renom i prestigi d’artistes com ara Marcel Pey o Pep Escoda, entre d’altres.
Som cultura de la màxima qualitat i de ‘kilòmetre zero’. També hem apostat per diversificar la presència cultural. Hem passat de concentrar la potent activitat cultural a la Part Alta, a un model més obert, integrador i cohesionador que propicia el fet cultural a tots els barris de la ciutat. Això té una especial visibilitat durant la Festa Major.
Així doncs, visibilitat del talent local, descentralització i, tercer eix, recuperació d’equipaments culturals. En aquest sentit, hem impulsat equipaments com el Teatre Tarragona (malgrat els problemes actuals), el Teatre Metropol o el Camp de Mart, que són patrimoni actiu de la cultura tarragonina. També hem impulsat altres espais com la Sala Magatzem i la Capsa de Música, o la Sala Trono Armanyà.
En definitiva, Tarragona és cultura viva. Ho és gràcies i a través del foment del diàleg i de la participació, a l’aposta pel talent local, a la diversificació d’espais per cohesionar la ciutat al voltant del fet cultural, i a l’aprofitament de les noves eines tecnològiques que ens permeten apropar-nos al ciutadà de manera més ràpida i eficient.
Begoña Floria, tinent d’alcalde de Cultura, Festes i Patrimoni de l’Ajuntament de Tarragona
Equip de redacció