.

Imatge del Real Sitio d’Aranjuez.

La XII Trobada de gestors de Patrimoni Mundial a Espanya, duta a terme el passat cap de setmana a La Corunya, ha servit a Tarragona per trobar un referent. La consellera de Patrimoni, Begoña Floría, representant de Tarragona a la cita, ha expressat aquest divendres la seva intenció d’analitzar “l’exemple d’Aranjuez” tenint en compte que la solució ideal, un Consorci on estiguéssin integrats administracions públiques i privats titulars de monuments, no és possible actualment per culpa de la vigència de la lei LARSAL sobre la racionalització de la despesa dels ens locals.

A “Aranjuez estan fent una taula amb uns compromisos tancats i penso estar-hi molt atenta per si el podem extrapolar a Tarragona”, afirmava Floría. La idea d’aquesta localitat madrilenya tira endavant “malgrat que no hi hagi compromisos legals, perquè la llei no et permet constituir un òrgan de direcció de la gestió. Nosaltres tenim ara una taula formada amb la Generalitat però hi han altres gestors, també privats, i entre tots haurien de veure quins mecanismes es poden articular”, afegia. I en aquesta línia recordava que les responsabilitats de gestió patrimonial a Tarragona “no són ni exclusives de l’Ajuntament, ni de la Generalitat ni dels privats. Tots som responsables i ens hem de posar a buscar junts una solució”.

Aranjuez ha posat en marxa un Pla de Gestió del Paisatge Cultural, aprovat per l’ajuntament el passat octubre, que vol ser “l’instrument que assenyala el camí cap al plantejament global en la gestió del nostre paisatge” i que “expressa el compromís de l’administració amb la seva conservació”. Així ho argumentava, poc després de la seva ratificació en plenari, el regidor d’Urbanisme i Patrimoni Històric, David Estrada. La feina no ha estat fàcil perquè ha requerit dos anys d’estudis i consultes amb la ciutadania, entitats econòmiques i socials i tots els agents implicats, però finalment ha aconseguit la conformitat i el compromís de participació d’organismes tan dispars com Patrimonio Nacional, la Direcció General de Patrimoni Cultural de la Comunitat de Madrid, la Confederació Hidrogràfica del Tajo, la Direcció General de Turisme de la Comunitat de Madrid, la Direcció General de Belles Arts i l’Institut Madrileny d’Investigació i Desenvolupament Rural, Agrari i Alimentari (IMIDRA).

Curiosament Aranjuez té una segona vinculació estreta amb Tarragona. Aquestes dues ciutats són les úniques de l’estat espanyol escollides per participar en la plataforma web gestionada per la Unesco, desenvolupada amb col·laboració de National Geographic i finançada amb fons de la UE que promou els viatges sostenibles a alguns enclavaments destacats del Patrimoni Mundial en 19 països d’Europa.

J.Siré