.

BASF ha anunciat que el EBITDA abans d’extraordinaris és de 2.700 milions d’euros, un 5,7% sobre el consens d’analistes. Foto: Cedida

BASF ha tingut un començament sòlid de 2024. La companyia ha presentat aquest dijous les xifres del primer trimestre de 2024, en la jornada de la Junta General d’Accionistes celebrada en el Centre de Congressos Rosengarten de Mannheim, Alemanya. Per a aquest esdeveniment, BASF espera una assistència similar a la de 2023, amb al voltant de 5.000 accionistes i representants d’accionistes.

Les vendes en el primer trimestre de 2024 van ascendir a 17.600 milions d’euros, 2.400 milions d’euros per sota de la xifra del trimestre de l’any anterior. Aquest descens de les vendes es va deure principalment a la considerable reducció dels preus derivat del descens, al seu torn, dels preus de les matèries primeres i l’energia en gairebé tots els segments, així com al descens dels preus dels metalls preciosos en el segment de Tecnologies de Superfície. Els efectes negatius de les divises van contribuir a la reducció de les vendes en tots els segments. El creixement notable en els volums de vendes en els segments de Productes Químics, Materials, Nutrició i Cura; i Solucions Industrials va tenir un impacte positiu en les vendes que va compensar amb escreix els menors volums en Solucions Agrícoles i Tecnologies de Superfície.


Altres notícies:


El EBITDA –el benefici sense comptar impostos ni interessos– abans d’extraordinaris va ascendir a 2.700 milions d’euros, un 5,7% superior a la mitjana de les estimacions dels analistes. En comparació amb el primer trimestre de 2023, va disminuir en 153 milions d’euros (-5,3%). Els segments de Nutrició i Cura, Materials, Solucions Industrials i Productes Químics van augmentar el EBITDA abans d’extraordinaris, en alguns casos de manera significativa, principalment a causa de la reducció dels costos fixos, així com als majors marges de contribució relacionats amb el volum. Malgrat aquests augments en els beneficis, el EBITDA abans d’extraordinaris del Grup va disminuir lleugerament, en particular a causa de la reducció de beneficis d’Altres, que es va atribuir principalment a les majors provisions per a bons. Els segments de Solucions Agrícoles i Tecnologies de Superfície també van registrar un EBITDA abans d’extraordinaris menor que en el primer trimestre de 2023.

El EBITDA va ascendir a 2.700 milions d’euros, enfront dels 2.800 milions d’euros del mateix període de l’any anterior. El marge EBITDA abans d’extraordinaris va ser del 15,4%, enfront del 14,3% del mateix trimestre de l’any anterior. Amb 1.700 milions d’euros, el EBIT es va situar 177 milions d’euros per sota de la xifra del mateix trimestre de l’any anterior. Les depreciacions i amortitzacions van ascendir a 965 milions d’euros (trimestre 2023: 944 milions d’euros).

Els ingressos després d’impostos van descendir en 193 milions d’euros en comparació amb el primer trimestre de 2023, fins als 1.400 milions d’euros. Les participacions minoritàries de 43 milions d’euros es van situar gairebé al nivell de l’any anterior. Com a resultat, el benefici net va ascendir a 1.400 milions d’euros (trimestre 2023: 1.600 milions d’euros).

Evolució del cash flow

El cash flow va ascendir a -500 milions d’euros, enfront dels -1.000 milions d’euros del mateix trimestre de l’any anterior. La millora es va deure principalment a una menor sortida d’efectiu del capital de treball net. El cash flow lliure, que es va veure afectat negativament per l’habitual augment estacional dels comptes per cobrar en el segment de Solucions Agrícoles, va millorar fins als -1.500 milions d’euros en el primer trimestre de 2024 (-1.900 milions d’euros del mateix trimestre de l’any anterior).

Com es va anunciar anteriorment, la Junta Directiva i el Consell de Supervisió de BASF SE proposaran a la Junta General Anual d’Accionistes un dividend de 3,40 euros per acció, igualant el nivell de l’any anterior. Això equival a un pagament de 3.000 milions d’euros als accionistes de BASF SE. Amb aquest dividend proposat, l’acció de BASF ofereix una alta rendibilitat per dividend del 7% basada en el preu de les accions de cap d’any per a 2023. BASF forma part de l’índex borsari DivDAX, que conté les 15 empreses amb major rendibilitat per dividend del DAX 40.

Tots els accionistes que posseeixin accions de BASF al 25 d’abril de 2024, data de la Junta General Anual d’Accionistes, tenen dret a rebre el dividend. El dia ex-dividend, en aquest cas el 26 d’abril de 2024, l’acció de BASF cotitzarà amb un descompte equivalent a l’import del dividend de 3,40 euros. El dividend es pagarà el 30 d’abril de 2024, suposant que la Junta General d’Accionistes aprovi el dividend proposat.

Perspectives del Grup BASF per a 2024

Els supòsits sobre l’entorn econòmic mundial en 2024 de l’Informe BASF 2023 es mantenen sense canvis:
-Creixement del producte interior brut: +2,3%
-Creixement de la producció industrial: +2,2%
-Creixement de la producció química: +2,7%
-Tipus de canvi mig euro/dòlar de 1,10 dòlars per euro
-Preu mig anual del petroli (cru Brent) de 80 dòlars per barril

La previsió del Grup BASF per a l’exercici 2024 publicada en l’Informe BASF 2023 també es manté sense canvis:
-EBITDA abans d’extraordinaris d’entre 8.000 i 8.600 milions d’euros
-Cash flow lliure d’entre 100 i 600 milions d’euros
-Emissions de CO₂ d’entre 16,7 milions de tones mètriques i 17,7 milions de tones mètriques.

El desenvolupament de l’economia mundial continua sent incert. La indústria química mundial es va recuperar lleugerament en el primer trimestre de 2024. Va créixer considerablement més ràpid que la producció industrial general perquè les indústries clients van reproveir una mica els seus inventaris.