.

Josep Fèlix Ballesteros, president de la gestora del PSC, després de la primera reunió. Foto: ACN

Josep Fèlix Ballesteros, president de la gestora del PSC, després de la primera reunió. Foto: ACN

El president de la gestora que ha de capitanejar el PSC fins que celebri el congrés, Josep Félix Ballesteros, ha presentat aquest dilluns el calendari previst que seguiran fins a escollir primer secretari. Ballesteros ha considerat que el procés que viu el partit posa el PSC “bullint, sortosament” i en un “debat” que veu molt positiu. És per això que ha “desitjat” que hi hagi “molts candidats” a liderar el partit. Davant les crítiques dels diputats díscols del PSC que han denunciat que no van ser convidats al Consell Nacional de diumenge, Ballesteros ha respost carregant contra ells. “Qui no va anar, és perquè no va voler”, ha dit, tot afegint en castellà un contundent “‘que con su pan se lo coman'”.

“Debat intens”, “revulsiu”, “moviment positiu” o “fer pinya per ser fort” són algunes de les expressions que Josep Félix Ballesteros ha utilitzat per definir el moment que viu el PSC. Allunyat de qualificatius que inspirin crisi o trencament, el president de la gestora ha volgut llegir el positiu el procés que capitaneja fins al congrés extraordinari.

I és que Ballesteros creu que després del Consell Nacional celebrat diumenge i de donar el tret de sortida al procés congressual per escollir el substitut de Pere Navarro, el PSC “està bullint i no ho hem de negar”. Amb tot, el socialista creu que “no bull perillosament, sinó sortosa i orgullosament”. “Em preocuparia més que no debatessin, posicionant-se i estant esperançats”, ha afegit. Per al president de la gestora, aquest procés “suposarà un revulsiu important per posicionar el partit i continuar sent medul·lar i imprescindible per articular la convivència i la relació de Catalunya amb el conjunt de l’Estat”.

Utilitzant el símil casteller, Ballesteros ha definit el Consell Nacional de diumenge com el moment que “enmig del garbuix de la plaça, sona una gralla o un crit del cap de colla i tothom comença a fer pinya”. “Jo crec que ahir es va produir aquell moment, que acabarà posant el PSC amb més força valor i seny, que són els mateixos valors dels castells”, ha sentenciat.

El president de la gestora, a més, ha negat que el partit estigui “desarreglat”. “El PSC té un procés obert que altres partits tapen. Nosaltres, sortosament, ho fem de manera oberta i això pot donar la sensació de desarreglat. En política necessitem el debat de manera permanent. No negar ni la discrepància ni el debat és bo pel partit i per a Catalunya”, ha afegit.

Pel que fa al nombre de candidatures que podrien concórrer en aquest procés per liderar el PSC des de la primera secretaria, Ballesteros ha avançat que la gestora “no es posicionarà sobre cap ni opinarà”, però ha “desitjat i confiat” que “en surtin molts, tot i que amb que hi hagi els suficients per culminar el procés ja en tindríem prou”.

D’altra banda, Ballesteros ha negat que al Consell Nacional de diumenge no fossin convidats els tres diputats díscols -Joan Ignasi Elena, Marina Geli i Núria Ventura-, tal i com ells havien denunciat. I és per això que ha carregat contra ells assegurant que té “la sensació que qui no va anar és perquè no va voler”. “‘Que con su pan se lo coman'”, ha afegit en castellà.

El calendari

Ballesteros ha presentat el calendari que s’obre a partir d’ara per als socialistes. Del 18 de juny a 1 de juliol hi haurà el període de recollida d’avals per presentar les candidatures a la primera secretaria del partit. D’un cens total de 20.715 militants, s’exigeix als aspirants que reuneixin un mínim del 10%, és a dir 2.072 avals. La verificació i la proclamació provisional es farà el 2 de juliol per part de la mesa del Consell Nacional, l’autoritat electoral en tot aquest procés. Del 4 a l’11 de juliol, els aspirants podran presentar i informar de les candidatures als militants.

Posteriorment, el dia 13 s’obriran, de 10 del mati a 8 del vespre, totes les meses electorals arreu de Catalunya perquè cada militant del PSC pugui votar a qui considera que hauria de ser el primer secretari. I tot això acabarà en el congrés extraordinari el 19 de juliol, on els delegats ratificarà la decisió que dies abans hauran pres tots els militants del partit que hagin votat. També serà aleshores quan escolliran al nou equip directiu que acompanyarà al primer secretari.