.

Imatge d’arxiu d’un plenari.

La proximitat de les eleccions i la conversió de les mocions en un govern paral·lel fictici perquè no té efectes pràctics han propiciat durant el plenari de l’ajuntament de Tarragona d’aquest matí debats polítics que, centrats el mocions presentades, miraven a les urnes. Sense que cap partit pugui estar lliure de pols, l’alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, ha acabat exclamant la “sort” que les aprovacions dels acords de les mocions “no són expedients administratius”. El batlle ha intervingut al final del debat sobre la presentada per ERC per garantir l’obertura dels espais dels centres escolars a la ciutadania anunciant que “després els diré quan hauríem de sumar al capítol 1 (el de despesa de personal) si haguéssim d’aplicar totes les mocions que s’han fet avui”. I tot just abans de precs i preguntes, ja tenia completat l’exercici matemàtic. “S’han propostar incorporacions per valor de 4 milions d’euros. Sobre un pressupost de personal de 95 milions, significaria un augment d’entre el 7% i el 8%”. Ballesteros ha etzibat a l’oposició que “quan facin propostes haurien d’avaluar-les econòmicament. Perquè algú ens hauria de dir d’on pensen treure tots aquests diners”.

Catàleg de mocions aprovades

La moció d’ERC que ha propiciat la reflexió final del batlle ha acabat sent aprovada amb els vots en contra de PSC i PP. La regidora Monica Alabart l’ha defensat afirmant que es tractava “d’obrir les escoles a la ciutadania” amb els costos a càrrec de l’Ajuntament. “És una qüestió de prioritats”, ha assenyalat lamentant que “en 3 anys i mig de mandat encara no haguem estat capaós de concretar un model” per a la utilitzacio d’aquests espais.

Era una resposta directa a la rèplica de l’equip de govern en boca d’Ana Santos, que feia de portaveu improvisada del regidor responsable de l’àrea, Francesc Roca, absent per representar Tarragona en un acte fora de la ciutat. El seu argumentari recordava les actuacions que s’estan duent a terme des del Consell Escolar Municipal per analitzar la creació “d’un model propi”, fruit del treball dels tècnics i en contacte directe amb la comunitat educativa. L’objectiu és “elaborar un nou reglament d’usos socials dels centres educatius” del qual ja en tenen coneixement la resta de departaments del consistori així com la junta de directors de primària. “La intenció és consensuar-ho amb tothom” fugint de “precipitacions”.

Ballesteros ha posat en valor aquesta feina i ha garantit que “els patis s’acabaran obrint en favor de la comunitat educativa i del seu entorn”. I en aquest punt ha titllat els republicans “d’avantatgistes” perquè “vostès ja sabien que s’hi estava treballant”.

El plenari també ha aprovat, i de nou amb els vots en contra dels partits de l’equip de govern, una moció de la CUP per a la readmissió immediata dels treballadors i treballadores del Museu d’Història (una representació dels quals estava present al plenari per segon cop consecutiu). La regidora responsable de Recursos Humans, Ivana Martínez, ha afirmat que “en tot moment hem donat la cara” recordant la reunió mantinguda amb els 25 afectats per buscar una sortida i l’existència d’un informe del secretari que defensava la legalitat dels “cessaments”. Un document reclamat pels republicans, i en el qual es parla “en condicional” perquè només ha pogut tenir accés a la informació d’una de les parts. Així ho ha explicat Jordi Fortuny i també la portaveu dels anticapitalistes, Laia Estrada, que han refermat el caràcter estructural i no temporal de la feina duta a terme pels acomiadats. El portaveu de Ciutadans, Rubén Viñuales, ha afegit que més enllà de tecnicismes “es tracta de donar una solució a 25 famílies”. I en un servei, com és el de l’atenció en una àrea clau com la de Patrimoni i que requereix “un servei de qualitat”, en paraules de l’ecosocialista Arga Sentís.

Anant fent camí, s’ha ratificat la moció del PDeCAT reclamant ajuts municipals als propietaris que es vegin requerits a passar la ITV dels habitatges. El seu portaveu, Dídac Nadal, ha relatat els últims episodis ocorreguts arreu de la ciutat pel mal estat de façanes i interior de diversos edificis. L’existència “d’una dotació pressupostària servirà per encoratjar als propietaris per a que es posin a treballar en la reparació” dels habitatges. Tanmateix el regidor de Territori, Josep Maria Milà, ha reconegut que la línia d’ajuts establerta per la Generalitat arreu del país, a excepció de Barcelona i zona metropolitana valorada en 8,8 milions d’euros, “ni tan sols ha estat exhaurida pel que fa a la ciutat de Tarragona. Segons els meus càlculs s’hi hauria pogut arribar a destinar fins a 300.000 euros i no crec que hagi passat finalment dels 30.000 o 40.000. Només s’hi han presentat tres comunitats”, explicava. “Potser la responpsabilitat és dels administradors de finques i dels propietaris, que es deuen pensar que ens vestirem nosaltres de paletes”. La cupaire Laia Estrada, en canvi, ha apuntat com arrel del problema les dificultats econòmiques dels petits propietaris de cases velles, que no tenen capacitat per front a la despesa.

Pel que fa a la resta de mocions, el plenari ha acordat crear el Consell Municipal de Salut de caràcter consultiu (la CUP s’hi ha abstingut perquè l’ens no podraà tenir accés al pressupost que generen operadors privats com Santa Tecla i Ciutadans perquè considera que l’òrgan apropiat és el Parlament); s’ha manifestat a favor del text presentat per SOS Menjadors Escolars reclamant que les AMPAS puguin continuar gestionant-ne la contractació (lamentant que des de la conselleria d’Ensenyament de la Generalitat només s’hagin obert a negociar des de dilluns passat i limitant-se a obrir un web on es poden enviar suggeriments), i ha aprovat la proposta defensada per la CUP i ERC per garantir l’accés a la dona musulmana que porta el hijab a l’àmbit educatiu i laboral (amb l’única excepció de l’abstenció del PP). El document havia estat elaborat per l’Associació Joventut  Multicultural Musulmana. Estrada n’ha destacat el reconeixement que suposa en la defensa “dels drets de la dona vulnerats”, Fortuny ha optat per ressaltar-ne “la defensa dels drets de les persones contra les regulacions arbitràries” i ha assimilat el contingut del text al dels “valors republicans”, Nadal ha destacat la tasca de l’entitat musulmana “per ajudar a retallar les distàncies entre les moltíssimes tarragones que existeixen” i el líder de Ciutadans, Rubén Viñuales, ho ha aprofitat per definir el seu partit. “Som lliberals i creiem en les llibertats individuals, i òbviament també en la religiosa. Si es pot fer una fotografia per al DNI amb vel, perquè no poden treballar o estudiar amb ell?”.

Advertiment a la Generalitat pels restaurants de la Ciutat Residencial

El plenari ha acabat aprovant tres declaracions institucionals. La primera, elaborada per la Plataforma en Defensa del Ferrocarril i l’Associació per a la Defensa del Transport Públic, insta Renfe a la recuperació del Tren Hotel Alhambra entre Granada i Barcelona per la seva funció de cohesió social. La segona reclama dotar de recursos i aplicar com més aviat possible els continguts del Pacte d’Estat contra la Violència de Gènere i la tercera era un toc d’avís a la Generalitat. Tots els grups municipals han acordat reclamar a la Generalitat el manteniment dels serveis de l’Antiga Ciutat de Repòs i Vacances arran de l’anunciat tancament de dos dels restaurants per finalització de la concessió. Una decisió presa sense que hi hagi una licitació per aquesta zona a la vista, amb la qual cosa es corre el perill de generar un espai “degradat i car de recuperar” posteriorment. El plenari considera que l’executiu català “es desentèn del patrimoni tarragoní” i l’insta “a treure a licitació en el termini més breu possible de la zona dels dos restaurants” i a presentar “un projecte de nous usos publics” per a la globalitat de la Ciutat Residencial     “mantenint-ne les finalitats socials i d’integració a la ciutat”. No és un advertiment gratuït, perquè tal com la moció recorda tota la finca va ser introduïda en un web immobiliari per la Generalitat sense avisar al consistori.