El plenari ha aprovat aquest matí el mapa de capacitat acústica de Tarragona. Aquest mapa estableix els límits d’immissió sonora en les diferents zones del municipi per a tres períodes de temps: dia, vespre i nit, tenint en compte els usos del sòl que figuren al Pla d’Ordenació Urbana Municipal (POUM). Amb les abstencions d’ERC, Cs, PDeCAT i CUP i en presència de veïns de la Part Alta i de Riu Francolí entre el públic, als quals no se’ls ha reconegut algunes de les al·legacions que hi van presentar al seu dia, almenys hi ha hagut consens en que el pas donat avui no és el definitiu. El regidor de Territori, Josep Maria Milà, ha admès que ara caldrà desenvolupar el mapa estratègic i un estudi específic de la Part Alta, recordant tambe que des del Ministeri de Foment ja es planifica la instal·lació de pantalles acústiques als habitatges situats a tocar de l’A-7 en referència a la zona del Francolí. “El ministeri les ha inclòs en la seva planificació de reformes” del vial “per un valor de 3 milions d’euros”, ha afirmat. “Però en defensa dle ministeri val a dir que quan es va fer l’A-7 allí no hi vivia ningú”, ha deixat anar.
“No és un mapa fet a favor de ningu en concret ni d’uns contra els altres. Està fet pensant en el conjunt de la ciutat”, afegia l’alcalde. Josep Fèlix Ballesteros reforçava l’argumentari de Milà assegurant que “a posteriori, i en base a aquest mapa, ens dotarem dels instruments concrets no només pel que fa a les diferents àrees de la ciutat, sinó també a les activitats”.
L’ecosocialista Arga Sentís ha estat la primera en recordar que “aquest mapa porta deu anys de retard i això que és un instrument imprescindible per al benestar dels veïns. Entenc que hi hagi gent que consideri que s’han complert les seves expectatives, però aquest document és un partida” que ha de permetre posar en marxa un procés “obert a les millores que calguin”.
La cupaire Laia Estrada ha reiterat el silenci acumulat pel mapa de soroll(“és un instrument que arriba tard”) i ha fet incidència també en que ha de venir acompanyat de “voluntat política” per fer front al necessari “pla estratègic que pugui acabar amb les protestes que el van originar”, des de “la massificació de les terrasses fins a la no descentralització de les festes”.
La representant del PDeCat, Cristina Guzmán, ha reclamat per la seva banda rapidesa en l’ordenança que ha d’establir topalls zonificats, “l’eina jurídica” en paraules del portaveu de Ciutadans, Rubén Viñuales, “que demanen no es demori en el temps”. El republicà Xavi Puig ha lamentat finalment que el mapa “sigui representatiu de Tarragona en conjunt però de cap barri en particular, i menys dels barris més afectats”. “No és el mapa que va prometre l’alcalde ni el que la ciutat estava obligat a fer des de fa molts anys. Entenem que hi hagi persones decebudes”.
Equip de redacció