.

Imatge aèrea de Roda de Berà. Foto: Cedida

Imatge aèrea de Roda de Berà. Foto: Cedida

Al costat de les famílies durant la pandèmia
La pandèmia de la covid-19 va irrompre a les nostres vides de manera sobtada i ho va trastocar tot. L’equip de Govern va deixar aparcat per un temps el programa de govern d’aquesta legislatura i es va abocar des del primer dia per ajudar i atendre els col·lectius més vulnerables i que més ajuda necessitaven.

La regidoria de Serveis Socials, amb el Punt de Distribució d’Aliments, i gràcies a les persones voluntàries, va repartir a domicili cada setmana els lots d’aliments perquè les famílies vulnerables no haguessin de sortir de casa, i es va fer càrrec també de les compres als supermercats i de les comandes de la farmàcia de totes aquelles persones que no podien sortir de casa, persones grans, amb patologies prèvies o dificultats de mobilitat.

Neteja i desinfecció dels carrers. Foto: Cedida

Neteja i desinfecció dels carrers. Foto: Cedida

Es va demostrar que estar confinat mai va significar trobar-se sol, i es van fer centenars de trucades a la gent gran per saber si estaven bé o si necessitaven cap ajuda.

Es van distribuir més de 6.000 mascaretes de roba elaborades per voluntaris i voluntàries, amb el material adquirit per l’Ajuntament.

Es van distribuir més de 6.000 mascaretes de roba. Foto: Cedida

Es van distribuir més de 6.000 mascaretes de roba fetes per voluntàries. Foto: Cedida

El benestar de les famílies va ser una prioritat. Al pressupost, es van modificar a l’alça les partides més socials, d’atenció a les persones i a les polítiques destinades a donar resposta a les necessitats socials dels rodencs i les rodenques.

Al 2020 es va crear un Pla d’Impuls per a la reactivació econòmica en l’àmbit municipal, dotat amb una partida de 523.000 euros, que va incloure un paquet de mesures molt concretes, socials i econòmiques, agrupades en 7 àmbits diferents.

Suport a les empreses i autònoms de Roda de Berà
Si l’Ajuntament va estar al costat de les famílies, tampoc no va deixar de banda els empresaris i autònoms. Per ajudar a pal·liar els efectes de la crisi per la Covid-19 es van aprovar diferents paquets de mesures econòmiques i fiscals per ajudar-los i no deixar ningú enrere.

Suport a les empreses durant la pandèmia. Foto: Cedida

Suport a les empreses durant la pandèmia. Foto: Cedida

Es van incrementar les partides dirigides a la recuperació de l’economia local i al foment del comerç local, per donar suport al teixit empresarial i comercial rodenc, i es van avançar els pagaments de les factures als autònoms i pimes subministradores per dotar-los de liquiditat.

Durant dos anys es va posar en marxa una subvenció destinada als autònoms, microempreses i pimes que haguessin patit pèrdues econòmiques per la pandèmia.

Terrasses més grans i a cost zero
Els bars i restaurants no van haver de pagar la taxa d’ocupació de la via pública per les seves terrasses durant el 2020 i 2021 i van poder ampliar-les el doble del seu espai sense cost.

Impostos congelats i racionalització de la despesa
En aquests 4 anys la voluntat de l’equip de Govern ha estat la d’abaixar la pressió fiscal de les famílies de Roda de Berà i incentivar l’activitat empresarial i comercial del municipi. Per això s’han congelat tots els impostos i taxes municipals i s’han aprovat importants beneficis fiscals per a les famílies i les empreses, per ajudar-les en els moments difícils, durant la crisi sanitària, primer, i en la crisi econòmica posterior.

Això ha estat possible gràcies a l’esforç de totes i tots, i s’ha continuat millorant amb la eficiència i en la eficàcia a l’hora de gestionar els recursos de tots, racionalitzant molt la despesa, tenint en compte l’evolució a l’alça de l’IPC, i de l’increment del cost de l’energia i dels carburants que també pateix el consistori.

Rati d’endeutament (31 de desembre de 2022): 19,85%

Deute: 2.709.921,61 €

Pressupost de 2022 (prorrogat 2023): 14,1 milions d’euros

Cal Guivernau, la biblioteca municipal que Roda de Berà mereix
L’històric edifici de Cal Guivernau, declarat Bé Cultural d’Interès Local, es reconvertirà aviat en una moderna biblioteca municipal. Les obres es posaran en marxa en breu, amb un pressupost de més 1,5 milions d’euros, sufragat una part a través de subvencions de la Generalitat i la resta amb fons propis.

Imatge virtual del projecte de Cal Guivernau. Foto: Cedida

Imatge virtual del projecte de Cal Guivernau. Foto: Cedida

Es mantindrà l’edifici original i es respectaran els murs existents per no distorsionar el seu valor històric. S’obrirà una nova porta d’accés a la plaça de l’Església i es crearà un impressionant lluernari que travessarà totes les plantes per proporcionar als espais llum natural.

La nova biblioteca municipal Joan Martorell Coca tindrà una superfície de 870 m2 i comptarà amb tres plantes amb diversos espais diferenciats per a tots els perfils d’usuaris.

Abocats amb el futur, els joves
Des del departament de Joventut es posa a disposició de les persones joves de Roda de Berà un servei d’informació, orientació, acompanyament i assessorament especialitzat en tots els àmbits relacionats amb el seu procés d’emancipació: educació, formació, treball, participació, salut sexual, etc.

El Punt d’Informació Juvenil és l’espai de referència i de trobada per al jovent, un espai on troben informació àmplia i plural, relativa a tots els àmbits del seu interès.

S'ha programat una gran quantitat d'activitats. Foto: Cedida

S’ha programat una gran quantitat d’activitats. Foto: Cedida

Durant aquests 4 anys ha organitzat un total de 74 activitats de tota mena: l’esquiada jove, xerrades informatives, el Parc Nadalenc i l’Espai Juvenil, el curs de monitors de lleure, l’activitat ‘ajudem a fer els deures’, Mulla’t per l’esclerosi múltiple, la sortida a PortAventura, Servei Comunitari de l’institut al PIJ, la festa CastaHalloween, el curs d’auxiliar de magatzem o el curs de controlador d’accessos, entre moltes altres.

Des del departament de Joventut es duu a terme el projecte InstiRoda, el qual pretén ser un suport per al jovent a través de xerrades i tallers al centre sobre diferents temàtiques com ara igualtat de gènere, sexualitat, diversitat afectiva i sexual, salut, consum d’alcohol i drogues, i prevenció de l’LGTBI-fòbia i de les violències masclistes, entre d’altres.

El jovent ha estat una de les ocupacions principals de l'Ajuntament. Foto: Cedida

El jovent ha estat una de les ocupacions principals de l’Ajuntament. Foto: Cedida

El programa agents de salut, iniciat al 2021 amb els i les joves de 3r d’ESO, té l’objectiu de formar el jovent en relacions saludables, consums i diversitat LGTBI, per tal de sensibilitzar i animar-los perquè puguin ser referents dins del centre i esdevenir fils conductors entre l’Institut i el PIJ.

En 4 anys s’han destinat 627.566,43 euros a polítiques de joventut.

Donem suport al comerç local
Sota la campanya Reactiva’t, la regidoria de Comerç ha treballat intensament per donar suport i promocionar el comerç de proximitat.

En els darrers 4 anys s’han destinat 67.500 euros a la promoció del comerç local. Entre d’altres s’han organitzat 3 edicions del concurs d’Instagram, 3 gimcanes comercials, 4 concursos d’aparadors nadalencs, mercats medievals i fires romanes, o concursos en els quals comprar i menjar a Roda va tenir premi.

Una imatge de la campanya Reactiva't. Foto: Cedida

Una imatge de la campanya Reactiva’t. Foto: Cedida

També es va crear una pàgina web del comerç local, la qual reuneix en una mateixa plataforma tots els establiments comercials i negocis de Roda de Berà per ajudar-los a donar un nou impuls.

Recentment s’ha presentat l’aplicació mòbil del comerç local amb la posada en marxa de la campanya ‘Cupons Comerç’, amb la qual hem repartit més de 20.000 euros.

67.500 euros destinats a la promoció del comerç local.

S’han repartit més 20.000 euros a través dels diferents concursos i campanyes.

Defensant la igualtat, els drets de les dones i del col·lectiu LGTBIQ+
La regidoria de la Dona i Igualtat ha treballat intensament durant els darrers anys per defensar els drets de les dones i del col·lectiu LGTBIQ+. Per això ha promogut tot un seguit d’activitats i esdeveniments adreçats a la ciutadania, com ara contacontes sobre la igualtat per a infants i adults, cursos de defensa personal, formació en mediació de conflictes, tallers sobre sexualitat, gènere i LGTBI fòbies, pintada de murals, xerrades de prevenció de violències masclistes, caminades, parades informatives al mercat municipal, repartiment de clauers antivioladors o l’organització del concurs de cartells del 8M, entre d’altres.

Un pas de vianants amb la bandera LGTBIQ+. Foto: Cedida

Un pas de vianants amb la bandera LGTBIQ+. Foto: Cedida

La regidoria de la Dona i Igualtat va adquirir un fons bibliogràfic per a la Biblioteca Municipal sobre igualtat de gènere, dona i el col·lectiu LGTBIQ+.

En les festes organitzades, com ara l’Empalmada, la Festa Major Petita, Cap d’Any o el Carnaval, s’ha instal·lat un Punt lila i multicolor, un espai de seguretat per a la prevenció de l’assetjament, l’abús i les agressions sexuals, masclistes i LGTBI-fòbiques. També és un espai d’assessorament i un punt segur al qual acudir-hi en cas que qualsevol persona se senti vulnerable.

Adreçat a les famílies de les escoles, es va editar i distribuir un llibret il·lustrat per acostar-los, des de la mirada de l’infant, a la tolerància i al respecte, amb una mirada lliure de prejudicis.

Un banc amb els colors de la igualtat. Foto: Cedida

Un banc amb els colors de la igualtat. Foto: Cedida

També, dins de l’àmbit de l’Ajuntament, es va posar en marxa al 2022 un protocol municipal per a la prevenció i intervenció davant els supòsits d’assetjament, i el Pla intern d’igualtat de gènere de l’Ajuntament de Roda de Berà (2022-26).

33.500 euros destinats a polítiques d’igualtat i defensa dels drets de les dones i del col·lectiu LGTBIQ+.

Nou parc de l’Era del Gassó, més espai, més serveis
A finals de 2022 l’Ajuntament va adquirir la parcel·la adjacent al parc de l’Era del Gassó per poder ampliar el parc i dotar-lo de més serveis per a les famílies.

El solar té una superfície de 700 metres quadrats, 375 metres dels quals són de construcció, on la previsió és construir-hi també uns banys públics per als usuaris del parc.

Parc de l'Era del Gassó. Foto: Cedida

Parc de l’Era del Gassó. Foto: Cedida

Es respectaran les antigues edificacions, els corrals del Gassó i la portalada, datats al segle XVIII, on es podria adequar una sala polivalent en la qual celebrar-hi esdeveniments infantils.

Totes les idees es plasmaran en un projecte, però es posarà en marxa un procés participatiu perquè les famílies puguin participar i opinar en el disseny final de l’ampliació del parc.

Amb l’ampliació, el parc de l’Era del Gassó tindrà una superfície de 2.200 m2

A Roda de Berà estimem la cultura
L’Ajuntament aposta per mantenir les nostres tradicions més arrelades, i treballa per fomentar la cultura i perquè aquesta arribi als públics de totes les edats.

Durant la pandèmia va defensar i va demostrar que la cultura era i és segura, reformulant tots els esdeveniments per no haver d’anul·lar-ne cap. Va ser difícil, però es va aconseguir amb gran èxit.

Imatge de la sardana que va encerclar l'Arc de Berà. Foto: Cedida

Imatge de la sardana que va encerclar l’Arc de Berà. Foto: Cedida

En 4 anys s’han destinat 1.521.414,92 euros a projectes i activitats culturals, i 170.000 euros a subvencionar les activitats organitzades per les nostres entitats culturals i festives.

La regidoria de Cultura ha organitzat en els darrers 4 anys: 4 edicions del concurs literari Roca Plana, 4 del certamen de poesia, 4 edicions del cicle de l’Estiu a la Pedrera, multitud de concerts en espais emblemàtics com la Capella de Mas Carreras, al Museu de la Ràdio Luis del Olmo, a la plaça de l’Església o a la plaça de l’Ermita de Berà.

Roda és plaça castellera des de 2022. Foto: Cedida

Roda és plaça castellera des de 2022. Foto: Cedida

A més a més, Roda de Berà va esdevingut al 2022 per primer cop plaça castellera, i es va assolir una fita històrica, encerclar l’Arc de Berà mentre es ballava una sardana, per reivindicar aquesta dansa perquè sigui reconeguda com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO.

1.521.414,92 euros destinats al foment de la cultura, a la Biblioteca Municipal, a l’organització de certàmens i a activitats festives.

La capital del cinema en català
L’Ajuntament és coorganitzador del Festival Internacional de Cinema en Català, un festival únic al món. Aquest any arriba a la 15a edició amb grans èxits assolits en les seves darreres edicions i ha aconseguit situar Roda de Berà al mapa com la capital del cinema en català i convertir-la en un referent cultural dels Països Catalans.

Les regidories de Cultura i de Turisme, amb la col·laboració del Festival, també han impulsat 3 edicions de l’Espai FIC-CAT per gaudir del millor cinema en català en un entorn privilegiat, a l’antic port del Roc de Sant Gaietà, durant les nits d’estiu.

Policia Local, amb tu. Més recursos, més seguretat
La partida destinada a la seguretat s’ha incrementat exponencialment en els darrers anys i al 2022 ja va suposar un 15% del total de pressupost municipal.

La partida de seguretat del pressupost s'ha incrementat. Foto: Cedida

La partida de seguretat del pressupost s’ha incrementat. Foto: Cedida

La Policia Local compta amb una plantilla de 40 efectius, entre comandaments, agents i personal administratiu.

Contínua modernització
Des de fa 4 anys la Policia Local ha viscut una profunda modernització, amb un increment de la inversió que ha permès oferir més seguretat i qualitat del servei.

S’ha instal·lat  un modern sistema de videovigilància i detecció de matrícules amb 27 càmeres de seguretat i 26 lectors de matrícula ubicats en les entrades i sortides de Roda de Berà i diferents punts estratègics o conflictius. Gràcies a aquest sistema tant la Policia Local com Mossos d’Esquadra han trobat persones desaparegudes i han pogut resoldre nombrosos delictes.

Els agents també han incorporat als seus uniformes càmeres personals de gravació, les quals donen una major transparència a la tasca policial, tenen un efecte dissuasiu en situacions conflictives i ofereixen una major seguretat i més garanties per als ciutadans i els agents.

Càmeres als uniformes dels agents. Foto: Cedida

Càmeres als uniformes dels agents. Foto: Cedida

L’aplicació RdB Amb Tu, presentada a l’agost de 2022, també ha estat un pas endavant en la millora continua de la seguretat ciutadana. L’app mòbil permet una comunicació immediata i molt àgil entre la ciutadania i la Policia Local, i també més segura gràcies a la geolocalització. Quan una persona pateixi una situació d’inseguretat pot alertar la Policia amb un sol moviment de dit. L’alerta arriba a la central i s’avisa immediatament a la patrulla perquè es desplaci fins al lloc de l’avís.

L’aplicació RdB Amb Tu. Foto: Cedida

L’aplicació RdB Amb Tu. Foto: Cedida

7.583.602,08 euros invertits en seguretat ciutadana i en la millora de la prevenció en quatre anys.  

Més a prop de les persones
En la passada legislatura es va fer un important salt en la forma de comunicar-nos amb els rodencs i rodenques, i s’ha consolidat en aquests 4 anys arribant-hi encara més enllà.

Amb l’inici de la pandèmia el departament de Comunicació va crear un nou canal de Telegram per estar més a prop de les persones en els moments més difícil, i a través d’aquest canal, i de la resta de perfils en xarxes socials, es va informar minut a minut de totes les novetats municipals, autonòmiques i estatals.

Les xarxes socials de l'Ajuntament continuen creixent. Foto: Cedida

Les xarxes socials de l’Ajuntament continuen creixent. Foto: Cedida

Les xarxes socials de l’Ajuntament han continuat creixent i s’han convertit en eines molt actives, properes i ben valorades per la ciutadania, que les utilitzen per informar-se, formar-se i fer-hi arribar dubtes, preguntes o suggeriments.

Telegram: 480 persones subscrites.

Facebook: 6938 m’agrada.

Instagram: 3841 seguidors.

Twitter: 456 seguidors.

Youtube: 310 subscriptors.

TikTok: 9672 subscriptors.

La Bústia Ciutadana també ha esdevingut una eina molt important de comunicació, en aquest cas unidireccional. Des del març de 2020, s’han rebut prop de 1800 missatges amb peticions de recollida d’andròmines, incidències en l’enllumenat públic, neteja viària, jardineria, la recollida d’escombraries, sobre transport, entre d’altres qüestions.

Una brigada municipal eficaç i eficient
La brigada municipal, formada per més d’una trentena de treballadors i treballadores, s’encarrega de la gestió, la planificació, l’organització i l’execució del manteniment de les vies públiques i dels edificis municipals, així com del muntatge i desmuntatge del material dels diferents esdeveniments que s’hi organitzen.

Una actuació de la brigada municipal. Foto: Cedida

Una actuació de la brigada municipal. Foto: Cedida

En els darrers 4 anys ha realitzat 29.400 intervencions, entre elles incidències rebudes per part de la Policia Local, o de la ciutadania a través de les instàncies o dels missatges enviats a la Bústia Ciutadana o a les xarxes socials institucionals.

Les diferents brigades demostren diàriament la seva efectivitat i eficàcia i en el 85% dels casos, les incidències van ser resoltes abans dels 5 dies.

Més de 29.000 intervencions realitzades en quatre anys.

Som solidaris
Roda de Berà sempre ha demostrat ser una vila solidària. Per a l’equip de Govern ajudar les famílies més vulnerables ha estat una prioritat, estant al seu costat en els pitjors moments de la crisi sanitària i econòmica actual.

Actualment existeixen dos reglaments. El primer d’ells, regulador de les prestacions d’urgència social, en marxa des de 2016, dona resposta a determinades situacions de necessitat puntual, urgents i bàsiques de subsistència. El segon, aprovat al 2021, regula diferents prestacions econòmiques de caràcter social per lluitar contra l’exclusió social i la pobresa, perquè cap rodenc o rodenca es quedi sense participar o gaudir plenament de la seva condició de ciutadà a conseqüència d’uns recursos econòmics insuficients.

Ambdós són compatibles. Les famílies que compleixin els requisits es poden beneficiar de tots dos reglaments.

Donacions a UcraÏna. Foto: Cedida

Donacions a UcraÏna. Foto: Cedida

Des de l’inici de la guerra contra Ucraïna, Roda de Berà es va abocar per ajudar els ucraïnesos. L’Ajuntament va fer totes les gestions necessàries perquè les famílies refugiades arribades al municipi tinguessin un sostre, roba i aliments. I a través de l’associació de voluntaris de Protecció Civil es van recollir més de 12.000 articles, entre peces de roba d’abric, medicines, joguines o productes d’higiene, entre d’altres.

Durant aquests 4 anys la regidoria de Serveis Socials ha continuat organitzant el Gran Recapte d’Aliments. Tot el recaptat va ser destinat al Punt de Distribució d’Aliments de Roda de Berà, per als lots d’aliments i productes bàsics que les famílies vulnerables reben cada setmana.

Voluntaris del Gran Recapte d'aliments. Foto: Cedida

Voluntaris del Gran Recapte d’aliments. Foto: Cedida

A través del voluntariat es duu a terme el projecte Bon dia, a través del qual cada matí, des de l’àrea de Serveis Socials, es truca a persones vulnerables, gent gran que viu allunyada de la seva xarxa familiar o social, per saber com estan, com van passar el dia anterior, i si tenen qualsevol necessitat, poder-los ajudar.

Les partides d’atenció a les persones han sumat 423.198,12 euros en 4 anys.

El foment de l’esport en infants, adolescents i adults, una prioritat
Durant aquesta legislatura l’Ajuntament ha continuat fomentant l’esport i la vida saludable entre els rodencs i rodenques.

L’antic magatzem del pavelló municipal es va reconvertir en una gran sala polivalent de 100 m2 on s’hi celebren tota mena d’activitats esportives.

El foment de l'esport entre infants i joves ha estat una de les prioritats. Foto: Cedida

El foment de l’esport entre infants i joves ha estat una de les prioritats. Foto: Cedida

La zona esportiva municipal Eixample ha esdevingut l’espai esportiu de referència al municipi. L’antic bar-restaurant es va reconvertir en una sala d’activitats cardiovasculars i de musculació, i en una sala polivalent per celebrar-hi activitats esportives.

Per dinamitzar aquesta zona, es va modificar el tipus de gestió a indirecta i des del setembre de 2022 una empresa externa s’encarrega de la seva gestió amb bons resultats, organitzant activitats esportives i també de caire lúdic que van més enllà del pàdel o del gimnàs.

Per incentivar que els infants de famílies amb menys recursos també puguin fer esport, Serveis Socials posa a la seva disposició el reglament municipal de prestacions econòmiques de caràcter social.

Les activitats esportives han estat diverses. Foto: Cedida

Les activitats esportives han estat diverses. Foto: Cedida

Pensant en la gent gran es van aprovar les bases per a atorgar ajuts individuals per al foment de la salut de la gent gran mitjançant la pràctica esportiva a Roda de Berà, fins al 100% de la despesa i 200 euros per persona i any; i del 50% de la despesa fora del municipi. 

En 4 anys s’han destinat 822.767,09 euros al foment de l’esport i a la millora de les instal·lacions esportives.

1400 persones practiquen esport a Roda de Berà, a través dels diferents clubs esportius i de les activitats municipals.

L’Ajuntament ha destinat 85.937,49 euros a les entitats esportives a través de subvencions.

RdB t’estimo!
El turisme és un dels motors econòmics de Roda de Berà. És per això que durant la pandèmia l’Ajuntament va llançar dues campanyes de promoció del turisme. Amb l’eslògan “Et vull tornar a veure”, es convidava a totes aquelles persones que en el passat havien visitat la vila, a tornar a descobrir-la, a sortir i a oblidar els moments dolents del confinament, gaudint de tot allò que ofereix Roda de Berà, que pot ser infinit.

També es va crear la nova marca turística RdB t’estimo, que ha esdevingut també la senya d’identitat del municipi. Aquesta mostra el sentiment que tant els rodencs i rodenques com els visitants i turistes senten per Roda de Berà.

Nova marca turística RdB t’estimo. Foto: Cedida

Nova marca turística RdB t’estimo. Foto: Cedida

La Costa del Baix Gaià
Ja immersos en la nova normalitat, els ajuntaments de Roda de Berà, Creixell, Torredembarra i Altafulla, i més tard també el de Tarragona, es van unir per crear una nova marca dins de la Costa Daurada, la Costa del Baix Gaià. L’objectiu era, i continua sent, unir esforços per promocionar les cinc poblacions de forma conjunta participant en diferents fires nacionals i internacionals, com ara Navartur, a Pamplona; Expovacaciones, a Bilbao; o a Mahana, a Lyon.

Roda va ser el primer municipi de la província en regular els habitatges turístics. Foto: Cedida

Roda va ser el primer municipi de la província en regular els habitatges turístics. Foto: Cedida

364.306,5 euros destinats a la promoció turística en 4 anys.

Pioners
Roda de Berà va ser el primer municipi de tota la província de Tarragona en regular els habitatges d’ús turístic amb una nova ordenança. L’objectiu era acabar amb la problemàtica dels pisos o xalets “pastera”, llogats durant un període de temps breu per a celebrar festes concorregudes, i que suposaven una molèstia per als veïns i veïnes.

Roda de Berà compta amb 495 immobles d’ús turístic. La nova ordenança busca l’equilibri entre aquests habitatges i la convivència veïnal.

Conscienciats en la lluita contra el canvi climàtic
Durant aquesta legislatura l’equip de Govern ha continuat buscant fórmules per incrementar l’estalvi energètic alhora que es realitzen accions per lluitar contra el canvi climàtic reduint les emissions de CO2.

Dins del Pla d’Acció d’Energia Sostenible (PAES) s’han realitzat tot una sèrie d’accions. Entre elles, amb el Pla de Renovació de l’Enllumenat Públic de Roda de Berà s’han substituït més de 500 lluminàries a tots els barris del municipi i dels edificis municipals. Amb aquest canvi s’han deixat d’utilitzar llumeneres d’halogenurs o de sodi i s’ha apostat per la tecnologia LED, més eficient i eficaç amb un estalvi energètic molt superior.

Imatge d'un dels vehicles elèctrics. Foto: Cedida

Imatge d’un dels vehicles elèctrics. Foto: Cedida

S’ha fet una aposta important per la mobilitat sostenible amb l’adquisició de més vehicles elèctrics per a les bridades municipals i ja compta amb sis vehicles zero emissions, i una nova escombradora més eficient.

L’Ajuntament també ha continuat incentivant la instal·lació d’energies renovables per a l’autoconsum a Roda de Berà, tant de sistemes d’aprofitament tèrmic com elèctric, així com per a l’aprofitament de l’aigua de la pluja, amb diverses bonificacions fiscals.

Finalment, s’ha previst la instal·lació de panells solars al sostre del pavelló municipal i al casal d’avis per a l’autoconsum.

L’equip de Govern va posar en marxa al 2021 el Passaport Verd, per incentivar l’ús de la Deixalleria i premiar les famílies més compromeses amb el medi ambient. Aquestes poden aconseguir una reducció del 5 o del 10% en el rebut de la recollida d’escombraries amb les seves visites a la Deixalleria supramunicipal.

Imatge del Passaport Verd. Foto: Cedida

Imatge del Passaport Verd. Foto: Cedida

Les inversions sostenibles i verdes han suposat 749.000 euros.

La defensa del litoral rodenc
Aquesta legislatura ha estat marcada per la necessitat de defensar i protegir el litoral rodenc davant la manca de sorra en les platges Llarga i Punta d’en Guineu. L’equip de Govern ha reclamat constantment a Costes de l’Estat i de la Generalitat solucions a curt i llarg termini i l’alcalde Pere Virgili s’ha reunit en diverses ocasions amb representants del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic i del Servei de Costes de la Generalitat.

Treballs a la platja. Foto: Cedida

Treballs a la platja. Foto: Cedida

Els passos a seguir ara han de ser: l’elaboració d’un informe tècnic que analitzi l’afectació dels ports en els moviments de sorra; un estudi de la dinàmica del litoral; i la proposta de solucions per protegir el litoral rodenc. Per això, l’Ajuntament ha mantingut un primer contacte amb tècnics de la Universitat Politècnica de Catalunya perquè s’encarreguin dels projectes.

Una imatge del litoral rodenc. Foto: Cedida

Una imatge del litoral rodenc. Foto: Cedida

Inversions i actuacions per optimitzar un recurs molt escàs, l’aigua
Actualment Roda de Berà compta a la zona nord, que s’abasteix amb recursos hídrics propis, amb cinc pous d’aigua i quatre dipòsits, el del Molí-Cucurull, el de La Morella, el de Berà Mar i el de l’Eixample, una xarxa d’aigua amb una extensió d’uns 86 quilòmetres, gestionada per l’Ajuntament.

Aquesta legislatura ha estat marcada per una sequera generalitzada a tot el país que també ha afectat a Roda de Berà i s’han hagut d’executar inversions urgents per a garantir el subministrament d’aigua a tota la població.

Noves canonades a Berà Mar. Foto: Cedida

Noves canonades a Berà Mar. Foto: Cedida

S’ha continuat renovant tota la xarxa d’aigua del barri de Berà Mar -construïda amb deficiències pel promotor de la urbanització-, en el qual es perdia el 70% de l’aigua que passava per les seves canonades, unes obres executades en diferents fases amb un cost de més de 500.000 euros.

Al setembre de 2020 es va posar en marxa el nou pou de Cal Llorenç i s’ha optimitzat la xarxa del nucli urbà amb noves vàlvules de retenció i noves claus de pas per poder fer moviments estratègics i mantenir el subministrament d’aigua per a tothom en moments de sequera.

El Pla Director de l’Aigua inclou actuacions necessàries per millorar i adequar les instal·lacions d’abastament. Foto: Cedida

El Pla Director de l’Aigua inclou actuacions necessàries per millorar i adequar les instal·lacions d’abastament. Foto: Cedida

El Pla Director de l’Aigua inclou actuacions necessàries per millorar i adequar les instal·lacions d’abastament. Entre elles la construcció d’un nou dipòsit de capçalera de 2000 m3, proper al del Molí-Cucurull, i la connexió amb el Consorci d’Aigües de Tarragona, per portar l’aigua de l’Ebre també a la zona nord, amb una inversió d’1,5 milions d’euros; la instal·lació de comptadors intel·ligents, de grups de pressió, o la renovació de les xarxes de distribució, entre d’altres.

Durant aquests 4 anys s’ha continuat avançant en els tràmits per al canvi de gestió del servei municipal d’aigua. Estem a pocs mesos ja d’iniciar el tràmit per licitar l’empresa tecnològica que acompanyarà l’Ajuntament en la implantació del nou sistema de gestió.

Això permetrà millorar el servei i millorar la xarxa.