.

La Cambra de Comerç de Reus informa sobre les novetats legals que afecten les empreses en l’avenç en la digitalització

En els últims anys, el marc nostre marc normatiu d’aplicació ha implementat reformes legals significatives per impulsar la digitalització empresarial, facilitar la creació d’empreses i l’emprenedoria/autoocupació, reforçar la transparència i enfortir la lluita contra el frau fiscal. La Llei 18/2022, coneguda com a Llei Crea y Crece, i la Llei 11/2021, de mesures de prevenció i lluita contra el frau fiscal, coneguda com a Llei Antifrau, són pilars fonamentals en aquest procés. Aquestes normatives estableixen obligacions específiques per a les petites i mitjanes empreses (PIMEs) i els professionals, especialment en l’àmbit de la facturació electrònica i l’ús de sistemes informàtics de facturació.

Amb avenços recents, com el desenvolupament dels reglaments específics d’ambdues lleis (com el RD 1007/2023 conegut com a Reglament Veri*Factu de Sistemes Informàtics de Facturació), s’estableixen fites clares que marquen el camí cap a un teixit empresarial més modern i eficient.

Obligatorietat de la Facturació Electrònica

La Llei Crea i Creix introdueix l’obligació d’utilitzar la factura electrònica en les operacions entre empresaris i professionals a Espanya. Aquesta mesura busca fomentar la digitalització i millorar la transparència en les transaccions comercials. Alhora, el reglament de la Llei Antifrau estableix els aspectes clau següents:

Àmbit d’ Aplicació: L’obligació s’aplica a totes les operacions realitzades entre empresaris i professionals localitzats en territori espanyol, exceptuant-ne territoris forals i empreses acollides al SII. Amb això es pretén impulsar i fomentar decididament la col·laboració entre Administracions donat que es reforça la supervisió de les activitats empresarials, especialment pel que fa al compliment dels terminis de pagament.

Solució Espanyola de Facturació Electrònica (SEFE): Es defineix la SEFE com el conjunt de plataformes privades d’intercanvi de factures i la solució pública de facturació electrònica. La solució pública, proporcionada per l’Agència Tributària, servirà com a infraestructura per a l’emissió, recepció i intercanvi de factures, actuant a més com un repositori universal únic i obligatori per a totes les factures electròniques.

Plataformes Privades: Les empreses que optin per utilitzar plataformes privades hauran de garantir la interconnexió entre elles per assegurar un intercanvi fluid d’informació i interoperabilitat amb el sistema de repositori universal únic establer per l’AEAT.

Gestió d’Estats i Pagaments de Factures: És obligatori comunicar l’estat de les factures (acceptació o rebuig) i el pagament efectiu i complet de les mateixes, establint un control exhaustiu del cicle de vida de cada factura.

Formats de Factura Electrònica: La solució pública requerirà un format únic de factura electrònica, mentre que les plataformes privades podran operar amb diversos estàndards, sempre que compleixin amb les normatives d’interconnexió i interoperabilitat.

Terminis d’ Implementació:

– Empreses amb facturació superior a 8 milions d’euros: 12 mesos des de la publicació al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE).
– Empreses amb facturació inferior a 8 milions d’ euros: 24 mesos des de la publicació al BOE.
– Empreses amb facturació inferior a 6 milions d’ euros: Obligació esglaonada per a la comunicació de pagaments, amb terminis de 36 i 48 mesos.

Requisits per als Sistemes Informàtics de Facturació

La Llei Antifrau estableix mesures per prevenir el frau fiscal, incloent-hi requisits específics per als sistemes informàtics de facturació utilitzats per empresaris i professionals. El Reial decret 1007/2023, que desenvolupa aquesta llei, estableix que els sistemes de facturació han de garantir:

• Integritat i Conservació de les Dades: Els registres de facturació s’han de mantenir íntegres i conservats adequadament.

• Accessibilitat i Llegibilitat: La informació ha de ser accessible i llegible per a les autoritats fiscals.

• Traçabilitat i Inalterabilitat: S’ha d’assegurar la traçabilitat de les operacions i que els registres no puguin ser alterats un cop creats.

A més, es prohibeix l’ús de programari de doble ús, és a dir, aquells programes que permeten portar una comptabilitat paral·lela o bé que permetin manipular els registres comptables per ocultar ingressos per tal de reforçar el control fiscal mitjançant eines de monitoratge que detectin irregularitats. Les empreses que utilitzin aquest tipus de programari s’ enfronten a sancions significatives donat que el seu incompliment preveu sancions tant per a creadors d’aquest tipus de programari (multa de 150.000 euros per cada any en què hagin tingut vendes) com per als usuaris del mateix (multa de 50.000 euros pel mateix període d’activitat).

D’altra banda, la normativa reforça el control fiscal de les criptomonedes. D’aquesta manera, s’estableixen obligacions d’informació sobre les operacions econòmiques vinculades a les monedes virtuals a través de la presentació del nou Model 721.

Tot i l’entrada en vigor del reglament el 10 de gener de 2024 i la previsió inicial fixada per al març de 2024 respecte als desenvolupadors de programari de garantir que les seves solucions compleixen amb els requisits establerts, l’aplicació obligatòria i efectiva es preveu fins a 29 de juliol de 2025 amb la publicació de la Ordre Ministerial HAC7/1177/2024 de 17 d’octubre que suposa l’inici del còmput del termini màxim de nou (9) mesos en què els fabricants i comercialitzadors de sistemes de facturació per a empresaris i professionals hauran de comercialitzar productes adaptats a la normativa i de la mateixa manera amb el servei de la AEAT per a la recepció dels registres de facturació que s’enviïn a través de sistemes d’emissió de factures verificables.

Per a empreses i professional, els contribuents, la seva entrada en vigor fixada inicialment a 1 de juliol de 2025 es preveu, amb total seguretat, que es diferirà a l’1 de gener de 2026 fruit de l’endarreriment en la publicació de la ordre ministerial de desenvolupament. En tot això, programes d’ajuts com el Kit Digital, donen suport a les pimes i autònoms en l’adopció de solucions homologades, promovent la seva transició cap a la digitalització i alhora els permet minimitzar els seus costos d’adaptació.

Sistema Verifactu

L’Agència Tributària ha impulsat el sistema Verifactu, que té com a objectiu lluitar contra el frau fiscal i impulsar la digitalització i automatització dels processos fiscals empresarials. Aquest sistema afecta directament els empresaris que utilitzen aplicacions informàtiques per al compliment de l’obligació de facturació, ja que hauran de generar un registre de facturació d’alta de forma simultània o immediatament anterior a l’expedició de la factura.

Mesures Contra la Morositat

La Llei Crea i Creix també preveu abordar el problema de la morositat en l’àmbit empresarial. Entre les seves disposicions s’inclou l’obligació d’incloure el període mitjà de pagament a proveïdors en els comptes anuals des de l’exercici comptable 2023. A més, el compliment dels terminis de pagament establerts serà un criteri per accedir a subvencions i contractes públics, incentivant pràctiques comercials responsables.

Conclusió

La implementació de la Llei Crea y Crece i la Llei Antifrau així com el seu necessari i inacabat desplegament reglamentari, a través de la obligatorietat de la facturació electrònica, la regulació dels sistemes de facturació i la lluita contra la morositat, representa un avenç significatiu cap a la modernització i transparència del teixit empresarial. Aquestes normatives impulsen la digitalització, milloren l’eficiència en les operacions comercials i enforteixen la lluita contra el frau fiscal.

Els terminis i avenços reglamentaris exigeixen que les PIMEs i els professionals actuïn de manera proactiva, s’informin i adaptin els seus sistemes i processos per complir amb les noves obligacions, aprofitant les oportunitats que aquestes mesures ofereixen per millorar la seva competitivitat i sostenibilitat en el mercat així com garantir un entorn empresarial més ètic i eficient.