.

.

TOTS 21


L'exposició es pot visitar del 4 al 31 de març

L'exposició es pot visitar del 4 al 31 de març

Del 4 al 31 de març, l’Escola d’Art i Disseny de la Diputació a Tarragona (EADT) acull l’exposició Entre el cel i la terra. Una mostra dedicada al llibre homònim del poeta de Vila-rodona Josep Santesmases, editat al febrer del 2013 per Arola Editors.

El llibre consta de 53 poemes, il·lustrats per artistes de la demarcació de Tarragona. Onze d’aquests artistes són alumnes i exalumnes de l’EADT. També ha participat en la il·lustració dels poemes Angel Sauret, professor del centre educatiu.

L’exposició, que presenta els dibuixos originals juntament amb els textos, es va presentar per primer cop al març de 2013 al Casal de Vila-rodona, i ha itinerat per diferents localitats de la demarcació com ara Reus, Altafulla i l’Espluga de Francolí.

El gran vestíbul principal de l’EADT, conegut com “la Piscina”, acollirà aquesta exposició, que es podrà visitar de dilluns a divendres, de 9 a 20h, fins al proper 31 de març. L’EADT es troba al Centre Educacional de Tarragona, junt al barri de Sant Pere i Sant Pau.

El proper 4 de març l’autor dels poemes, Josep Santesmases, pronunciarà una conferència per als alumnes del Cicle d’Il·lustració de l’EADT. La xerrada tindrà lloc a les 11h del matí i incidirà en la necessitat que els il·lustradors, a més de ser creadors visuals amb un gran domini del dibuix i la plàstica, siguin també grans lectors. La directora del centre educatiu, Empar Escobar, destaca que els il·lustradors han de saber generar imatges que parlin amb els textos que il·lustren, “aportant un diàleg enriquidor per al text i per a la imatge, sense repeticions innecessàries”. Per a aquesta tasca, l’artista “ha de saber llegir els textos amb sensibilitat i profunditat”.

Entre el cel i la terra presenta 53 creacions fetes amb tècniques artístiques molt diverses, com ara el dibuix, l’aquarel·la, la pintura a l’oli, pastels, goache, etc. Cada imatge acompanya un breu poema, versos en els quals Santesmases parla de la bellesa de les coses quotidianes i properes, com ara la casa que ens acull, la terra, o la pluja.

Les il·lustracions del llibre Entre el cel i la terra han estat realitzades pels estudiants de l’EADT: Rebeca Sanz, Marc Díez, Maria Tesón, Tamara Huete, Ferran Orta, Alba Domingo, Renata Srpcanska, Marta Pallarés, Albert Duran. Tots van rebre l’encàrrec d’il·lustrar un poema com una proposta de l’Escola, i cadascú ha emprat el seu estil, donant lloc a un seguit de registres molt diversos. Entre els artistes de la demarcació que també han participat en el projecte trobem artistes que, en el seu dia, es van formar a les aules i tallers de l’Escola d’Art i Disseny de la Diputació com ara Cristina Plaza, Nuri Mariné i Núria Arias.

La publicació ha estat editat per Arola editors dins la col·lecció Dàctil poesia. El mateix autor, Josep Santesmases i Ollé, parla del seu llibre en els següents termes: “Aquest llibre és, per damunt de tot, una abundosa collita de generositat, obtinguda tot observant allò que passa entre el cel i la terra. Coses que ens semblen d’una simplicitat gairebé quotidiana, i que, ben mirat, són una absoluta meravella”.