Comaigua, companyia referent en la gestió del cicle integral de l’aigua al Baix Camp, amb la col·laboració dels socis del projecte LIFE REMAR —el Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC), la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), el Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS) i Mejoras Energéticas—, ha iniciat el procés d’infiltració i recàrrega de l’aqüífer del Baix Camp amb l’aigua tractada a la depuradora de Cambrils.
LIFE REMAR avança així en la seva implementació, després de completar tota la infraestructura d’aquest projecte pilot, el qual ha constat de tres fases que van finalitzar el mes de juliol passat.
El procés ha consistit en la construcció de dues basses de 400 metres quadrats dins del recinte de la depuradora, la canalització per al transport de l’aigua fins a les basses i la col·locació d’unes capes reactives al fons d’aquestes basses per retenir, degradar i eliminar compostos de difícil tractament que encara queden a l’aigua un cop tractada. També s’ha finalitzat la construcció de 8 piezòmetres, perforacions on s’han instal·lat sensors que permeten un control del procés de recàrrega de l’aigua a l’aqü.fer i el seguiment de l’evolució de la qualitat de l’aigua infiltrada.
El procés d’infiltració, iniciat recentment, redirigeix 400 metres cúbics al dia de l’aigua tractada a la depuradora fins a les basses, situades a uns 70 metres de distància, mitjançant arquetes i canalitzacions subterrànies fins al lloc d’infiltració.
Dues capes reactives situades al fons de cadascuna de les basses afavoreixen l’eliminació de contaminants, actuant com a filtres naturals, amb la funció de retenir, degradar i eliminar compostos de difícil tractament que encara queden a l’aigua un cop depurada, com fàrmacs, microplàstics i patògens, entre altres. Formades per materials naturals, aquestes capes permeten que l’aigua captada a la sortida de la depuradora es pugui infiltrar amb una qualitat millorada durant el seu camí cap a l’aqüífer, situat a una desena de metres sota terra.
S’ha calculat que la permeabilitat de l’aqüífer detrític plioquaternari del Camp de Tarragona – Baix Camp permet una infiltració mitjana diària d’1 metre cúbic d’aigua per metre quadrat.
En el transcurs de la infiltració, i com a impacte més localitzat, es preveu que s’incentivi el desenvolupament natural de la vegetació dins de les basses, fet que afavorirà la biodiversitat i la creació d’un petit ecosistema, alhora que millorarà la capacitat de retenció dels contaminants a la barrera reactiva i n’evitarà la seva obstrucció durant els períodes de recàrrega. Una solució innovadora i sostenible per a l’esgotament i la contaminació dels aqüífers
El projecte LIFE REMAR, cofinançat amb fons del programa LIFE de la Unió Europea, està posant a prova una innovadora tecnologia de gestió de recàrrega d’aqüífers, anomenada Managed Aquifer Recharge (MAR), concretament amb el sistema de tractament sòl-aqüífer amb capes reactives. Aquestes capes reactives estan formades per sediments cribats de l’excavació de les basses que ajuden a mantenir l’estructura de la barrera i la permeabilitat. També contenen compost vegetal i estelles de fusta, que proporcionen matèria orgànica fàcilment biodegradable i una superfície d’absorció per a components orgànics neutres. Finalment, s’hi troben, en menys quantitat, el biocarbó (biochar) i la zeolita (aquesta última, només en una bassa), que augmenten la superfície d’absorció.
L’objectiu, un cop demostrada la viabilitat de la tecnologia, és utilitzar la totalitat de l’aigua tractada a la depuradora (4 hectòmetres cúbics l’any) per fer recàrrega de l’aqüífer. Això suposaria un avenç important en la resiliència hídrica de la comarca i en la garantia del recurs per als seus principals motors econòmics, l’agricultura i el turisme.
Equip de redacció