Aquest dijous 9 de gener, el Banc de Sang i Teixits (BST) posa en marxa la Marató de Donants de Sang de Catalunya més gran de la història, una setmana durant la qual, com cada any, ens proposem aconseguir remuntar les donacions i restablir les reserves de sang que s’han vist afectades per les festes de Nadal.
Del 9 al 18 de gener s’espera que al voltant de 10.000 persones vinguin a donar als principals hospitals catalans, i a les campanyes de donació de sang i plasma en 104 municipis d’arreu del territori. Més de la meitat d’aquestes campanyes són col·lectes especials que compten amb activitats organitzades amb la col·laboració d’entitats, associacions, institucions i ciutadania, que convertiran la diada de donació en una veritable festa major.
Sota el lema ‘Som el que fem’, la Marató d’enguany és una invitació directa a actuar i ens recorda que donar sang és un gest que ens defineix com a persones i ens acaba configurant com a col·lectiu i societat. La Marató recull l’esperit solidari atribuït tantes vegades a la nostra societat i, alhora, interpel·la els ciutadans a fer el pas necessari per a participar d’aquest compromís col·lectiu de salvar vides. Així ho recull el vídeo promocional (enllaç aquí) .
Cada donació de sang és un acte de vida: diem que “Som el que fem” perquè amb només 20 minuts del nostre temps, podem contribuir a salvar fins a tres vides i prendre partit per una generositat col·lectiva que segurament acabarà essent recíproca.
La crida a donar s’amplifica enguany amb la multitud d’edificis il·luminats de vermell arreu del territori, que més enllà de simbolitzar la donació de sang, són una invitació visual a sumar-se a aquest batec col·lectiu de donar i rebre vida.
Altres notícies: |
En el marc de la roda de premsa, l’alcalde de Tarragona Rubén Viñuales ha fet una crida a “la solidaritat dels tarragonins i tarragonines, per recuperar les donacions i les reserves de sang” i ha afegit que és un “gest senzill que pot salvar vides”. L’alcalde ha recordat que les festes nadalenques han fet baixar un 20% les donacions i les reserves de sang de Catalunya també minven.
Més de 50 edificis emblemàtics s’il·luminaran de vermell
Aquesta és una tradició que havia començat tímidament anys enrere però que en aquesta Marató es consolida i pren força com a activitat essencial i alhora, aparador de crida a sumar-se a la gran setmana de donació de sang catalana. Així, el dissabte dia 11 quan el sol es pongui, molts edificis emblemàtics de Barcelona, però també de municipis d’arreu de Catalunya, ompliran de llum vermella les seves façanes i se sumaran així a la campanya de donació de sang. Edificis com el Palau de la Generalitat, l’Ajuntament de Barcelona, el Teatre Nacional de Catalunya, el Tibidabo, la Torre Glòries o la Universitat de Barcelona, en són els principals exemples. D’altres Ajuntaments també s’hi han sumat com el de Girona, el de Tarragona, Alpicat, Alcarràs, Almacelles, o la Casa de Cultura de Girona i la Capsa Gaudí, de Reus.
El Banc de Sang instarà els i les donants a través de les xarxes a compartir la campanya de la Marató “Som el fem” i fer efecte crida per arribar a omplir totes les campanyes de donació. De fet, des de finals d’any que ha convidat col·lectius i entitats a escalfar motors de cara a la segona setmana de gener i començar a fer-ne difusió. Els qui donin durant la Marató, podran fer-se fotos als punts de donació amb material de la campanya per compartir a les xarxes, o bé, compartir directament els continguts penjats pel Banc de Sang a @donarsang, amb l’etiqueta de la Marató i amplificar així l’arribada de la Marató.
Aquest 2025 més de 70.000 persones ingressades als centres hospitalaris de Catalunya necessitaran alguna transfusió de sang, plasma o plaquetes provinents de la donació de sang. La veritat és que aquest any caldran més de 240.000 donacions per a cobrir aquestes necessitats dels pacients, una xifra que es manté estable els darrers anys, però que no vol dir que puguem abaixar la guàrdia.
Equip de redacció