.

L’Arquebisbe de Tarragona, durant la benedicció. Foto: Cedida

Dissabte passat arrencaven oficialment els actes de celebració del centenari de la fi de les obres de l’esgésia Sagrat Cor de Vistabella, l’única obra religiosa iniciada i acabada per l’arquitecte tarragoní Josep Maria Jujol i que va tenir la particularitat que va ser construïda pels habitants d’aquesta pedania de La Secuita.

Més d’un centenar de persones van omplir, aquest dissabte dia 22 de juliol, l’església modernista amb motiu de la celebració de benedicció de les obres que s’han dut a terme a l’interior del temple, corresponents a les fases 4, 5 i 6 del projecte de restauració.

En aquesta darrera etapa s’han netejat els paraments i les voltes de l’església, excepte les pintures sobre parament llis, s’han restaurat tots els elements de fusta i de ferro de l’interior del temple, i s’ha dotat d’una nova il·luminació i un nou sistema de climatització amb pous de geotèrmia que permetran mantenir una temperatura constant a l’interior per evitar malmetre les pintures de Josep Maria Jujol.

Les obres, que han comptat amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, de la Diputació de Tarragona i de l’Ajuntament de la Secuita, arriben en l’any del centenari de la benedicció de l’edifici.

Per aquest motiu, malgrat que encara queda enllestir alguns aspectes de la instal·lació elèctrica i del paviment, el dissabte es va celebrar una missa que va ser presidida per l’arquebisbe Joan Planellas i van concelebrar Mn. Joan Maria Ferrer, capellà de l’església, i Mn. Joan Brulles, descendent del mestre d’obres d’aquest temple de Jujol. A més, va comptar amb la presència de la delegada diocesana per al patrimoni cultural, Roser Martín; l’alcalde del municipi de la Secuita, Eudald Roca; i l’alcalde pedani de Vistabella, Josep Maria Mañé, així com altres membres del consistori.

Representants del consistori, amb l’alcalde de la Secuita i l’alcalde pedani de Vistabella. Foto: Cedida

A l’inici de la celebració, els cants de la qual van sostenir el Cor Ciutat de Tarragona, l’arquebisbe Joan va pronunciar la pregària de benedicció del temple, que va aspergir mentre el poble fidel i l’agrupació coral interpretaven el cant Un sol Senyor.

Durant l’homilia, l’arquebisbe Joan va celebrar que, després del procés de restauració, «aquesta església, vestida a lloança del Sagrat Cor, torna a acollir culte i a transportar als cors i als esperits de qui hi entra aquell anhel de Déu, aquella pau interior, aquella lloança al Creador que Josep Maria Jujol va deixar escrita a les pedres i amb les pedres, amb les formes i la pintura, amb les coses i l’estil».

Per altra banda, Planellas també va fer referència a la celebració del centenari de la construcció d’aquest temple per al poble de Vistabella, «que buscava “aquell a qui jo estimo”, com deia la primera lectura. I aquell no era altre que Déu». En aquest sentit, va recordar que «les pedres vives sou comunitat a semblança de la primera de les comunitats cristianes, aquella que al voltant dels Apòstols va inaugurar el temps de compartir, el temps de viure la fe, d’ajudar-se i de testimoniar Jesús, el Senyor ressuscitat».

La celebració del centenari del temple, va afirmar l’arquebisbe Joan, «ens convida a mirar enrere i, amb cor agraït, donar gràcies per tots aquells i aquelles que “ens han precedit en la fe” i en l’entrega generosa en aquesta església». A la vegada, va expressar el desig que «sempre que entrem en aquest edifici, o en qualsevol altre temple de la diòcesi, es renovin i es desvetllin aquests fonaments, que no són altres que nostre Senyor Jesucrist».

Al final de la celebració, Mn. Joan Maria Ferrer va dedicar unes paraules per «donar gràcies a Déu per la construcció d’aquesta església i que, cent anys després, l’haguem pogut restaurar». A més, va destacar que ha estat «un moment molt important per a la gent de Vistabella» i va expressar el desig que «la fe dels de Vistabella revisqui i es transmeti de pares a fills per sempre».

Per últim, el Cor Ciutat de Tarragona va cloure amb un petit repertori de peces que va interpretar a l’interior de l’església i que van donar pas a un aperitiu popular, ja a la plaça. Properament, un cop hagin conclòs definitivament les obres de restauració, tindrà lloc l’acte d’inauguració i l’església ja restarà oberta al culte.